Kronisk Borrelia: ILADS ersätter IDSA

USA först ut, när följer Sverige efter?
Alla som har följt den vetenskapliga och politiska utvecklingen när det gäller borrelia under det senaste decenniet bör ha en grundläggande kännedom om debatten. Å ena sidan, International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) rekommenderar antibiotika vid behov, baserat på den behandlande läkarens kliniska bedömning. Å andra sidan finns Infectious Diseases Society of America (IDSA), som rekommenderar en kort kur av antibiotikabehandling för Borrelia (oavsett hur svår infektionen är).

Riktlinjerna från IDSA har nu tagits bort som nationella riktlinjer i USA då de befanns vara föråldrade och inte uppfyller tillräckliga krav. National Guidelines Clearinghouse (NGC) har istället antagit ILADS riktlinjer som nationell rekommendation för behandling av Borrelia.

700 vetenskapliga artiklar som visar att ihållande borrelia och co-infektioner finns
Dr Robert Bransfield har nyligen sammanställt en lista över 700 vetenskapliga artiklar om ihållande borrelia och co-infektioner. Detta är övertygande vetenskapliga och kliniska uppgifter som visar att Borrelia har en uthållighet som beror på att spiroketbakterien kan kringgå både värdens immunrespons och kort kur av antibiotikabehandling för att upprätta kronisk infektion i skyddade vävnadsställen. Den kroniska infektionen leder till ihållande muskuloskeletala, neurologiska och hjärtproblem som är kännetecknande för kronisk borrelia.
Läs mer här

IDSA låg bakom den holländska studien
Att IDSA låg bakom den holländska studien som presenterades i veckan förstår nog de flesta som är initierade. Det kan man läsa mer om här. Studien hade dock mer frågetecken än utropstecken och visade att patienter med förmodade restsymtom faktiskt behöver antibiotikabehandling och att den initiala intravenösa behandlingen om två veckor innebar en märkbar förbättring för alla tre studiegrupper. Om den fortsatt hade sannolikt många blivit väsentligt bättre om man tittar på de initialt (2 v) kraftigt stegrande graferna i studien.

Svensk sjukvård går på gamla rekommendationer
Svensk sjukvård utgår fortfarande från behandlingsrekommendationer som baseras utifrån IDSA. Rekommendationer där bl.a. behandlingstiden oftast är 10-14 dagar och max 3 veckor, oavsett hur svår eller långdragen infektion patienten har.

Går prestige före logik och därmed hälsa?
Jag hoppas att detta kan klargöras för allmänheten genom medias hjälp – att USA klivit ett steg framåt. Att någon som idag förespråkar IDSA självmant skulle föreslå att ILADS ska börja gälla i Sverige är nog otänkbart. Prestige verkar tyvärr gå före logik. Det finns idag tillräcklig internationell vetenskap och beprövad erfarenhet som visar att borrelia är en mycket svår sjukdom att bota, när den väl fått fäste i kroppens vävnader, muskulatur och även organ i många fall. Det går inte att behandla med en kort kur antibiotikabehandling. Det tror jag de allra flesta inser.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Pang där satt den! Veritabel femetta och borde vara dödsdomen och slutpunkten för den korrupta debatten i sverige.

  Som Alan Steere (IDSA) sade(fritt översatt):
  ”Vetenskapen är på er sida, nu är det en politisk fråga – nu måste vi få politikerna att INTE lyssna på vetenskapen”

  Mycket bra jobbat Mats!

  Gillad av 1 person

 2. Pia Maria Helsing

  En tidsfråga då , får vi hoppas…💚

  Gillad av 1 person

 3. Maria Bergman

  Bra skrivet Mats! 😉 👍

  Gillad av 1 person

 4. Jonas

  Det bästa som kunde hända i dagsläget!

  Gillad av 1 person

 5. Hoppas det inte tar för lång tid bara.Tack Mats för all info du delar

  Gillad av 1 person

 6. Rosita Hellberg

  Den här informationen borde stå med i inbjudan till konferensen som går ut till läkare och vårdpersonal. Men det kanske det redan gör 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: