Holländsk studie visar att restsymtom från borrelia går att behandla

nio
Bildkälla

Allt går att bevisa med studier – det beror på vilket perspektiv man har
280 patienter med misstänkt restsymtom från borreliainfektioner delades in i tre grupper.
Samtliga grupper fick inledningsvis 2 veckors intravenös antibiotikabehandling (IV). De delades sedan in i tre grupper. I ytterligare 12 veckor fick en grupp ett par olika antibiotikum oralt, en annan grupp enbart ett oralt antibiotikum + placebo, och den tredje gruppen fick enbart placebo.

Resultat
– Samtliga grupper förbättrade sitt genomsnittliga hälsotillstånd efter 2 veckor
– När behandling övergick till oral behandling stagnerade förbättringen
– Långtidsbehandling av antibiotika tolererades väl
– Prognosen talar för att om IV-behandling fortsatt hade åtminstone en grupp kommit upp i ett hälsotillstånd som motsvarar normal population efter 40 veckors behandling

bilden 2
Egenmodifierad bild från studien

Slutsats
Intravenös behandling har en stor effekt på restsymtom av borrelia och en längre IV-behandling hade sannolikt gett ett bättre resultat. Oral antibiotikabehandling är inte effektiv mot restsymtom. Studien visar även att restsymtom beror på aktiv infektion. I övrigt kan konstateras att långvarig antibiotikabehandlingen tolererades väl.

Läs gärna mitt svar med anledning av de uttalanden som gjordes igår i media. Att det perspektiv som förmedlades från studien fick sådant utrymme medialt är anmärkningsvärt. En rättelse borde göras av de större dagstidningarna – kan jag tycka. Men jag är ju enbart lekman. Jag har kontakt med några läkare, men ingen vågar gå ut offentligt.

Större ödmjukhet efterfrågas
Provtagnings- och behandlingsmetoder är ett stort utvecklingsområde avseende fästingrelaterade sjukdomar, inte minst i Sverige, som är ett land där en stor andel drabbas av fästingbett årligen. Det är komplicerat, men det finns inte en sanning. Jag har inte rätt i allt, jag har säkert många fel. Det innebär inte att det som propageras ut i media är helt rätt. De senaste dagarna har det varit många fel. Tyvärr finns en uppenbar risk att det cementeras bland allmänläkare, som ofta inte har tillräcklig kunskap inom detta område.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela

  Jag säger det igen, om jag inte nämnt det förut Mats: Du är en klippa! Suveränt formulerat👌. Det är skönt att du är frisk och orkar ringa till läkate och bearbeta olika instanser, göra film mm. Jag har tänkt på hur och vad jag skulle kunna bidra med , och återkommer när jag känner ” DET HÄR VILL JAG NÅ UT MED”, men annars är jag nog lite blygsam av mig och vill känna mig trygg och varm i kläderna. Men jag är sådan att när jag kommut på en briljant idé, då tutar jag och kör .

  Mats, tackar att du gör detta för oss sjuka.

  Kram på dig och din fru- och jag hoppas hon är på bättringsvägen ❤

  Gillad av 1 person

 2. Lars W

  LOL 🙂 skulle jag väl ha sagt om jag vore lite yngre.
  Med statistik går det att bevisa allt. Mycket bra!!
  Om man ska vara allvarlig så tycker jag att det är anmärkningsvärt att herrar professorer inte har (eller vill ha) koll på begrepp som t ex kausalitet (dvs orsakssamband). Siffror/data är en sak och tolkningen av dessa är en helt annan. Om man inte passar sig kan man t ex dra slutsatsen att bruna fingrar leder till lungcancer.

  Gillad av 1 person

 3. En så lättnad med en studie som visar så tydligt att restsymptom efter behandlad borrelia faktiskt beror på kvarvarande infektion, annars skulle symptomförbättringen inte fortsatt vid förlängd antibiotikabehandling. Kommentarerna i pressen i går var dock högst märkliga.

  Gillad av 2 personer

 4. Tommy Mårtensson

  Har man inte gått på alla lektioner i grundskolan kan det ju bli lite si o så med läsförståelsen. Har man gått på alla lektioner och på ålders höst, ändå inte förstår vad man läser, då är det väl dags att göra något annat.

  Gillad av 2 personer

 5. affabro

  Intravenöst dropp med antibiotika var klart det bästa alternativet och tyder på att pågående infektioner var orsaken till symtombilden. Vilken annan slutsats kan man dra av figuren ovan.
  Dropp borde vara det bästa behandlingsalternativet, efter fästingsmitta om inte oral behandling hjälper mot symtomen.
  Hur svårt kan det vara att ta ett sådant beslut på rätt nivå och därefter tillämpas.
  Låt oss inte vänta längre på att sjukvården tar sitt ansvar, för att hjälpa sina svårt sjuka patienter, ända fram tills de blir symtomfria.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: