Virusorsakad ME/CFS kan behöva immunreglerande behandling

NIH storsatsar för att finna orsaken till ME/CFS 
Jag har tidigare skrivit om att USA:s högste forskningschef Francis Collins tar över rodret när det gäller att utreda de bakomliggande faktorerna till varför ME/CFS utvecklas hos vissa personer. Collins är chef för National Institutes of Health (NIH). Betydligt mer än de normalt 6 miljoner dollar/år kommer att satsas på forskning om ME/CFS. Projektet kommer att omfatta forskare från flera olika specialistgrenar som neurologiska sjukdomar, stroke, hjärta, lungor, blod, allergi och infektionssjukdomar. Dvs, inte enbart så kallade ME-experter. Syftet är att få in en bredare syn när flera olika specialistkompetenser involveras. Ingen vet ju idag vad ME/CFS beror på.

avinda
Dr Avinda Nath är en av de experter som anlitas
Dr. Avindra Naths främsta expertområden är inom neurologi. År 2002 började han vid Johns Hopkins University som professor i neurologi och blev chef för avdelningen för neuroimmunologi och neurologiska infektioner.Han har stor kunskap om bl a MS och AIDS. 2011 började han vid NIH som Clinical Director av NINDS,  och blev chef för Translationell Neuroscience Center och Sektionen för Infektioner i nervsystemet. Hans forskning är inriktad på att förstå patofysiologin av retrovirusinfektioner i nervsystemet och utveckling av nya diagnostiska och terapeutiska metoder för dessa sjukdomar. Han är Principal Investigator på National Institutes of Healths (NIH) storsatsning att utreda de bakomliggande orsakerna till ME/CFS.

Den 21 april 2016 presenterade Nath sin inriktning i ett webinar

Immunmodulerande läkemedel kan vara lösningen
Avinda Nath menar att det är mycket som pekar på att det är virusinfektioner som är uppkomsten av ME/CFS och att alla de studier som hittills gjorts är väldigt intressanta men har även visat på inkonsekventa immunavvikelser hos patienter. Det ger dock en logisk grund för fortsatta studier när det gäller immunreglerande/immunmodulerande behandling.

Tre-fasstudie
Naths studier kommer att inriktas på en definierad undergrupp av patienter som hade en virussjukdom vid starten av sin sjukdom där patienterna kan tänkas ha ganska likartade immunprofiler. Hypotesen är att ME/CFS utlöses av en virussjukdom som leder till immunmedierad hjärndysfunktion. För att ta i tu med det kommer en tre-fasstudie genomföras.

De kommer att bl a försöka finna om det finns en inneboende metabolisk abnormitet i neuroner som härrör från stamceller och om exponering av ryggmärgsvätskan kommer att inducera de funktionella avvikelserna i dessa celler. De kommer också att använda blodceller från patienter i möss för att försöka bestämma den kliniska fenotypen om den kan återges i djuren. Om dessa experimentella system kan återge de kliniska eller biologiska avvikelserna skulle det vara ett stort steg mot att identifiera orsaken och patofysiologin till sjukdomen. Det huvudsakliga målet är förstås att kunna utveckla en mängd olika behandlingsmetoder.

26 forskare ingår i Naths team
26 forskare

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Stina Hultgren

  Spännande och roligt att höra. All forskning som är biomedicinsk blir man glad av att få info om.

  Gillad av 1 person

 2. Karin Alvtegen

  Fantastiska nyheter! Äntligen!

  Gilla

 3. Lottis

  Härligt!🙏

  Gillad av 1 person

 4. Annelie

  Inte en dag för tidigt👍🏻
  Verkligen ett steg i rött riktning 🌹

  Gillad av 1 person

 5. Catharina Rosenberg

  Hoppas på goda resultat.👍

  Gillad av 1 person

 6. Roland

  Detektivarbetet kan börja!

  Gillad av 1 person

 7. Barbro

  Jättekul att höra, låter seriöst och bra. Heja!!!

  Gillad av 1 person

 8. Gunela J

  Spännande! Ser fram emot att höra mer. 👍

  Gillad av 1 person

 9. Margareta Svanberg

  Fantastiskt detta inger hopp👍

  Gillad av 1 person

 10. Åsa Andersson

  Jag är frivillig att delta i forskningen.
  Fick hjärnhinneinflammation 2009 och fått skador av deg men även ME.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: