Drygt 9% av kroniskt sjuka hade Bartonella

cdc
Ytterligare en nyligen presenterad Fransk studie – denna gång på människor

Vi har tidigare kunnat läsa om en fransk studie där man undersökt hur stor andel av alla fästingar som bär på infektioner. Läs om den här.

Nu släpptes en annan studie i Frankrike där 66 personer med med bland annat kronisk trötthet och huvudvärk jämfördes med 70 friska personer. Hela 6 stammar av Bartonella isolerades i 6 st (9.1%) av 66 st kroniskt sjuka patienter. Ingen Bartonellainfektion kunde påvisas i  den friska kontrollgruppen. Alla patienter testades seronegativt för Borrelia.

Observera att 3 av de bartonellastammar som anträffades har tidigare enbart ansetts kunna infektera djur.

Följande stammar  isolerades i de franska patienterna

 • B. henselae (3 olika)
 • B. tribocorum
 • B. doshiae
 • B. schoenbushensis

B. henselae ger upphov till cat scratch disease (kattklössjuka) vilket bl.a. i Sverige benämns som en okomplicerad övergående infektion för personer med normalt immunförsvar. De tre sistnämnda arterna anses enbart kunna infektera andra däggdjur än människan.

Det handlar inte enbart om ”kronisk borrelia”
Att fästingrelaterade sjukdomar ligger bakom att många människor är kroniskt sjuka framstår nog som uppenbart för de som läser på. Detta var enbart exempel på Bartonella. Det finns andra infektioner och många av dem kan uppträda självständigt, utan att borrelia är med i bilden.

Källor
Studien

Zoonos

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Karin Hillgard

  Tack Mats för ditt engagemang! Sådana som du behövs verkligen.Har själv borrelios co-infections. Blev mycket bättre efter 1 månad med intravenösa behandlingar. Det har nu gått drygt 4 år och jag är tillbaka på ruta ett. Det krävs mycket energi för att ” starta” om. Jag lider verkligen med alla i samma sits. Jag är där.
  Mvh
  Karin

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: