Kroniskt sjuka nekas provtagning pga ekonomi

pengar
Jag ställde följande fråga i Facebook-forumet Databas ME/CFS. Under ett dygn svarade 120 st
Har du någon gång nekats provtagning på vårdcentralen sedan vårdvalsreformen infördes inom primärvården 2010?
95 st (79%) svarade ja och 25 st (21%) svarade nej.

Färre prover kan höja lön till läkare
Redan 2009 hade Dagens Nyheter ovan rubrik, och det var inför vårdvalet som startades 2010 i Sverige
Läs mer

Enligt studien från i år: ”Hur går det till och vad kan förbättras?” av författarna Jannis Angelis, Anna Häger Glenngård och Henrik Jordahl kan man konstatera följande:
Det finns drygt 1 200 vårdcentraler i Sverige. Antalet har ökat med närmare 20 procent sedan vårdval (2010) infördes i landstingen och regionerna. Nästan alla nytillkomna vårdcentraler är privata. I dag drivs drygt 40 procent av vårdcentralerna i privat regi.

Primärvårdens roll
Generellt ska primärvården utgöra en första vårdnivå och omfatta sådan vård som inte kräver de resurser som återfinns vid sjukhus. Den ska svara för befolkningens behov av den sortens medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte förutsätter sjukhusens eller specialistvårdens resurser och kompetens.
Källa

”Krångliga patienter undviks”
Enligt säkra källor (landstingspolitiker och läkare)  har jag fått följande information:
Med vårdvalet infördes kostnadsansvaret för medicinsk service för vårdgivaren. Specifika patientgrupper som kräver dyra laboratorieutredningar undviks redan i tidsbokningen, då kostnaden många gånger överstiger ersättningen för patientbesöket tvingas vederbörande läkare avstå från att ta för patienten viktiga prover.

Flera av de kroniskt sjuka har av  sjukvården erhållit en diagnos baserad på exkluderingskriterier och krav på vissa symtom
Rent teoretiskt så vet ni alla (de flesta åtminstone) att de som lider av dessa diagnoser, bl a ME/CFS och Fibromyalgi, har långt ifrån fått genomgå alla relevanta prover! Det är synd att ekonomin ska få styra och inte läkarnas kompetens!

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars

  Här finns en orsak till rusande sjuktalen. Finns även orsak till varför sjuka slussas mellan olika enheter där ingen tar ansvar.
  Jag fått nej till utredningar som är motiverade enligt riktlinjer för mina symtom. I journalen står det ibland grundligt utredd fast mycket kan göras mer. Sen verkar det finns olika tolkningar av de prov som tas. Har även fått höra ingen vill ta i dig. Då sökte för halva sidan bortdomnad samt blixtrande huvudvärk (mycket smärttålig) så när ta livet av mig. Ingen undersökning utan utskällning. Jag alltid trevlig i mötet.

  Gillad av 3 personer

 2. Inger Holm

  Jag upplevde under mina år som sjukast att jag kände mig maktlös att ingen ville utreda vad som var fel på mig,visst jag hade positivt på borreliaproverna men jag var ju frisk efter 10 dagars kurerna (3 st)!!!!!!????? enligt vården,nu hade jag bara!!!! restsymtom.Det var aldrig frågan om hur jag skulle bli frisk utan hur mycket jag kunde jobba.

  Gillad av 2 personer

 3. Karin Goldring

  Tack Mats! Nu har jag fått svar på min fråga varför min läkare verkar undvika mig. Fick en tid – åkte in från landet för att få meddelande på morgonen att han var sjuk. Fick tag på honom efter 3 veckor och han skulle maila en tid. Det är nu 4 veckor sedan och jag har ännu inte hört av honom. Det kan ju vara så att han är riktigt dålig, men då hade det varit bra med information om var jag kan vända mig under tiden.
  Det är bara för jä…igt att allt handlar om pengar, t o m inom vår gemensamma vårdapparat dit vi betalar och har betalat skatt för att få en adekvat vård.
  Du är som alltid värd tusen GULD *****

  Gillad av 1 person

 4. Ann

  Alltid!
  Därför har jag slutat att försöka få någon hjälp av dem. Dessutom använder de sig av fel referensmaterial till sina provsvar.
  Man får vara sin bästa herre, helt enkelt, men sorgligt är det.
  AnnBW

  Gillad av 2 personer

 5. kvinnohalsa

  Reblogga detta på Nothing och kommenterade:
  Det handlar inte bara om att nekas prover. Lämpliga prover för en fullständig utredning föreslås helt enkelt inte. Under mina 13 år, sedan jag blev sjuk alltså, har jag en känsla av att jag fått tjata mig till vartenda prov. Det fortsätter så. Läkaren gör sig verkligen inte mån om att tänka själv eller föreslå en fortsättning. Tänk om en riktig utredning gjorts då i början tänker jag ofta. Tänk om jag kommit till en intresserad, förstående läkare, tänk om, tänk om……

  Gillad av 2 personer

 6. Ingela

  Jag håller med ”kvinnohälsa” tänkt om istället för att dutta här och där med de billiga proverna gjort en riktig utredning för att eliminera orsaker så skulle man kanske vara på vägen till friskhet istället för att belasta vården. Tänk vad kostnadseffektivt i långa loppet det skulle vara!!

  Gillad av 2 personer

 7. Mia

  i morgon skall jag till läkare för att ta prover. Har hög sänka 62 och sköterskan bokade genast en tid utan att tala med läkaren får se hur det går.
  För knappt två veckor sedan några dagar med mkt hög feber 39,7 sedan en uppsvullen hand det försvann men blev skickad till akuten av vc för viss provtagning allt såg bra ut. Efter några dagar så fick extrem värk i ena axeln hade tid hos läkare som inte gav så mkt de tog snabb sänka och vanlig sänka snabb sänkan hyfsat låg.
  dagen efter efter en sömnlös natt p g a värk i axeln åker jag till akut för vill prova kortisoninjektion får den. Det är där ja får reda på att min sänka är hög. Ortopeden säger att han skall skriva till vc om några prov han tycker de skall ta.Han säger också att det onda i axlen kan försvinna men dyka upp i en fotled.
  När jag kommer hem så ringer jag vc för att höra vad de skall göra med den höga sänkan det är då jag får tid tills i morgon. Undrar mest vad läkaren jag skall träffa säger då jag på eget bevåg tog kontakt med akuten men de återkom ju inte om sänkan och det skulle jag inte fått reda på om jag inte besökt akuten. Ja vi får se…

  Gillad av 2 personer

 8. tack för avslöjandet Mats!
  – gäller detta både privata samt regionens hälsocentraler tro?
  får även regionens en fast summa per patient och vad kan den vara?
  hur vet man vad de olika proverna kostar tro?
  Vi har ju inga rättigheter alls heller, bara mindre rättigheter -då det redan hänt- en olycka eller en felaktigt utförd vårdåtgärd som lett till bevisad skada hos patienten…

  hur fungerar det här med vård-apparna ekonomiskt tro? dvs får regionen eller varje enskild hälsocentral ta kostnaden för mitt samtal till kry.se t.ex.? har ju hört ngt om stora ökade kostnader för regionen där…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: