Studie – Borrelia kan orsaka livslånga symptom utan att det kan spåras med konventionella tester

biofilm
Bilden föreställer biofilm som bakterier gömmer sig bakom

”Restsymtom” kan ofta vara aktiv form av borrelia
Det är allmänt känt att bakterier kan bilda biofilm, som är mycket motståndskraftig mot antibiotika och immunförsvar, vilket resulterar i kroniska inflammationer. Biofilm gör det även mycket svårt för konventionella borreliatester att upptäcka infektion. Beroende på var i kroppen borrelian sprider sig kan det orsaka bland annat symtom som smärta, trötthet och nedsatt kognitiv förmåga. Borrelia kan även imitera många andra kroniska sjukdomar varför stor risk finns för feldiagnostiseringar.

En allmän uppfattning inom det medicinska samfundet är att borrelia normalt inte kan bli kronisk eller persisterande. Uppfattningen är att bakterierna dör ut, antingen av en kort antibiotikabehandling, eller av sig själv (med några få undantag). Om patienten fortfarande har besvär efter 6 månader gör man det lätt för sig att kalla det för restsymtom. Dvs en utgångspunkt att den utläkta, eller genomgångna infektionen, kan ha satt sina spår och orsakat kroniska skador. Är det medvetet för att man inte kan omhänderta problematiken med att tiotusentals människor i Sverige kan vara i behov av, i vissa fall, årslånga antibiotikabehandlingar? Eller är det ren okunskap?

Studie visar att borrelia bildar biofilm in vivo
Det har i ett flertal tidigare studier kunnat påvisats att borrelia kan bilda biofilm in vitro (lab) men aldrig in vivo (i detta fall människa). Men tidigare i år presenterades den första studien som visar att borrelia kan bilda biofilm i människor.

Enligt huvudförfattare, Eva Sapi, professor vid University of New Haven, tyder det på att Borreliabakterierna kan bli resistenta mot behandling när de bildar biofilm. Det gör det möjligt för bakterierna att ”gömma sig” från antibiotika och även immunsförsvaret.

Biofilmen – som har ett mycket skyddande skikt kan man kalla för ”slem”, och gör bakterierna upp till 1000 gånger mer resistenta mot antibiotika än andra bakterier utan biofilm.

Studien är den första att visa närvaron av Borrelia biofilm i humana infekterade hudvävnader, vilket bekräftar att dessa strukturer verkligen kan existera i den mänskliga kroppen. Hon hoppas att arbetet kommer att leda till bättre behandlingar för att bota sjukdomen.

Dessa resultat kan förändra vårt sätt att tänka på borrelia, sade hon, särskilt hos patienter där det verkar vara en ihållande sjukdom, trots långvarig antibiotikabehandling. Dessa nya fynd kan bidra till att bättre förstå hur Borrelia kan överleva behandling och kommer att leda till nya terapeutiska mål för kronisk borrelia, med hopp om att utrota Borrelia hos dessa patienter.

Arbetet är en uppföljning av en studie 2012 , som publicerade i PLOS ONE, en internationell, peer-reviewed online publikation, som föreslog att den observerade antibiotikaresistens och återfall av borrelia kan bero på bildandet av en antibiotikaresistent form som kallas biofilm. Sedan dess har forskarlaget fokuserat på att hitta biofilm i mänskliga vävnader. Deras senaste forskning bevisar att biofilm vid borreliainfektion faktiskt existerar.

Så vad exakt är en biofilm?
Sapi förklarar: En biofilm är en komplex aggregation av mikroorganismer som växer på ett fast substrat. Till skillnad från de mer välkända frisimmande bakterieformer, omger sig celler i biofilm med en komplex matris, mer känd som ”slem”för att skydda cellerna från miljöpåfrestningar, såsom attack av immunförsvaret eller exponering för antibiotika. Läs mer här

Läs hela studien här

Läs även studien av Dr Leona Gilbert m.fl som visar att borrelia kan anta rund kroppsform

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars W

  Eva Sapi är även inblandad i denna studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3132871/
  Den visar att borreliaspiroketen till och med kan vara besvärlig att ta kål på in-vitro med antibiotika, kanske pga de olika former som kan uppstå (biofilm, round bodies). Detta verkar vara en inte alldeles osannolik förklaring till att en enkel 10-dagars oral behandling i vissa fall är (hur många?) misslyckas. Tyvärr har jag aldrig sett någon svensk infektionsspecialist kommentera dessa och liknande studier. Ytterligare ett exempel på ”strutsmentalitet”? Jag tror att det var Dr. McDonald som i intervju sa att” Det är mycket märkligt att man utan någon som helst bevisföring kan hävda ”restsymptom” (eller post lyme-disease syndrome) som regel när behandling enligt rekommendation misslyckats, speciellt när dessa restsymptom yttrar sig exakt som den ursprungliga sjukdomen.” Vad hände med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” i det fallet?

  Gillad av 2 personer

 2. Casper

  Här är även Alan MacDonald med praktiskt taget överväldigande bevis att Alzheimer (och MS) är orsakade av Borrelios levande i symbios med nematoder. Han hittade dessa organismer i 10 av 10 alzheimerpatienter. Senaste presentationen från 15 Maj:

  Dessa organismer påträffas även i cerebrospinalvätskan på patienter med fullständigt negativa blodtester. Dvs. mera bevis på att blodtesternä inte är tillräckliga.

  Gillad av 1 person

  • Enligt Dr Steven Phillip är det många med neuroborrelios som är feldiagnosticerade i Alzheimer. Han menar att sjukdomen är autoimmun, men att borrelia kan imitera sjukdomen. Det är dock intressant att Alan MacDonald obducerat så många, men jag har för mig att det var 9 av 10 som hade Borrelia-DNA. Spela roll. Det är otroligt att inte mer görs, att det medicinska samfundet blundar är helt ofattbart!

   Gillad av 1 person

   • Casper

    Tack för det här. Det visste jag inte eller hade tänkt på (feldiagnos). Intressant, och det gör ju saken nog lite mera komplicerad. Det är inte alltid så enkelt som man tänker sig från början.

    Gillad av 1 person

 3. johan

  I Sverige hittar, (Chefen Vectorborne sjukdomar,Uppsala) minst 10 olika bakterier mm i fästingar som han ”obducerar”. – I USA, hittar patolog Alan Mc Donald, Borrelia Spiroketer i HJÄRNAN på människor, vid obduktion!!! I Sverige letar man sällan eller aldrig efter den ”verkliga dödsorsaken”, dvs om ex, Borrelia eller Med-infektioner kan vara dödsorsaken.

  Dr W. Klemann har känt till att Borrelia Bakterier ”gömmer sig i biofilm” under lång tid, (därför ger han KOMBINERAD Antibiotika samtidigt, Doxycycline och Flagyl(Metrodinazole) mot Cyst-formen av Borrelia, så att Antibiotika kommer åt att angripa dessa olika former som Borrelia Spiroketen kan anta. Enbart Doxycycline ger INTE samma effekt enligt Dr Klemann, – och därför menar han att det är inte vettigt/meningslöst att göra NYA vetenskapliga studier med enbart en verksam antibiotika, ex, med Doxycycline( som den Holländska(IDSA) studien, som de tycker är ”så bra”??).

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: