Zink och Vitamin B6 borde alla med kroniska sjukdomar få testa – i urin

Om man har för mycket zink och vitamin B6 i urinen tyder det på att kroppen inte kan ta upp det i den mängd som behövs – ”det rinner rakt igenom kroppen”. Det behöver då tillföras extra vitamin B6 och zink. Se symtom som kan uppstå vid brist

HPU eller KPU
Hämopyrrolurie (förkortat HPU, tidigare cryptopyrroluria, förkortat KPU) är en genetisk enzymsjukdom i hemoglobinmetabolism. Hos friska människor utsöndras dessa komponenter i avföringen. Om det finns cryptopyrroluria är hemoglobinbildningen störd och det blir en ökad ansamling av pyrroler i kroppen, som sedan utsöndras inte bara via avföringen, utan även i urinen – och kan detekteras där.

Den minskade hemoglobinbildningen leder till en ökad konsumtion av vitamin B6 och zink och därmed en kronisk brist på dessa två ämnen. Detta underskott leder till en mängd olika symptom. Om det detekteras för mycket vitamin B6 och zink i urinen så visar det att upptaget av desamma är dåligt i kroppen. HPU/KPU omfattar även brist på mangan

Även om kunskapen finns internationellt sett så känner få läkare till denna metaboliska sjukdom och dess behandlingsalternativ. Behandlingen innebär i princip att tillföra extra vitamin B6 och zink.

Att enbart ta blodprov (serum) för att kontrollera mängderna vitamin B6 och zink är lönlöst. Det mäter inte vad som egentligen kommer ut till  de celler som är i behov av det. Det mest effektiva är att mäta både vitamin B6 och zink i urinen. Om det är ett överskott där så innebär det att det mer eller mindre bara gått rakt igenom kroppen. Det kan då få allvarliga konsekvenser. Att mäta zinknivån i urin finns det möjlighet till i Sverige, men jag har ännu inte sett något test att mäta vitamin B6 i urin. Observera att det är just urinhalten som är viktig, inte serum i blod. I Tyskland finns möjlighet att mäta både nivån av vitamin B6 och zink i urin.

HPU/KPU har kopplingar till en mängd olika diagnoser och sjukdomar
– HPU/KPU-patienter har låga serumhalter av glutation (kroppens viktigaste antioxidant)
– Downs syndrom 70%
– Schizofreni 40-70% (enligt Hoffer 27/39 positiva)
– Autism 50%
– ADHD 30%
– Borrelia och samtidiga infektioner: 80% positiva (Klinghardt )
– Tungmetallförgiftade 75% (Klinghardt )
Läs mer

Zink är bra för
– immunförsvaret
– ämnesomsättningen
– bildningen av DNA/RNA
– behövs för tillväxten.
– ingår i produktionen av flera hundra enzymer
– är även inblandad i produktionen av flera hormoner ex. hormonomsättningen i -sköldkörteln, hypofysen och könsorganen
– är även bra för bukspottskörteln.
– behövs för produktionen av proteiner och samverkar med hormonet insulin för omsättningen av kolhydrater
– är bra för hudens, naglarnas och hårets välbefinnande
– bra mot akne (finnar), ögon och hjärna samt fungerar sårläkande
– förbättrar även den mentala förmågan, tankeverksamheten.
– behövs för upptaget av järn och utnyttjandet av A-vitamin
– är en antioxidant

Symptom vid brist
– sämre sårläkning
– sämre infektionsförsvar
– cirkulationsstörningar,
– högt blodtryck,blodbrist
– försämrad aptit
– dåligt humör
– irritation
– depression
– aggression och inlärningsproblem
– hudförändringar
– vita fläckar på naglarna
naglar.png
– allergi
– psoriasis
– acne
– håravfall
– dålig hy
– klåda och eksem
– dålig syn
– förändrad smakupplevelse
– minskad sexlust
– diarré
– hormonella besvär
– barn kan även få en långsammare tillväxt
– finns även koppling till Alzheimers
Källa

Vitamin B6 är bra för
– omsättningen av aminosyror (proteiner) och kolhydrater
– nervernas funktion
– immunsystemet
– huden
– syntesen av RNA och DNA
– bildandet av röda blodkroppar och antikroppar
– när glykogen ska omvandlas till glukos – se energibehov
– medverkar vid omsättningen av fett och aminosyror (protein), bl.a. vid omvandlingen av ett enzym som behövs för att omvandla tryptofan till serotonin, samt för att omvandla tryptofan till Vitamin B3 – Niacin
– fungerar som koenzym för noradrelanin.
– motverkar Alzheimers

Symtom vid brist
– infektioner
– inflammationer
– hjärt och kärlsjukdomar
– nervsjukdomar
– sömnproblem
– retlighet
– depressioner
– hudförändringar
– röd tunga
– blodbrist (anemi)
– ledsjukdomar
– ödem
– kramper och premenstruella kramper (PMS-besvär)
– depressioner och illamående kan vara symtom hos kvinnor som använder P-piller eller är gravida
– åderbråck och hemorrojder är andra symtom
– brist kan även förekommer vid lever- och tarmsjukdomar, exempelvis IBS
Källa


Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. jag trodde alla vattenlösliga vitaminer såsom tex b-6 alltid skickade ut överskott genom urinen…?

  Gilla

  • Det stämmer. Men man kan mäta hur mycket som tas upp av kroppen. Det har gjorts vid exempevis vitamin C där man ser att det är en större andel av vitamin C som finns i urinen vid oralt intag än liposomalt eller intravenöst. Vid test av om man har HPU eller KPU mäts nivåer av både zink och B6 i urinen. Om värdet är för högt så innebär det att kroppens upptag helt enkelt är för dåligt. Jag kan dock inte gränsvärdet på B6 i urin.

   Gillad av 1 person

   • jag förstår,
    kan det inte också vara så att om cellen har ett gränsvärde för upptag innan den måste använda det (tömma/förbränna etc.) innan mer kan tillföras så blir det alltid höga mängder av tex en B-vitamin i urinen om den intagna mängden är ”för hög”…? och isåfall säger inte nivån av zink, B6 etc. i urinen så mycket i detta fallet?

    Gilla

   • Jag kan inte detta medicinskt. Vid HPU/KPU så har man helt enkelt för mycket B6 och zink i urinen. Det finns väl antagligen referensvärden för vad som är normalt. Jag kan tänka mig att bioupptaget normalt är högt på B6 varför det inte bör finnas större mängder B6 i urin, men det är enbart en gissning. B-vitamin är vattenlöslig och har därför mindre depåer i kroppen.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: