Glöm inte Selen…

Selenbrist kan vara orsaken till många sjukdomar
Moderna lantbruksmetoder och försurning av jorden har medfört ett minskat innehåll i grödorna av den livsviktiga antioxidanten selen. Det är en mineral som vi får mindre av i kosten. Även om forskare visar att många människor har kroniskt låga selenvärden misstänker läkare nästan aldrig selenbrist.

Selen har egenskaper som förebygger cancer
Det finns en hel del av bevis som styrker att selenbrist är en stor bidragande faktor i flera olika typer av cancerfall. I en amerikanskt studie med 1300 deltagare upptäckte man att tillskott av selen halverade risken för cancer.

Selen är immunmodulerande och har antivirala egenskaper
Man har kunnat visa att virus kan mutera till mer elakartade former vid selenbrist, till exempel coxsackievirus vid keshansjukan. Epidemiologiska studier visar att selen tillfört i mängder om 200 mcgdag reducerar risken för vissa cancertyper, till exempel prostata-, lung- och kolorektalcancer.

Selen är avgörande för korrekt hjärtfunktion
Kroniskt låga nivåer av selen kan leda till hjärtsvikt. Selen i kombination med Q10 kan minska risk för hjärtsvikt

Selen är föregångare till den kraftfulla antioxidanten glutation
Selen spelar en viktig roll i immunsystemets funktion genom att det bidrar till att skapa den potenta antioxidanten som kallas glutation. Nivån minskar med ca 1% per år från 20-årsåldern och är en av de starkaste orsakerna till åldrandet. Tillskott av selen kan därför indirekt minska åldrandet eftersom glutation minskar andelen fria radikaler.

Vid kroniska tillstånd associerade med oxidativ stress, till exempel kronisk alkoholism och HIV-infektion, har man funnit låga selennivåer. Åtskilliga studier tyder på att selenbist kan försämra immunförsvaret.

Selen kan minska risk för artros
Brist på selen medför en större risk att drabbas av artros, framförallt i knäna. University of North Carolina genomförde en studie med 900 personer som man följde i 15 år. Risken att drabbas av artros i knäna var 40% mindre hos den tredjedel som fick mest selen.

Selen har andra viktiga egenskaper
Selen är involverat i produktion av sköldkörtelhormon och krävs för människans reproduktion.

Muskelsvaghet och muskelsmärtor har visats förbättras efter intag av selentillskott.

Selen och Vitamin E är synergister
Selen och E-vitamin fungerar tillsammans på ett synergistisk sätt. Detta betyder att när de arbetar tillsammans har de en mer positiv effekt. Selen erbjuder även en skyddande effekt vid brist på vitamin E liksom vitamin E har en skyddande effekt vid selenbrist. Det bästa är att kombinera dem tillsammans. I denna artikel rekommenderas en daglig dos innehållande 300 mcg selen och 400 IU av vitamin E i form av blandade tocoferolformer (bl a alfa- och gammatocoferol), den enda form av vitamin E som bör konsumeras.

ME-sjuk blev bättre av selen och vitamin E
En ME/CFS-sjuk minskade trötthet och hjärndimma efter 10 dagars intag av 400 mcg/dag. Togs på fastande mage.

Selen i livsmedel
Selen finns naturligt i kött, fisk, fågel och mejeriprodukter medan svenskodlade grönsaker är selenfattiga på grund av vår jordmån. Livsmedelsverket rekommenderar daglig dos 50 mcg för kvinnor och 60 mcg för män.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. carletco

    Gratulerar till att du boerjat syna mineraler, vitaminer, vaextnaeringsaemnen (phyto nutrients), etc. i din ”quest foer botemedel”! Big Pharmas droger har daa ingen loesning!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: