16 patienter med ME/CFS (Fukuda) blev bättre av att sitta i tryckkammare (HBO)

huper
Bildkälla

Hyperbar oxygenbehandling (HBO)
HBO innebär att man får inandas ren syrgas vid vistelse i en tryckkammare vid högre tryck än normalt atmosfärstryck (1 bar). Jämförelse – för varje 10 meter under havsytan så ökas trycket med en bar. Normalt är att man får behandling strax under eller över 2 bars tryck.

HBO fungerar, men det vetenskapliga underlaget ”mot vad” är fortfarande svagt
Behandlingen ges vid så kallad dykarsjuka, brännskador, kolmonoxidförgiftning och livshotande mjukdelsskador. HBO ges också vid andra tillstånd med bristande mikrocirkulation (Ischemi), en medicinsk term som innebär att en vävnads blodförsörjning inte räcker för dess behov. Otillräcklig blodförsörjning kan orsakas av minskad blodtillförsel, ökat vävnadsbehov eller en kombination därav. Upprepade behandlingar stimulerar kärlnybildning.

Eftersom det vetenskapliga underlaget är vagt är idag HBO-behandling väldigt begränsad, trots att den finns att tillgå.

Studie om ME/CFS (Fukudakriterierna)
16 st ME-patienter fick under 3 veckor (ej helg) genomgå HBO-behandling under 90 minuter dagligen under 15 dagar. Trycket var 2.4 bar. Samtliga visade efteråt stora förbättringar i sitt mående.

tabell
Källa

Metoden fungerar även mot fibromyalgi
Jag har tidigare skrivit om en studie från förra året där 48 patienter med fibromyalgi fick genomföra en liknande behandling där alla (100%) blev bättre. De fick dock 90 minuters behandling 5 dagar i veckan under 8 veckor.
Källa 

HBO kan även fungera mot kronisk borrelia
Det finns en fallstudie på en patient med kronisk borrelia som fick 30 behandlingar om 90 minuter med trycket 2.5 bar. Patienten blev helt återställd.
Källa

Med tanke på att ovan sjukdomar inte går att behandla (enligt sjukvården). Vad finns att förlora på att prova HBO? Det verkar ju fungera!

HBO-centra i Sverige (normalt krävs remiss från läkare)

Karolinska universitetssjukhuset Solna, Stockholm 08-51770000
Blekinge Sjukhuset, Karlskrona 0455-731000
Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg 031-3434000
NU-sjukvården, Uddevalla 010-4738100

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. GunBritt Johansson

  Tack Mats Lindström för att du finns
  Mvh GB

  Gillad av 1 person

 2. Ingela S

  Du är fantastisk

  Otroligt med den energi du lägger kontinuerligt på alla vetenskaplig ainlägg

  Jag följer och läser dom idogt, även om jag inte kommenterar så ofta

  Ge aldrig upp och tack för allt du sammanfattar och delar med dig av , för din ftu och oss andra sjuklingar

  Kram på dig

  Gillad av 1 person

 3. Helena

  Hej 😉 Det verkar som det finns delade meningar fran LLDM lakare . En vannina till mig fick som svar av fran sin Amerikanks lakare att de inte rekomenderade denna behandling forran om kanske nagot ar pa Antibiotika behandling. Enligt LLDM lakaren kan HBO ha negativ effekt pa Co- infections, speciellt babesia. Jag och min son ar inbokade for en veckas behandling om 2 veckor, men jag kan inte hitta nagra studier dar det star att det ar speciellt negativt for Co infektioner? Min vanninas dotter fick bara 2 behandlingar innan ho avlutade behandlingen och flickan herzade kanska rejalt. jag laste ocksa att ca 40 regelbundna behandlingar ar norm ?

  Ar det nagon som kan mera om detta . Tack for dina innlagg ! Vi kampar pa har och tanker pa er med. X

  Gillad av 1 person

 4. Jag gjorde tryckkammarbehandling hos Lundborgkliniken i Sävedalen , augusti 2022. Tio ggr x 1 timme. Blev mycket bättre, både i min ME och min fibromyalgi . Är meningen att jag ska göra återstående tio ggr i sommar.
  Tyvärr var jag en idiot och gjorde en månad därefter ( medicinsk) cav/rf Fem ggr x 1,5 timme. Gjorde detta då det skulle vara sååå bra o blev halva kostnaden mot den tidigare. Plus att jag slapp höga hotellkostnader. Tyvärr blev jag sämre igen efter detta.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: