Potentiell behandling för Lupus

Lupus är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper kroppens egna organ och vävnader

Ett läkemedel för att stimulera immunförsvaret kan fungera mot Lupus

Ett internationellt team av forskare från Australien och Kina har visat att ett naturligt immunförsvars-protein som kallas IL-2 (interleukin-2) kan bidra till att återställa balansen till överaktivt immunsystem hos lupus-patienter. Forskningsresultatet publicerades den 9 augusti 2016.

Dr Di Yu och professor Zhanguo Li från Peking University i Kina har tillsammans lett studien. Dr Yu:

Läkemedlet används normalt mot cancer och godkändes redan på 1990-talet. Vi använder nu detta läkemedel för ett annat ändamål, baserat på vår nya kunskap om immunsystemet.

Doseringen de använder mot Lupus är mycket svagare än den dos som används vid behandling av cancer. Behandlingen har visat sig vara vara säker och lovande, så det finns anledning att tro att kliniska studier kan påbörjas inom kort, eftersom läkemedlet redan är godkänt för andra sjukdomar.
Källa

Redan 2015 insåg man att IL2-terapi kan fungera mot autoimmuna/inflammatoriska sjukdomar
Förra året (2015) redovisade David Klatzmann och Abul K. Abbas att lågdos av interleukin-2 terapi kan fungera mot autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Sven Källström

  Jag undrar om inte här har skett ett ÖVERSÄTTNINGSFEL!?! Mkt riktigt är LED en autoimmun sjukdom, där immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader och organ. Men i fortsättningen skriver man, att ett läkemedel som stimulerar immunförsvaret (dvs rimligen ökar immunsystemets aktivitet) ”kan fungera vid Lupus”. Och fortsättningsvis: ”… Interleukin-2 (IL-2) kan bidra till att återställa ”balansen TILL överaktivt” i immunsystem vid LE”. // Jag tycker det verkar ologiskt, om en substans som Ökar aktiviteten hos ett redan Överaktivt system (dvs själva innebörden i begreppet Autoimmunitet) kan ha en lindrande eller botande effekt vid LED!! ///// Kan det vara så här, i stället? Tillhör IL-2 (liksom IL-10) de interleukiiner som normalt dämpar inflammationer? Elementär fråga – men jag har inte med mig mina tjocka böcker ut på Landet. //// ALLTSÅ, FRÅGA: Kan vi här ha en Behandlingsprincip som bygger på att IL-2 normalt har en Dämpande effekt i immunsystemet? Om nu IL-2 positivt påverkar LED – då finns också möjligheten att det kan ha en positiv effekt vid Andra Autoimmuna sjukdomar; Grundmekanismen är ju densamma. // För övrigt pågår forskning för att se, om Blockering av IL-1 kan vara ett sätt att dämpa Autoimmuna sjukdomsprocesser (hitillntills har man noterat ”viss risk för biverkningar” – men å andra sidan används det redan i viss utsträckning, på försök, vid behandling av Rheumatoid Arthrit.

  Gillad av 2 personer

  • I detta fall avses det inte vara en IL-hämmare som exempelvis Anakinra (IL1-hämmaren som användes i den holländska studien). I detta fall ökar men helt enkelt nivån av interleukin 2.

   Interleukin 2 som läkemedel kallas biologiska responsmodifierare. Det är en typ av protein som arbetar för att öka produktionen och funktionen hos olika komponenter i kroppens immunsystem. Detta protein produceras normalt i kroppen, men i små mängder. Genom ökande nivåer av IL-2, får immunsystemet en kick-start (specifikt T-celler och naturliga mördarceller) för att attackera cancerceller, och då sannolikt även virusceller.

   Gillad av 1 person

 2. IL-2 verkar genom att aktivera makrofager och främja T-hjälparcells-aktivitet. IL-2 ökar också T-cellers tillväxt och cytotoxicitet. Det används mot vissa cancerformer. IL-2 har även studerats för behandling mot både HIV och hepatit B. Därför kan det vara av intresse även för ME:.

  http://www.neuro.ki.se/neuro/KK2/Jimmy_3leukocyter.html

  Ceplene (IL-2) är ett läkemedel enlig FASS som används mot leukemi. Det är av intresse att titta på olika cancermediciner då de kan ha även positiv inverkan mot flera virus.

  http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20061014000015&docType=3

  Gillad av 1 person

 3. Sven Källström

  OK – där har vi en klar definition av funktionen hos IL-2 (man kan inte ha med sig allt i minnet … och inte ha facklitteratur med sig när man Firar Sommar). TACK Mats för din beskrivande definition av IL-2. // Dock – det Finns ju även IL:er med immundämpande effekt > och det måste vi titta på!! P.S. Artikelns innehåll är mkt intressant – och vi måste fortsätta att följa upp detta spår !!!! D.S.

  Gillad av 2 personer

  • Ja – IL-hämmare är ju vanliga bland cancer och autoimmuna sjukdomar.

   IL-10 är väl egentligen det enda man hört ska vara bra att få upp värdena på sedan tidigare, så IL-2 är ju då intressant som en ”avstickare”.

   Gilla

 4. Casper

  Hmm. Skulle vi kunna använda traditionella Kinesiska läkemedel med liknande effekter? Flera medicinaliska svampar är ju immunmodulerande. Sökte snabbt och hittade Reishi, Maitake, Cordyceps mfl.. Eller är det inte samma sak?

  ”The seven mushrooms in Myco-Immune are the best-researched mushrooms known and have been shown in numerous studies to be potent immune-enhancers.

  Research demonstrates the mushrooms in Myco-Immune increase macrophage and NK-cell activity, phagocytosis, and interferon-gamma and interleukin-1 and -2 production, all of which promote good immune health. Cordyceps, reishi, maitake, Schizophyllum, and Tremella stimulate B-lymphocytes and T-lymphocytes, and Cordyceps, shiitake, and Coriolus possess activity against harmful microorganisms.” (från produktbeskrivning http://goo.gl/QRFvyS).

  Gillad av 2 personer

 5. Sven Källström

  MER om IMMUNMODULERING – dvs dämpning eller förhöjning av immunsystemets aktivitetsgrad: A) Interleuciiner som DÄMPAR aktikviteten: TGF-beta och IL10. B) Finns det Andra kroppsegna ämnen som dämpar immunsystemets aktivitet?? Sammanhangen är komplexa. Immunsystemets celler styrs av signaler från olika receptorer på cellytan – här Integreras och ”summeras” ett enormt antal signaler, både stimulerande och inhiberande. Exvis dämpar signaler från CD5 och CD6 de signaler som kommer från B cellsreceptorn. Även fria radikaler (s.k. ROS) dämpar signaler genom att aktivera bromsande på signalkedjans fosfataser.
  Jag ska mer klarläggande diskutera detta med professor i Cellbiologi – inflammation och tumörbildning. Min Känsla är, att immunsystemet i vissa fall under lång tid är Överaktivt, utan rationellt skäl, efter att det har kämpat ned en infektion (”gaspedalen fastnar i golvet”) – vilket Kostar patienten illavefinnande, trötthet, etc, etc. Överaktivitet till ingen nytta – en art subjektivt lidande. Vi måste alltså lära oss att känna igen dessa överaktivitetsgillstånd, ”utan orsak”. Och då blir uppgiften att hitta sätt att DÄMPA Aktiviteten.

  Gillad av 1 person

 6. Sven Källström

  Nja men faktadetaljer: Ceplene innehåller som aktiv substans Histamin (innehåller alltså inte IL-2). Används i Kombination MED IL-2 för behandling av bl.a. Akut Myeloisk Leukemi. Allt enligt FASS.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: