Danska TV2 har sänt blodprover till tyska laboratorium och påstås ha fått falsk positivitet på 4 av 5 friska

UPPDATERAD DEN 30/9 2016

Danska Tv2 lade upp vilseledande bilder på sin hemsida
Torsdagen den 29 september 2016 sände Danska TV2 en dokumentär kl 20.00. Under maj och juni 2015 skickade en redaktion för danska TV2 blodprover från påstådda friska personer till olika laboratorium i Tyskland. Testet som användes var ELISPOT-borrelia. Det är ett test som många svenskar även förlitar sig på, dock ej svensk sjukvård. Redaktionen hävdar att 4 av 5 friska fått positivt på borreliatest (enligt nuvarande riktlinjer skulle det ha blivit 3 av 5)

På bilderna kan man tolka det som att samtliga  testresultat kom från BCA. Det stämmer inte då enbart de tre första kom från BCA. Resultat som redovisas på bild 4 och 5 kom från Arminlabs. Arminlabs klarade sig (med dagens referensvärden) sig bra i jämförelse med BCA.

BCA-kliniken visade positivt i 3 av 3 fall. Arminlabs visade negativt i ett och gränsfall i ett.
Tidigare har tillverkaren av ELISPOT ansett att 2 är gränsvärde samt 3 och däröver är tecken på aktiv infektion om man har symtom. Nyligen ändrades gränsvärdena till  2-3 varför värdet 4 eller högre anses vara aktiv infektion – om man har symtom på borrelia.

Följande resultat redovisades

1. Detta resultat från BCA är att anse som aktiv borreliainfektion om man har symtom.

journalist-1

2. Detta resultat från BCA är att anse som aktiv borreliainfektion om man har symtom.
journalist-2

3.  Detta resultat från BCA är att anse som aktiv borreliainfektion om man har symtom
journalist-3

4.  Detta provsvar är från Arminlabs, trots att det under bilden felaktigt står BCA. Det är idag att anse som gränsfall (innan referensändringen ansågs det vara aktiv infektion om man har symtom).
journalist-4

5. Detta provsvar är från Arminlabs, trots att det under bilden felaktigt står BCA. Provsvaret är negativt.
journalist-5
Källa

Jag vet inte om teknikerna skiljer sig åt mellan BCA och Arminabs när det gäller själva analysen. Om någon vet, kontakta gärna mig på databas@outlook.com  

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars

  Man kan även mena de har borrelia i kroppen som ligger latent. Finns fler infektioner där man bär på infektion fast ej har symtom. Vi har Syfilis, Tbc m.m. Sjukdomen kan uppkomma senare när immunförsvaret ej orkar med. Våra läkare menar att många bär på borrelia utan ha symtom. De använder det som argument för ej ge behandling. Finns studier som visar på olika smittovägar. Så få se om nu vad detta leder om kunna lita på många av de provtagningar som vården använder som sanning. Att folk är allvarligt sjuka är ingen tvekan om och det är helt fel från vården använda psykisk som orsak utan de kan visa detta i provtagning vetenskapligt.
  Kan det vara rimligt dessa personer bär på borrelia ?
  Kan det vara rimligt allvarligt sjuka 1 av 100 ej har någon infektion enligt Svenska prover?.

  Gillad av 2 personer

 2. HenrikL

  Om du har haft 5 fästingar är det 50% chans att du har Borreliabakterier i blodet. Immunsystemet håller dom i schack men lyckas inte utrota dom (vi vet ju alla former Borrelibakterien kan ta för att lura immunsystemet). Infektionen är latent men kan bryta ut vid en immunnedsättning. Att gå lång tid med Borrelia kan även vara immunsystemsunderstryckande varvid en infektion kan bli aktiv på sikt.
  En aktiv infektion karakteriseras av kliniska symptom+positivt provsvar. Labbet säger bara att det finns tecken på cellulär aktivitet och detta måste kombineras med kliniska symptom.
  Om kliniska symptom är fejkade så blir det naturligtvis diagnosen aktiv infektion av Borrelia.
  Men vem vill gå med Borrelia i blodet när vi vet att den hittas i hjärnvävnaden hos MS , ALS och Alzheimer avlidna? (Alan MacDonald)

  Gillad av 1 person

 3. Jonas

  Kan det vara så här att de tre första proverna är från BCA och de två sista från Arminlabs? Bilderna ser olika ut och jag tror TV 2 har satt in fel bildtext. Isåfall visar Arminlabs ett negativt och ett borderline medans BCA gav alla tre positivt resultat. Om detta är sant så kanske Arminlabs klarar sig?

  Gillad av 1 person

  • Tack Jonas. Jag såg att de felaktigt skrivit BCA under de två sista provsvaren, som levererades av Arminlabs. Arminlabs klarade sig rätt bra. Frågan är nu om de har olika sätt att få fram resultatet på, oaktat att det är samma teknik.

   Gilla

 4. Pia

  Detta är barnsligt, urlöjligt av danska TV 2 att leka lustans lakejer för en bransch som de inte tillhör.
  När jag bodde i USA så spreds skrämselpropagandan att Kanadensiska läkare inte var kompetenta och att alla skulle akta sig för att köpa läkemedel i Kanada eftersom FDA inte kunde garantera dess säkerhet. För mig som svensk och med apoteksteknikerutbildning om än en gammal sådan tog jag mig friheten att kontrollera några läkemedel när vi gjorde besök hos bekanta på andra sidan gränsen. Samma tillverkare, samma innehåll. Det handlade förstås om ekonomi då man ville stoppa människor ifrån att köpa samma läkemedel för halva priset i ett annat land.
  Jag har själv arbetat med att sända in utbildningsdokumentation till Socialstyrelsen för bedömning av högre utländsk utbildning för läkare, biomedicinska analytiker etc. och de som har gjort sin utbildning inom Europa räknas väldigt ofta som mycket kompetenta. Kompetenta och eftersökta eftersom vi har en skriande brist inom dessa yrken i Sverige.
  Vi lever i en värld där vi skall formas efter den korporativa bolagsvärldens ekonomiska välfärdsbehov med människor som brickor i spelet. I en demokratisk fri värld så borde varje människa ha rätt att göra vad de anser vara bäst för dem och ta sina egna beslut utan att behöva bli dömda, omyndigförklarade eller utfrysta. Det är den drabbade, den enskilda individen som ensam får bära sitt fysiska lidande och i bästa fall ha en eller flera att dela sitt psykiska lidande med.
  Min filosofi är att om man känner att något kan vara rätt och man testar….så har man i alla fall försökt. En modell passar inte alla och det borde vara ett fritt val att kunna ta det beslut som känns rätt istället för att överlåta det till någon annan. Det krävs många timmars studier för att sätta sig in i sin egna situation men det är ett måste dels för att man skall kunna ha en bra dialog med läkare och för att man skall orka med och stå ut under en lång konvalescens.
  Jättebra att du tar upp vilseledande propaganda.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: