Liv utan luft

Bakterier, Elektronmikroskop, Färgas, Grön
Anaeroba bakterier

Anaeroba bakterieinfektioner orsakas av anaerobic bacteria. Anaerobic betyder ”liv utan luft”.  Anaeroba bakterier växer på ställen som helt och hållet, eller nästan fullständigt, har brist på syre. De är den vanligaste bakteriefloran i din kropp. Infektioner orsakade av anaeroba bakterier påverkar ofta buken, könsorganen, hjärta, ben, lederna, centrala nervsystemet (CNS), respiratoriska organ, hud och mun.

Dessa infektioner är ofta allvarliga och kan inte längre förbises. Anaerob mikrobiologi har fallit ur forskningens fokus på grund av att det krävs extraordinära insatser för att påvisa dessa infektioner.
Källa

Orsakas oftast på grund av skada 
Anaeroba bakterier växer ofta i kroppen när tandkött, hud eller tarmslemhinnan skadas.
Personer med halsinfektioner kan ha symtom som präglas av dålig andedräkt, feber, halsont, en kvävande känsla, eller en dålig smak i munnen. Patienter med lunginfektioner kan ha svårt att andas och symptom som hosta, bröstsmärta, feber och viktminskning.
Källa

Anaeroba bakterier är ofta involverade i blandinfektioner
Då anaeroba infektioner oftast är blandinfektioner med t.ex. E.coli, Klebsiel­la och Enterokocker är det svårt att från odlingsresultaten utvärdera den kliniska signifikansen av varje enskild art. I vissa fall kan en anaerob vara en harmlös kontaminant, i andra fall spelar den trots förekomst av fakultativa bakterier en överordnad roll. Det bakteriologiska odlingssvaret måste alltid sättas i relation till den kliniska bilden.
Källa

Anaeroba bakterier är svåra att påvisa 
Anaeroba bakterier måste odlas i syrefri atmosfär. Vilken metod som används beror på hur anaerob bakterien som ska odlas är. Det finns strikt anaeroba bakterier, som inte alls tål syre, och det finns syretoleranta anaeroba bakterier, som tål syre under kortare perioder.
Källa

De anaeroba bakterierna är ofta lågvirulenta. Vanligt vid anaerob infektion är nedsatt infektionsförsvar. Trots infektionstecken finns ingen växt i vanlig allmän odling.
Källa

Behandling
Metronidazol är en av de vanligaste antibiotikum för behandling av anaeroba infektioner.
Källa

Ny förening
Gå med i den nystartade Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI) och var med och påverka svensk sjukvård till att bli ännu bättre på att diagnostisera och behandla olika infektionssjukdomar eller sjukdomar orsakade av dysfunktionellt immunförsvar.
Klicka här för mer information

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Sven Källström

    Great! Splendid!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: