Psykiatrikern som anser att ME oftast beror på infektioner

10Bilden är från http://www.feldiagnos.se

Psykiatrikern Theodore Henderson har jag tidigare nämnt. Han behandlar ME framgångsrikt med antivirala läkemedel. Läs mer här

Han kritiserar nu skarpt den i somras publicerade studien om att orsaken till ME är tarmbakterierna – att det då blir felfokus. Han menar att avvikelserna i tarmen snarare är en följd av infektion. Läs om tarmstudien här

ME beror oftast på infektion enligt Henderson
Sammanfattat och fritt översatt: Den relativt lilla studien undersökte avföring från 48 patienter med ME för att undersöka typer och mångfald av bakterier i tarmen. Deras resultat – minskad mångfald, ökat antal av vissa arter av bakterier som tenderar att vara ”pro-inflammatoriska” och minskat antal av bakteriearter som tros vara ”antiinflammatorisk” tillsammans med flera inflammatoriska markörer. Dessa fynd utgör knappast en etiologisk förklaring.

Deras artikel leder bort fokus med beskrivningar av klinisk förbättring med probiotisk terapi eller rektala infusioner som fekal transplantationer.

Kanske jag är dogmatisk, men låt mig förklara varför detta är en björntjänst för patienterna. Jag har behandlat patienter med ME i åratal. Jag har hört många historier om hur vårdpersonal har behandlat dem och misslyckats. Däremot har hundratals patienter i min vård sett förbättring efter 1-5 månaders antiviral terapi.

Institute of Medicines (IOM) har granskat all litteratur och tillbringat månader i överläggning innan de publicerade sin slutsats. Det är sannolikt att ME har en viral etiologi och den starkaste kandidaten är Epstein-Barr-virus (EBV ), också känd som Herpes 4.

Något som tar allmänhetens ögon eller läkarkårens strävan bort från att behandla ME som en virussjukdom är en björntjänst. Oavsett om du tittar på hundratals och åter hundratals patienter som behandlats av den nu bortgångne Dr A. Martin Lerner eller hundratals av mina patienter som har återgått till normalt liv efter antiviral behandling är det svårt att inte få ”gallfeber”.

Mamma led av ME och dotter av Lyme disease 
Cathy var trött i åratal. Hon var tvungen att sluta sitt arbete som sjukgymnast och lyckades knappt ta hand om 8-åriga dottern. Noterbart är att dottern också var ovanligt trött. Cathy kom till mig för att få hjälp. Hon hade behandlats i åratal med antidepressiva läkemedel eftersom hennes tidigare psykiater sagt att hon var deprimerad, men efter år på antidepressiva medel blev hon inte bättre.

Märkligt nog när jag intervjuade henne, förnekade hon känslor av nedstämdhet, skuldkänslor, självmordstankar eller andra kännetecken för depression. Hon sade istället att hon var trött hela tiden. Hennes virusprov visade höga värden. Så jag började ge henne valacyclovir, ett antiviralt läkemedel som riktas mot hela herpesfamiljen av virus. Efter två månader hade hon mer energi. Efter tre månader var hon aktiv, entusiastisk, och bestämde sig för att gå tillbaka till arbetet på deltid. Efter fem månader, avvande vi henne från antidepressiva och hon blev i huvudsak symptomfri. Och förresten, hennes tarmar blev också bra.

Hennes dotter var inte så lyckligt lottad. Hennes situation var annorlunda. Hon var alltid trött och ofta irriterad. Vi behandlade henne med antidepressiva läkemedel till ingen nytta. Och hon svarade inte heller på 5 månaders antiviral terapi. Vid det här laget sökte jag laboratorier för att leta efter borrelia och borrelia-relaterade infektioner. Bingo!! Hon hade mycket höga antikroppstitrar för Babesia och Borrelia burgdorferi. Nu i händerna på en expert på borrelia gör hon nu framsteg; dock hennes förbättring hindras av avvikelser i hennes immunförsvar. Först nu, med tillägg av intravenösa immunoglobuliner (IV Ig), visar hon markant förbättring i sin ångest, humör och trötthet. Tyvärr är IV Ig mycket dyrt och försäkringsbolaget Blue Cross / Blue Shield, vägrar att betala för det.

Familjen har skapat en GoFundMe sida för att försöka få in de nödvändiga pengar som krävs för IV Ig (ungefär $ 75.000 för hela kuren).

Denna lilla flickas fall illustrerar en viktig punkt. Trötthet är ett vagt symptom. Och, liksom smärta, är det ganska subjektivt. Så orsakerna till utmattning sträcker sig långt över ett virus eller en bakterie. I själva verket kan de orsakas av tyreoidearubbningar, elektrolytobalans, cancer, vitaminbrist, och infektioner (för att bara nämna några).

Bland dessa infektioner, måste vi inkludera virus, retrovirus, borrelia och borrelia-relaterade infektioner. Och vi måste vara öppna för flera etiologier för ME . Med andra ord, när immunsystemet äventyras av en infektiöst patogen, kan det bli sårbart för andra infektiösa agens.
Läs hela artikeln här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. ajader

  Det här är en mycket intressant artikel tycker jag!
  Känns skönt att det är en psykiatriker som går ut med detta!

  Kan du ge exempel på några antivirala läkemedel som man fråga sin läkare om omöjligheten att få prova?

  Gillad av 1 person

 2. HenrikL

  Bra artikel. Äntligen en psykiater som försöker lösa grundoraken och inte tar till psykofarmaka för att dämpa symptom. Tack för översättningen Mats.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: