Patient som misstänker att hon har ME/CFS får detta utlåtande i sin patientjournal

Av läkarens utlåtande att döma så kan man misstänka att aktuell läkare anser att ME/CFS är en påhittad diagnos. Tyvärr resonerar många läkare på liknande sätt. En förändring måste till. De allra flesta med ME/CFS har insjuknat efter en kraftig infektion och aldrig återhämtat sig. Min fru var en av dem. Hon mår nu bättre av egenfinansierad vård.

”Patienten söker för att hon önskar remiss till Gottfrieskliniken. Efter samtal med VC chef är vi överens om att kontakta neurologikliniken för att få konsensus hur vi skall behandla dessa patienter som säger sig ha ME, och önskar remiss till Gottfries. Har tidigare haft patienter som varit på Gottfrieskliniken och de kommer aldrig ut i jobb efter detta. (Se hemsida från Västra Götaland om ”Hjärntrötthet.) Pat har aldrig arbetat, varit heltidssjukskriven i 6 år av en läkare i Norge och försäkringskassan i Sverige har godkänt detta. Somatiskt finns inget att gå på utom att patienten är extremt mager sannolikt beroende på en mycket speciell kosthållning. Tacksam för hjälp och råd hur vi gemensamt skall hantera denna svåra patientgrupp. PS. Patienten har dessutom varit här och fått inj jättedoser av B12 ordinerat av doktorn i Norge och distriktssköterskorna har börjat reagera på dessa doser. DS”

Uppgiven är bara förnamnet. Är SÅ förbannad. Detta ska föreställa ‘vård’, och är under all (ursäkta språket) j*vla kritik.”

För er som vill bli medlem i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar och vill vara med att verka för att svensk sjukvård ska ha de allra bästa provtagnings- och behandlingsmetoder, besök denna sida:
http://www.blimedlem.wordpress.com

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Jag har diagnos från Gottfries där jag också fick gentest MTHFR OCH minsann med Mekobalamin injektioner 2/ v o Folat på recept så kom jag ut i arbete, från sjukersättning till arbete 2007 (frivilligt, sjukersättningen var inte tidsbegränsad) Klarade 50% Ryggoperationer 2011 o 2013 satte stopp.

  Gillad av 1 person

 2. Kan inte läkarna eftersända journaler från Gottfries, så de ser på vilka grunder personen har fått diagnosen? För den delen också från Norge?
  Kan de också skaffa sig kunskapen om Gottfries inte är Gud, dock mer insatt i sjukdomen som de själva. Så länge det inte finns någon annan behandling, så ges ju symtomlindring. Det är väl det den vanliga läkarkåren sysslar med för det mesta… Själv har jag för övrigt blivit nästan av med hjärndimman med Mekobalamin-injektioner 1-2ggr/v. Nu i ett års tid. Och orkat också mycket mer.
  De är få inom vården som har kunskap om denna förrädiska sjukdom.

  Gillad av 1 person

 3. Lars

  Ställer mig frågan vilka prover och utredningar har läkaren valt ej gjort genom sin egen fantasi som blockerar. Har man tagit för de flesta kända bakterier, virus, parasiter etc, detta både från blod och rygg ? Har de tagit de vi känner till idag för se om immunsjukdom ? Har de gjort magnet röntgen ? Många frågor man ställer sig om läkaren är seriös. Allt för vanligt i dagens sjukvård, där man gissar patientens sjukdom.Hur svårt ska det vara ? Idag väldigt enkelt vara läkare man tar ca 5 prover sen vet man och kallar det väl utredd patient och läkaren kör med sina kränkningar. Undrar var det finns seriösa läkare idag ?

  Gillad av 1 person

 4. Sven Källström

  En SORGLIG Okunnskap i stora delar av läkarkåren!! Undervisning om ME, FM, Borelia/etc BÖR ADDERAS till a) grundutbildningen i medicin (läkarutbildningen), och b) till AT- och ST-utbildningarna!! Men sorgligt nog tar det tid & tid för ny kunskap att sakta Sedimentera nedåt … från Forskarna och vidare nedåt, ned till både Allmänläkare (på V :er etc) och till (beträffande dessa sjukdomar speciellt viktiga) specialiteter, som t.ex. Neurologi, Medicin, Rheumatologi, mm. DOCK – här ett litet Ljus i allt Mörker: Jag hade nyligen – i ett specifikt patientärende, gällande fortsatt Sjukskrivning eller Permanent Sjukersättning – samtal med en av FK’s Förtroendeläkare eller Medicinska Rådgivare: Han visade sig vara Mycket Väl insatt i ämnet ME, kände väl till både Jonas Blomkvist & Jonas Blomgren & Per Julin – och kände väl till RME och deras/vårt arbete !! En slutsats av detta är, att RME har gjort ett Gott Arbete, som kommer att ge frukt, på litet sikt. RME ”GO ON” !!!

  Gilla

 5. Sven Källström

  En SORGLIG Okunnskap i stora delar av läkarkåren!! Undervisning om ME, FM, Borelia/etc BÖR ADDERAS till a) grundutbildningen i medicin (läkarutbildningen), och b) till AT- och ST-utbildningarna!! Men sorgligt nog tar det tid & tid för ny kunskap att sakta Sedimentera nedåt … från Forskarna och vidare nedåt, ned till både Allmänläkare (på V :er etc) och till (beträffande dessa sjukdomar speciellt viktiga) specialiteter, som t.ex. Neurologi, Medicin, Rheumatologi, mm. DOCK – här ett litet Ljus i allt Mörker: Jag hade nyligen – i ett specifikt patientärende, gällande fortsatt Sjukskrivning eller Permanent Sjukersättning – samtal med en av FK’s Förtroendeläkare eller Medicinska Rådgivare: Han visade sig vara Mycket Väl insatt i ämnet ME, kände väl till både Jonas Blomkvist & Jonas Blomgren & Per Julin – och kände väl till RME och deras/vårt arbete !! En slutsats av detta är, att RME har gjort ett Gott Arbete, som kommer att ge frukt, på litet sikt. RME ”GO ON” !!! P.S. till sign. ”mormor6”: Patienten kan Själv be att få kopior av journal, från ME-Utredning (Gottfries, Sköndal etc etc,) och lägga fram dessa på bordet, vid fortsatta sjukvårdskontakter. D.S.

  Gillad av 1 person

 6. Diddi

  Sorglig okunskap om det mesta …Hypothyreos också som kan vara bidragande orsak till tröttheten och hjärndimman…
  Läkaren säger ju dock att han vill ha direktiv för hur han ska bemöta såna som tror sig ha ME och det är ju bra.. om han får rätt svar…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: