Även Nederländerna gör en dokumentärfilm om borrelia

sos

Bakgrund
För närvarande behandlas borrelia i Nederländerna fortfarande efter föråldrade riktlinjer. Patienten anses botad efter en kort antibiotikakur. Därmed finns inget erkännande för kronisk borrelia, alltså ingen behandling, kompensation eller hjälp.

Försäkringsbolagen ersätter inte kostnaderna för de nya erkända riktlinjerna för provtagning och  behandling. Endast personer med tillräckligt mycket pengar kan få behandling utomlands. Alltför många patienter får klara sig på egen hand. De får ingen hjälp.

Dokumentären kommer att fokusera på den faktiska situationen och bristen på kunskap inom vårdsektorn.

The Lyme Documentary ”S.O.S.”
”SOS” kommer att ta upp de allvarligaste aspekterna av borrelia, som förlamning, blindhet, och smärta. Dokumentären kommer även visa konsekvenserna av feldiagnoserna, som vårdplacering, dödshjälp och andra frågor.

Förutom patienter kommer bland annat läkare som Dr Burrescano, Dr Klinghardt och Dr Schwarzbach att intervjuas.
Läs mer

Svensk dokumentär på gång – Fel Diagnos 
Situationen i Nederländerna påminner om den i Sverige. Som ni tidigare har kunnat läsa pågår inspelning av Fel Diagnos i samarbete med Borrelia & TBE föreningen Sverige och Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI). Just nu finns trailer 1 och 2 att ta del av. Inom kort kommer även trailer 3. Dokumentären kommer, som det nu ser ut, att bli klar och  visas i sin helhet under våren 2017. Gå gärna med och stöd filmprojektet.
http://www.feldiagnos.se

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Annelie

  Väldigt intressant och bra att det filmas i andra länder med 👍🏻
  Jag har så svårt att förstå varför det blundas för en sådan allvarlig sjukdom som Borrelia.
  Det finns så många svårt sjuka människor i detta och ingen vågar el kan göra ngt.
  Det är skrämmande!
  Tack gör infon Mats.

  Gillad av 1 person

 2. C Olsson

  Jag tycker att detta som är skrivet av admin (som är holländare) i forumet LymeNet Europe är riktigt kul. 🙂 Ett klipp:

  ”Note that the term ”chronic Lyme” has two meanings:

  1. a synonym for ”late Lyme”, which has been used since the 1980s.

  2. a name for symptoms caused by a persistent Borrelia infection, which persists despite supposedly adequate antibiotic treatments. Even years of antibiotics supposedly fail to eradicate the infection in thousands of patients.

  Meaning 2 seems to be invented by the ”llmds” and Lyme activists/patients somewhere during the 1990s. That’s when the Babylonian confusion of tongues started regarding ”chronic Lyme disease”.

  http://www.lymeneteurope.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=5721#p41710

  Ps! Han har dock lite fel, begreppet chronic Lyme disease används faktiskt i (minst) 3 olika betydelser. Men i Sverige står dock begreppet kronisk borrelios (vilket heter chronic eller late Lyme borreliosis på engelska) enbart för stadium 3. Källor (bland annat): Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation och Folkhälsomyndighetens rapport. Ds.

  Gilla

  • C Olsson

   Mitt råd (eftersom kronisk borrelios alltså är synonymt med stadium 3 i Sverige): Använd därför istället ILADS eller ILADS-utbildade europeiska läkares benämningar på kvarstående symptom, återfall eller behandlingssvikt. ILADS kallar tex kvarstående symptom (oavsett orsak) för ”persistent disease” (persisterande/kvarstående sjukdom på svenska) i dom ”nya” riktlinjerna från 2014 och tyska ILADS-utbildade läkare kallar en kvarstående infektion efter en föregående behandling för ”persistent Lyme disease” (persisterande/kvarstående borrelios på svenska).

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: