Fråga om B-celler till läkare, forskare och andra medicinskt kunniga!

Jag kan inte släppa den schweiziska studien som publicerades förra veckan. Det är oerhört intressant om nu B-cellerna överreagerar  och inte orkar med att bekämpa vissa infektioner – för att de tog ut sig i början. Jag har därför några frågor. Är det någon som kan försöka ge sig på att besvara dessa?

Om ni inte vill svara här får ni gärna maila mig på databas@outlook.com

En del B-celler ombildas till minnesceller, för att ”komma ihåg” vilka tidigare infektioner man haft och därmed kunna bilda antikroppar snabbt vid behov.

1. Finns det en normal livscykel på B-celler? Om alla självdör efter en tid så faller alla mina teorier. I så fall bildas ändå nya B-celler varvid den schweiziska studien även blir mindre intressant. Jag kan dock inte finna något om B-cellernas livscykel, enbart att de B-celler som bildar minnesceller ”lever länge”.

2. Försvinner allt ”minne” om man behandlas med exempelvis mabthera/rituximab? Kan man då återigen få de sjukdomar som man normalt bara kan få en gång i livet? Jag funderar självklart på om B-cellerna är ”förstörda” hos kroniskt sjuka, just pga den urladdning som sker vid nysmitta enligt den schweiziska studien. Det kanske är därför rituximab fungerar på vissa, dvs att det inte (alltid) har med autoimmunitet att göra? Rituximab tar kål på alla B-celler och nya friska bildas i benmärgen och de nya B-cellerna kan börja målsöka patogenerna åt övriga immunförsvaret igen.

3. Vad tror du om möjligheten att exempelvis en undergrupp av ME/CFS-patienter går omkring med dysfunktionella B-celler pga av en eller flera aggressiva infektioner? Att B-cellerna inte orkar tillverka tillräckligt med antikroppar varvid immunförsvaret inte kan agera fullt ut. Att den låga antikroppsproduktion även gör att man får seronegativa provsvar?

Kort referat från den Schweiziska studien:
https://newsaboutdisease.wordpress.com/2016/10/22/immunforsvaret-hushallar-inte-med-sina-resurser-varvid-kroniska-virusinfektioner-kan-besta/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Åsa

    Jag följer med intresse, eftersom jag är diagnosticerad med seropositiv RA, smärtsyndrom och (nu senast) Sekundärt Sjögrens syndrom. Jag får Mabthera sedan snart 1,5 år. Angående punkt två ovan tror jag inte att det finns någon större risk för att få sjukdomar igen. Det finns i alla fall inga sådana risker med medicinen som man informerar patienter om. Jag skriver enbart ur ett patientperspektiv och är inte kunnig inom området för övrigt.

    Gillad av 1 person

  2. Hej. Jag är övertygad om att vi med ME har ‘något ‘ i oss som drar oerhört mkt energi. Och att det är varför immunförsvaret har lättare att hinna med att jobba sig igenom sina arbetsuppgifter vid pacing, alltså mkt kontinuerlig vila och nästan noll ansträngning.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: