Även om virus inte kan mätas i blod kan det finnas i kroppsvävnader enligt ny studie

Genom kroppsvävnader från avlidna i HIV/AIDS har studien kunnat genomföras
Idag finns framgångsrik behandling av HIV med antiretrovirala läkemedel som leder till omätbara nivåer av virus i blod. Det leder till att allt färre dör i HIV/AIDS idag.

Forskare i USA har nu funnit att virus utvecklas och migrerar till kroppsvävnader på ett liknande sätt som det gjorde hos patienter som aldrig fått antiretroviral behandling, trots att de behandlade patienterna hade odetekterbara nivåer av virus i blod.

Studien stödjer sannolikheten för att viruset åtminstone kan bidra till utvecklingen av icke-AIDS-definierade sjukdomar såsom cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskarna såg inga tecken på läkemedelsresistens, som de skulle ha sett om viruset hade utsatts för mediciner. Även om detta kan förväntas hos obehandlade patienter, var det en överraskning att se det i viralt undertryckta patienter.

”Våra resultat tyder på det spektrum av ”non-AIDS-definierande” sjukdomar såsom cancer och hjärt-kärlsjukdomar som blir alltmer dödsorsaken för viralt undertryckta patienter. Det drivs sannolikt till viss grad genom närvaron av aktiv, obehandlat virus i vävnader”, säger McGrath, University of California, USA. ”Dessutom tyder våra resultat på att strategier för att ”bota” HIV-infektion måste övervägas, att även rikta behandling mot vävnadsbaserade platser av HIV.”
Läs mer

Jag antar att även andra virus kan orsaka liknande fenomen. Ett blodprov säger inte allt.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: