Vad är det för skillnad på ME/CFS och Fibromyalgi?

Här har jag bara fritt översatt en artikel om likheter och skillnader. Jag håller väl inte med om allt, men överlag verkar skillnaderna stämma. Läs artikeln här

Vad är det för likheter och skillnader?
På nätet finns det många artiklar där man jämför ME/CFS med Fibromyalgi. Vissa läkare behandlar Fibromyalgi och  ME/CFS separat, medan andra tror att det faktiskt är samma sjukdom – eller åtminstone variationer av samma sjukdom.

Enligt Arthritis Foundation  visar forskning att 50% till 70% av personer med en diagnos även har kriterier som passar för den andra.

Fibromyalgi och ME/CFS är kända för att ha ett antal symptom gemensamt
Exempel:

 • Energilöshet/Trötthet
 • Sömnproblem
 • Mag/tarmproblem, IBS-symptom (såsom uppblåsthet, diarré och / eller förstoppning)
 • Huvudvärk
 • Kognitiva problem eller minnessvårigheter
 • Yrsel
 • Försämrad koordination


Skillnader

Den viktiga skillnaden får man genom att ställa frågan: Vilka av dina symptom är värst, smärta eller energilöshet?

 • Smärta är nyckelsymtomet hos personer med Fibromyalgi
 • Energilöshet/trötthet är nyckelsymtomet hos personer med ME/CFS


Fibromyalgismärta
Vanligtvis är smärtan utbredd och kronisk och är ofta kombinerat med stelhet och så kallade ”ömma punkter” som smärtar vid lätt beröring.

Energilöshet/Trötthet hos ME/CFS
Det rör sig om en mycket värre trötthet är vanlig trötthet. Det handlar oftast om en energilöshet att patienten faktiskt inte kan göra någonting alls. Om man gör något så kan man få bakslag under flera dygn och bli totalt utslagen.

Andra betydande skillnader

 • Många fall av ME/CFS börjar efter influensaliknande symptom och kan ofta kopplas till ett virus
 • Patienter med ME/CFS visar ofta att immunsystemet  är kroniskt aktiverat, som om kroppen kämpar mot en infektion, medan patienter med Fibromyalgi inte gör det
 • De diagnostiska skillnaderna för ME/CFS är låg feber och halsont, men inte när det gäller Fibromyalgi
 • Uppkomsten av Fibromyalgi kan ofta spåras till fysisk eller känslomässiga trauman
 • Smärtan hos Fibromyalgipatienter blir bättre med värme och mild massage, men inte smärtan hos ME/CFS-patienter

Bildresultat för fibromyalgi triggerpoints

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Katarina

  Tack Mats, för att du belyser detta! Jag har under mina år som ME-sjuk tyvärr sett att många läkare synes vilja ”klumpa” ihop ME med fibromyalgi generellt. (Är fullt medveten om den stora samsjukligheten).Tror att det finns ett antal som fått ME-diagnos tills med fibromyalgi trots att dessa inte har kardinalsymtomet PEM. Jag menar då att vissa beskriver mer ökning av trötthet men inte synes hamna i de allvarliga ”krascherna” där man blir så svårt utslagen under många dygn el längre perioder. Det känns otroligt viktigt att forskningen snart kan få fram biomarkörer o där man även så småningom kan få fram de olika undergrupperna inom ME:n, detta för att rätt grupper ska få möjlighet till verkningsbara/rätta läkemedel.
  Du gör ett ovärderligt arbete för oss sjuka o jag önskar att vården kan ”nappa” på allt viktigt du tar upp!🌹

  Gillad av 1 person

  • Problemet är att det enbart är ett tiotal läkare som kan ME hyfsat i Sverige. I vart fall vad som kommit till min kännedom. De kanske är 50 då, men alldeles för få i förhållande till hur pass allvarlig sjukdomen är och hur pass vanlig den är. Att blanda ihop ME och fibromyalgi blir också fel. Bara ME kan man säkert dela in i över 10 undergrupper.

   Grovt förenklat tror jag att ME består av följande undergrupper:

   1. Autoimmun sjukdom
   2. Låggradiga ”alldagliga” virusinfektioner, men immunförsvaret, kanske B-cellerna är ”trötta”, vilket jag tidigare skrivit om.
   3. Okänt retrovirus, som idag inte går att detektera
   4. Infektioner (ofta svårdiagnostiserade vektorburna infektioner)
   5. 1-4 i kombination – eller några kombinationer. Dessutom kompliceras det av att kroppen blir mottaglig för annat och det blir ytterligare problem – mögel, tungmetaller, allergi mm.

   Gilla

 2. Sture Eklund

  Ännu en spännande artikel med ett gott arbete bakom av dig Mats 🙂
  Håller inte med fullt ut kring förenklingen att energibrist (tycker trötthet är helt fel ord) alltid är nyckelsymptom och en form av skillnad mellan ME och fibro.
  Om jag ser tillbaka så är det sannolikt att jag haft turen att ha värk/smärta som primärt symptom tidigare. Hade jag inte haft det till den grad som det varit, tja då hade jag troligen kraschat fler gånger än jag gjort och långt allvarligare. Det är lättare att tvinga sig till vila när det inte är möjligt att vara uppe än när man ”bara” får sota med energibrist i efterhand.
  Jag förstår att okunniga läkare gärna gör jämförelser men fibro ger inte alls samma neurologiska symptom enligt vad jag förstått.

  Gilla

 3. Karin Andersson

  Hej! Jag fick diagnosen fibromyalgi 1995/1997. Någon läkare menade att jag hade kroniskt trötthetssyndrom eftersom tröttheten var mitt huvudsakliga problem. Jag minns att jag sa till en läkare att jag var så trött så de kändes som jag flöt ut i intet i sängen. Att jag inte kunde förstå hur man kunde vara så trött och ändå leva. När jag ser tillbaka känns det som jag alltid sov ,kanske 20 timmar på dygnet under flera år. Sen jag fick sjukbidrag och pension har det blivit lite bättre. Men jag klarar inte av mycket på en dag. Träffar jag vänner en helg blir jag utslagen 3-4 dagar efter , ibland mer. Just nu är jag där, i svackan, med halsont och utmattning. Huden kan brinna,jag känner mig febrig, frusen och svettig om vartannat. Ont här och var men inte ofta huvudvärk. Jag har förstått att symptomen på fibro och ME är lika. Vari består skillnaden. Jag har också funderingar kring ärftlighet. Min mamma fick MS när hon var 20 år. Jag har alltid varit trött, även som barn, men energisk in emellan. MS är ju neurologiskt och ME också, men inte fibro,eller?
  Finns det något jag kan göra för att slippa dessa fruktansvärda svackor? Det är skrämmande och jag blir tungsint och ledsen. Förra helgen var vi bortresta 3 nätter. Mycket umgänge med vänner. Denna helgen har vi haft barnbarn här 3 dagar. En dag har jag kunnat vara med. Då var jag nästan speedad av upphetsning. Sen gick luften ur mig och det blev sängläge igen. Vad tror ni jag lider av? Jag har snubblat och ramlat en hel del även som barn berättar äldre släktingar . En gång domnade mitt högra ben bort. Det stack i det när jag försökte stå på det.Då tog man lite tester på mig och uteslöt MS.
  Jag har försökt i över 20 år att hitta ett mönster. Helt klart blir jag sämre av väderomslag. Ansträngning, eller sociala evenemang tröttar ut mig totalt. Men jag lever ju och jag vill ju göra något när jag kan. Hur ska man hantera livet? Det undrar jag verkligen. Någon som vet?

  Gillad av 1 person

  • Det verkar som du har tufft. Det gäller verkligen att hushålla med energin för att inte få dessa bakslag.

   Den stora skillnaden mellan ME och FM är vad som är mest dominant även om symtomen kan vara överlappande. Det är inte heller ovanligt att man har båda diagnoserna. FM innebär även trötthet förutom den typiska smärtan på triggerpunkterna. Men när det blir sådan ansträngningsutlöst försämring som du beskriver är denna extrema utmattning nog inom ramen för ME.

   Gilla

 4. Karin Andersson

  Tack för Ditt svar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: