”Patienter som är för svåra fall för primärvården ska få hjälp att komma tillbaka genom gruppsamtal, fysioterapi och trädgårdsskötsel”

p4
Sahlgrenska universitetssjukhuset öppnar första specialistmottagning för personer med utmattningssyndrom

Patienter som är för svåra fall för primärvården ska få hjälp att komma tillbaka och tillfriskna. Det bland annat genom gruppsamtal, fysioterapi och trädgårdsskötsel.

Det här gäller personer som lider av depressioner eller har annan psykiatrisk problematik och som inte kunna fått hjälp på annat håll.

Gro Sundell, enhetschef för psykiatrimottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar att psykiatrin inte haft resurser för att ta hand om den här patientgruppen.
– Det finns massor av kunskaper i primärvården och det finns massor av kunskaper i psykiatrin. Jag tänker att är man lite smart här så slår man ihop de kunskaper som finns.
Läs hela inlägget och lyssna (P4 Göteborg)

Många läkare kan inte skillnaden på ME/CFS och utmattningssyndrom
Tyvärr finns det allt för många exempel på att läkare inte känner till ME/CFS, eller inte tror på diagnosen – att de bör behandlas på samma sätt som utmattningssyndrom. Det är allvarligt eftersom det är vetenskapligt bevisat att patienter med ME/CFS mår sämre av aktivitet. De allra flesta som insjuknat i ME/CFS har gjort det på grund av en eller flera infektioner och det går heller inte att utesluta att undergrupper faktisk kan bära på aktiva infektioner. Många verkar även lida av autoimmunitet som kanske ett resultat av en svår infektion. En pågående fas III-studie med Mabthera (Rituximab) pågår i Norge, där fas I och II varit lyckade.

Den diagnostik som finns att tillgå idag är inte tillräckligt säker, dels på grund av att antikroppsproduktionen kan variera och även vara svårtolkad mot kända infektioner, och dels på grund av att vi idag inte känner till alla infektionssjukdomar. Varje år tillkommer nyupptäckta bakterier, virus och parasiter.

Det är nog inte heller orimligt med hypotesen att det finns undergrupper, av de som har utmattningssyndrom, som även lider av pågående infektioner, eller annars dysfunktionellt immunförsvar. Jag hoppas att specialistmottagningen även fokuserar på detta. Annars finns risk att flera patienter blir ännu sämre.

På 1177 Vårdguiden kan man läsa följande om utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom innebär att man har flera olika fysiska och psykiska symtom som man kan få efter långvarig stress eller andra påfrestningar. Det kan till exempel vara omställningar på arbetsplatsen eller händelser i privatlivet som gör att man blir sjuk. Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt då man upplever att man ”går in i väggen”. Till exempel kan man plötsligt få svårt att orientera sig och att göra vanliga saker som att till exempel låsa upp en dörr.
Källa

För er som vill verka för bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård får gärna gå med i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI)  

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Katarina

  Du sätter åter igen ”huvudet på spiken” Mats, när du belyser problematiken med att många läkare sammanblandar utmattningssyndrom med ME. Detta är så olyckligt! Under mina ca 6 år som ME-sjuk har jag i utkanten av min bekantskapskrets haft ett par personer som fått ME-diagnos av läkare på vårdcentraler och efter att dessa varit sjukskrivna under mer än 2 år har det visat sig att de haft utmattningssyndrom/depression. Dessa personer har varit mycket aktiva under hela sjukperioderna och simmat, vandrat, cyklat m m utan att få ngra PEM/krascher över huvud taget. Även läkare på vårdcentraler borde kunna så pass mkt om ME att de borde förstått att dessa inte uppfyllt kriterierna för ME. Det tragiska är ju att många forskningsresultat inte blivit helt korrekta just med anledning av att en del med utmattn.syndrom felaktigt hamnat bland ME-forskningsstudierna. Önskar därför även att begreppet CFS skulle upphöra vilket bara förvirrar. Till sist är det ju extremt viktigt med fler ME-mottagningar där läkarna är specialiserade på sjukdomen. Tack Mats för allt du förmedlar.🙂

  Gillad av 1 person

 2. Anita Söbye

  Personligen tror Jag att så länge inte läkemedelsindustrin kan komma på läkemedel så tystas saker ner.

  Gillad av 2 personer

  • Casper

   Absolut. Läkemedelsindustrin har inget med att göra med att bota sjukdomar, utan allt att göra med att behandla dem. Skulle det finnas en medicin som behandlar ME eller Borrelios, typ insulin, så kan jag garantera att läkemedelsfiromorna skulle stå i kö för att få ”sköta” oss.

   Gillad av 1 person

 3. Anita Söbye

  Antibiotika har räddat många liv, tyvärr kommer den att skövla mer liv i framtiden än vad vi kan föreställa oss.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: