En majoritet av de med ME/CFS verkar må bättre av vitamin B12

Vitamin B12
Vitamin B12 krävs för produktion av röda blodkroppar, energi, syntetisera DNA vid celldelning och för kognitiv funktion – det har speciell betydelse för korttidsminnet och humör. Vitamin B12 lagras i levern och återanvänds. Symtom vid brist kan visa sig först efter 5 år eller mer.

  • B12-brist kan orsaka IBS (Irritable Bowel Syndrome) som är mycket vanligt hos patienter med ME/CFS; IBS kan i sig leda till en B12-brist eftersom näringsämnen absorberas dåligt.
  • Personer med ME / CFS har ofta låg magsyra och hög bakterietillväxt i tunntarmen – som båda leder till B12-brist.
  • B12 hjälper till att reglera naturliga mördarceller (NK-celler), en kritisk komponent i immunsystemet.

Källa

43 (59%) av 73 med ME/CFS mår bättre av mekobalamin B12-injektion
Vid en förvisso ovetenskaplig undersökning ställde jag frågan i gruppen Databas ME/CFS hur många med diagnosen ME/CFS som blivit bättre av mekobalamin B12-injektion.

b12 mekobalamin injektion

De flesta upplevde en ökad kognitiv förmåga och ökad energinivå. 26 st (36%) upplevde att de inte märkte någon skillnad. 4 st (5%) upplevde att de blev sämre.

Resultatet tyder på att en majoritet av de som lider av ME/CFS mår bättre av mekobalamin B12-injektion.

Se i övrigt Gottfriesklinikens studie från förra året på samma tema.
Källa

Hur B12 tas upp i kroppen
B12 från livsmedel och orala tillskott absorberas i tarmarna med hjälp av en inre faktor (intrinsic factor), en förening som utsöndras i magsäcken. Även med god tarmhälsa absorberas B12 dåligt. Enbart ca 2% får kroppen ta del av. Det innebär att enbart  cirka 10 mikrogram av ett 500 mikrogram oralt tillägg absorberas hos friska människor enligt National Institutes of Health (NIH).

Sublinguala kosttillskott – antingen i tablettform eller vätskedroppar – är tänkta att sättas under tungan och absorberas genom slemhinnan. Vitaminet absorberas och kommer in i blodomloppet utan att behöva gå genom det gastrointestinala området.

Sublinguala B-12 tabletter brukar säljas i 500- eller 1000-milligram doser. Mängden B12 som din kropp behöver dagligen är bara mellan 2,4 och 2,8 mikrogram, men den dåliga absorptionsförmågan innebär att du måste ta mer.

Den största fördelen med att ta sublingual B12 är förbättrad upptagningsförmåga – åtminstone mer än 2 procent som anges ovan.

Anhängare av sublinguala B-12 tillskott kan hävda att det är effektivare tillskott – och det är logiskt – men det behövs mer forskning för att ta reda på om det är sant och vilka faktorer som är inblandade.

Intrinsic factor och surhet
För att B12 ska kunna absorberas i tarmarna, måste det finnas intrinsic factor som utsöndras av parietalceller i magväggen. Frisättningen är beroende av hög surhetsgrad och produktion av klorvätesyra. Personer med bristfällig saltsyra eller brist på  intrinsic factorproduktion kan gynnas av sublinguala B-12 tillskott  (sugtabletter) eftersom de  inte absorberas via ”magvägen”.
Källa

Perniciös anemi, d v s B12–bristanemi, glossit och neuropati orsakad av brist på intrinsic factor förekommer i Sverige hos ca 1 % av befolkningen och hos 2 % över 70 års ålder. Folatbristanemi är mer sällsynt.
Källa

Diagnos
Om S-B12 ligger under 125 pmol/l är det sannolikt att patienten har B12-brist. S-B12 mellan 125-250pmol/l kan innebära såväl brist som normalvärde. Kompletterande prover krävs.  Då S-B12 ligger över 250 pmol/l är det osannolokt att patienten har en B12-brist.

Om vitamin B12 ligger mellan 100-300 pmol/l kan det vara såväl brist som ett normalt värde vilket innebär att man måste komplettera med att kontrollera homocystein och helst också metylmalonsyra (båda förhöjda) för att säkerställa att det handlar om en brist av B12.
Källa

Homocystein
Homocystein är en kemikalie i blodet som produceras när aminosyran metionin bryts ned i kroppen. Det är egentligen en slaggprodukt som bildas om man har brist på B12 och folsyra.

Förhöjt homocystein (även kallat hyperhomocysteinemia) kan orsaka irritation av blodkärlen. Förhöjda nivåer av homocystein visar en ökad risk för åderförkalkning, som så småningom kan leda till hjärtinfarkt och / eller stroke, och blodproppar i venerna, kallad venös trombos.
Källa

homo

Hur sänker man nivån av homocystein?
Förhöjda homocysteinnivåer kan sänkas. Folsyra (folat), vitamin B6 och vitamin B12 är alla engagerade i att bryta ner homocystein i blodet. Därför kan ökat intag av folsyra och B-vitaminer sänka homocysteinnivån. En bra källa av folat kan hittas i frukt och grönsaker (särskilt gröna bladgrönsaker). Andra bra källor till folat inkluderar berikade bröd och spannmål, linser, kikärter, sparris, spenat och de flesta bönor.
Källa

MTHFR – mutationsfel
Enzymet MTHFR (MetylenTetraHydroFolatReduktas) är involverad i metabolismen av folsyra (vitamin B9). Ärftliga varianter, polymorfier, förekommer i genen för MTHFR, de vanligaste är MTHFR 677  och MTHFR 1298.

Mutationer i MTHFR-genen kan ge funktionell folatbrist och förhöjda homocysteinnivåer utan att P-Folat är sänkt.
Källa

Metylfolat kan vara bättre än högdos av folsyra
Ca hälften av alla människor har minst en mutation när det gäller MTHFR. En del läkare skriver då ut större mängder av folsyra, vilket  ifrågasätts av många då metylfolat anses vara det bästa eftersom det redan i ”omvandlad” form, En av svårigheterna kroppen har pga MTHFR-mutation är just att omvandla folsyra till metylfolat.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. ja det där med hur mkt upptaget via magen egentligen är via svalda tabletter rent generellt…finns forskning? bör vi inta ALLA tillskott som sugtabletter under tungan? finns sådana på marknaden?
  b6,b9 bör väl också då intas såsom b-12 föredrogs…?
  hur kollar man upp ev. MTHFR – mutationsfel?

  Gillad av 1 person

 2. Några kommentarer från medlemmar i Databas ME/CFS:

  1. Fick B-12 sprutor från Gottfrieskliniken där jag fick diagnosen ME och Fibro. Mitt liv blev så mycket bättre. Innan låg jag nästan hela dygnet, kunde inte sköta vardagen, inte läsa eller lyssna på musik, inte hänga med när familjen såg på tv. Inget socialt liv, kunde knappt få till mat på bordet. Det trots att jag arbetat som kokerska på ett sjukhus. Men så efter att jag gått på vc och tagit sprutorna ca ett år så säger chefen där att jag inte får ta dom där längre. Jag blir för dyr o det finns enligt honom inte några belägg för att det fungerar. Jag pratade med honom och la fram alla bevis på att jag kunde fungera igen tack vare sprutorna men det hjälpe inte. Nu glider jag in i ”demenstillstånd” igen. Orkar inte se tv, läsa, socialt, musik, allt som jag älskar att göra. Är 57 men känner mig på väg mot graven då jag inte orkar det som kallas liv.

  2. Återigen. det är B 12 sprutor som gör att jag inte ligger hela dagarna längre

  3. Jag började med två ggr i veckan men dippade så fort och kraftigt att jag gick upp till tre ggr i veckan. B-12 injektionerna har varit en lifechanger i mitt mående.

  4. Jag tror många kroniskt sjuka skulle bli bättre, strokefallen minska, missfallen minska etc om fler testades för detta och tog extra B-12 och methylfolat. Är själv en sk good responder på B-12 injektioner och kämpar för att få bli testad för MTHF- mutation. Läste någonstans att i Tyskland testas alla kvinnor efter första missfallet. Suck, Sverige är ett sådant u-land ibland.

  5. Jag hade velat ha en ny rond B12. hade högt i B12 men Gottfries gav mig ändå och vips försvann flera års huvudvärk, dimsyn och dimmössan.

  6. Jag tar B12 injek en gång i veckan och blir sämre om jag inte tar den. Ett snille till doktor menade för ett år sedan att jag kunde ta tabletter istället. Det tog 3 månader så visade jag stor brist på B12 igen och jag fick tillbaka min injektion, varje ny läkare föreslår samma som snillet, så jag får hela tiden hänvisa till journaler och prover så att de slutar att experimentera med mig

  Gillad av 1 person

 3. Kommentar från en till:

  7. Jag tror knappt man kan beskriva hur skönt det är när B-12 kan hjälpa en. Och om det kan hjälpa personer som är sjuka och i princip är ofarligt som du skrev så varför inte låta folk få den hjälpen… Jag håller på att testa mig fram hur ofta jag behöver det, och som det ser ut nu så tar jag sprutorna var femte dag. Om jag glömmer någon gång blir det kaos och hjärndimman blir så mycket, mycket värre. Sprutorna hjälper iaf mig något oerhört mycket.

  Gillad av 1 person

 4. Jonas

  Bra att ni nämner att b12 kan tas sublingualt. Som jag förstått det så ersätter detta injektionerna, men vården verkar inte ha förstått detta ännu. Ttror själv under- och övermetylering kan vara en viktig faktor vid kroniska sjukdomar. Samtidigt bör man kanske inte stirra sig bliind på diverse genetiska avvikelser som t ex MTHFR då detta endast påvisar anlag. Det man vill veta är hur bra ens metylering egentligen fungerar. Homocysteinvärdet är likaså missvisande för att screena för undermetylering.

  Gillad av 2 personer

 5. Casper

  Märk att Folsyra (eng. Folic Acid), inte är samma som Folat (eng. Folate). Det kom delvis fram, men inte kanske tillräckligt klart. Folsyra är den syntetiska versionen som kan vara tung för kroppen att konvertera. Folat är den naturliga versionen.

  Folsyra stoppas ofta in med B-vitamintillskott för det är billigare att framställa. De bättre tillskottena har i stället direkt Folat i sig.

  http://youtou.be/IG6BIPongBo

  Gillad av 1 person

 6. Anita Söbye

  .Vitamin B12 behövs för nyproduktion och fortsatt utveckling av röda blodkroppar i benmärgen. Här uppstår de första bristsymtomen, eftersom bildandet av såväl röda- som vita blodkroppar samt trombocyter tar längre tid. Andelen mogna celler minskar först i benmärgen och sedan i blodet..

  Gillad av 2 personer

 7. Tina

  Väldigt intressant. Vad använder de för trigger eller konserveringsmedel i sprutorna idag? När det var aktuellt för mig så sa man på Gottfriesmottagningen att man avblåst försöken för man hade svårt att hitta tillverkare av B-12 vaccin som inte innehöll kvicksilver. Det är länge sedan kanske 15 år sedan eller mer.

  Gillad av 1 person

 8. http87270 Anita

  B12 är inte vaccin, proffessor Gottfries hade ett vaccin – var det mot staffylokokker? Ej att förväxla med B12.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: