”40% av vuxna med diabetes typ 1 har även CFS”
I en 3 år gammal holländsk studie konstaterades att 40% av patienter (n=66) med diabetes typ 1 även hade ME/CFS (oklart vilka kriterier; Fukuda, Kanada eller annat)
Källa
Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom
Det innebär att kroppens eget immunsystem riktar sig mot de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln varvid kroppen inte längre kan tillverka sitt eget insulin. Bristen på insulin leder i sin tur till att sockret stannar kvar i blodet (minskad energi) och blodsockernivån stiger.
Källa
ME/CFS är självklart inte diabetes typ 1, även om diabetes kan leda till ME/CFS
Det är ändå intressant att man kan se vissa gemensamma beröringspunkter. Det finns även teorier om att Alzheimers skulle vara en ”diabetes typ 3”.
Källa
Patienter med ME/CFS visar defekter i T- och NK-cellaktivering
Det finns belägg för att patienter med ME/CFS lider av immuna avvikelser, bl a immunaktivering. För att de vita blodkropparna T- och NK-celler ska kunna aktiveras krävs att proteinkinase C (PKC)) aktiverar CD69 som i sin tur aktiverar T- och NK-celler
Man har i en studie funnit att det hos CFS-patienter finns en störning i den tidiga aktiveringen av immunsystemet som involverar PKC.
Källa
Vad stimulerar proteinkinase (PKC)?
Eftersom PKC behövs för aktivering av delar av immunförsvaret gjorde jag några sökningar på vad som kan stimulera PKC och fann att ”insulinmedicinen” Relaxin kunde uppfylla dessa villkor.
Källa 1
Källa 2
Den 22 december 2016 presenterade norrmännen en intressant studie – lite på samma tema att glukos inte kan tas upp
En norsk studie som bland annat leds av norrmännen Karl Johan Tronstad, Øystein Flüge och Olav Mella, visar att PDH-enzymet inhiberas (minskar) hos ME/CFS-patienter, vilket kan förklara både energibrist och ökad mjölksyreproduktion hos patientgruppen.
Skillnaderna pekar på att enzymet pyruvatdehydrogenase (PDH), som gör sista omvandlingen av t.ex. glukos innan det används av citronsyracykeln i mitokondrierna, är inhiberat (har nedsatt funktion). Om citronsyracykeln inte producerar tillräckligt med ATP övergår metabolismen i cellen till anaerob metabolism varvid mjölksyra istället produceras. Mjölksyran bygger upp och orsakar muskelsmärta och tyngd i kroppen.
Insulin behövs för glukosupptag
Förra året upptäcktes i en studie att ME/CFS patienter har nedsatt aktivering av AMPK, och nedsatt stimulering av glukosupptag vid fysisk ansträngning. Det är intressant då insulin behövs för glukosupptag.
Källa
Flera avvikelser hos ME/CFS-patienter kopplas till insulin, direkt eller indirekt
Insulin behövs för att dels aktivera delar av immunförsvaret och dels för glukosupptaget så att kroppens celler får socker och därmed energi. Insulin stimulerar även fettproduktion från överskott av kolhydrater och uppbyggnaden av kroppens äggviteämnen.
Vitamin B1 och glukosupptag
Förutom insulin har Vitamin B1 (Tiamin) en nyckelroll för glukosupptag.
Källa
Det är ändå något som inte stämmer
Om man har brist på insulin så höjs blodsockernivån. Mig veterligen finns det inget som tyder på att ME/CFS-patienter generellt skulle ha högre blodsockernivåer än friska. Nu är kroppen så komplex att det säkert ändå kan strula med insulin utan att det är mätbart med dagens metoder.
Bakterier behöver näring de också …
GillaGillad av 1 person
Mycket intressant! Det med mjölksyra som kan göra att man känns tung i kroppen.. levde själv med den känslan i flera år, men mkt bättr nu.. dock äter jag knappt glukos , socker , stärkelse el vitt mjöl längre för att inte göda bakterier.. tror att om man börjar äta mkt lättkokta grönsaker o protein/bönor, lite fett så kan det bli bättre med tiden så man orkar börja röra på sig igen.. b-vitamin äter jag också ! Keep up the good work! 🙂
GillaGillad av 1 person
Hmmm. tvärt om då. Blodsockerfall? Jag har nämligen haft det både titt och ofta under sämre perioder. Jag är inte som sämst nu. men sämre än vanligt och har haft två kanske illa blodsockerfall bara den senaste veckan, Så kraftiga har dom aldrig varit tidigare.
GillaGillad av 1 person