40% av de med diabetes typ 1 hade ME/CFS enligt holländsk studie från 2013

”40% av vuxna med diabetes typ 1 har även CFS”
I en 3 år gammal holländsk studie konstaterades att 40% av patienter (n=66) med diabetes typ 1 även hade ME/CFS (oklart vilka kriterier; Fukuda, Kanada eller annat)
Källa

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom
Det innebär att kroppens eget immunsystem riktar sig mot de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln varvid kroppen inte längre kan tillverka sitt eget insulin. Bristen på insulin leder i sin tur till att sockret stannar kvar i blodet (minskad energi) och blodsockernivån stiger.
Källa

ME/CFS är självklart inte diabetes typ 1, även om diabetes kan leda till ME/CFS
Det är ändå intressant att man kan se vissa gemensamma beröringspunkter. Det finns även teorier om att Alzheimers skulle vara en ”diabetes typ 3”.
Källa

Patienter med ME/CFS visar defekter i T- och NK-cellaktivering
Det finns belägg för att patienter med ME/CFS lider av immuna avvikelser, bl a immunaktivering. För att de vita blodkropparna T- och NK-celler ska kunna aktiveras krävs att proteinkinase C (PKC)) aktiverar CD69 som i sin tur aktiverar T- och NK-celler

Man har i en studie funnit att det hos CFS-patienter finns en störning i den tidiga aktiveringen av immunsystemet som involverar PKC.
Källa

Vad stimulerar proteinkinase (PKC)?
Eftersom PKC behövs för aktivering av delar av immunförsvaret gjorde jag några sökningar på vad som kan stimulera PKC och fann att ”insulinmedicinen” Relaxin kunde uppfylla dessa villkor.
Källa 1
Källa 2

Den 22 december 2016 presenterade norrmännen en intressant studie – lite på samma tema att glukos inte kan tas upp
En norsk studie som bland annat leds av norrmännen Karl Johan Tronstad, Øystein Flüge och Olav Mella, visar att PDH-enzymet inhiberas (minskar) hos ME/CFS-patienter, vilket kan förklara både energibrist och ökad mjölksyreproduktion hos patientgruppen.

Skillnaderna pekar på att enzymet pyruvatdehydrogenase (PDH), som gör sista omvandlingen av t.ex. glukos innan det används av citronsyracykeln i mitokondrierna, är inhiberat (har nedsatt funktion). Om citronsyracykeln inte producerar tillräckligt med ATP övergår metabolismen i cellen till anaerob metabolism varvid mjölksyra istället produceras. Mjölksyran bygger upp och orsakar muskelsmärta och tyngd i kroppen.

Insulin behövs för glukosupptag
Förra året upptäcktes i en studie att ME/CFS patienter har nedsatt aktivering av AMPK, och nedsatt stimulering av glukosupptag vid fysisk ansträngning. Det är intressant då insulin behövs för glukosupptag.
Källa

Flera avvikelser hos ME/CFS-patienter kopplas till insulin, direkt eller indirekt
Insulin behövs för att dels aktivera delar av immunförsvaret och dels för glukosupptaget så att kroppens celler får socker och därmed energi. Insulin stimulerar även fettproduktion från överskott av kolhydrater och uppbyggnaden av kroppens äggviteämnen.

Vitamin B1 och glukosupptag

Förutom insulin har Vitamin B1 (Tiamin) en nyckelroll för glukosupptag.
Källa

Det är ändå något som inte stämmer
Om man har brist på insulin så höjs blodsockernivån. Mig veterligen finns det inget som tyder på att ME/CFS-patienter generellt skulle ha högre blodsockernivåer än friska. Nu är kroppen så komplex att det säkert ändå kan strula med insulin utan att det är mätbart med dagens metoder.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anita Söbye

  Bakterier behöver näring de också …

  Gillad av 1 person

 2. Ingrid Tomenius

  Mycket intressant! Det med mjölksyra som kan göra att man känns tung i kroppen.. levde själv med den känslan i flera år, men mkt bättr nu.. dock äter jag knappt glukos , socker , stärkelse el vitt mjöl längre för att inte göda bakterier.. tror att om man börjar äta mkt lättkokta grönsaker o protein/bönor, lite fett så kan det bli bättre med tiden så man orkar börja röra på sig igen.. b-vitamin äter jag också ! Keep up the good work! 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Hmmm. tvärt om då. Blodsockerfall? Jag har nämligen haft det både titt och ofta under sämre perioder. Jag är inte som sämst nu. men sämre än vanligt och har haft två kanske illa blodsockerfall bara den senaste veckan, Så kraftiga har dom aldrig varit tidigare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: