Karnitin, fettförbränning och mitokondrier

Genom åren har jag sökt på vad som kan hjälpa mot ME/CFS och självklart fått många träffar. En del av dem har ni sett på denna blogg. Något jag förvånats över är att jag ofta fått träff på olika bantningsmedel… Det har inte känts rätt. Efter att ha intresserat mig lite mer för karnitin så märker jag att träffarna blir många på Google om man gör en sökning på karnitin i kombination med bantning eller bantningsmedel. Anledningen är att karnitin är tänkt att omvandla fett till energi. Nu kanske detta just inte har direkt med ME/CFS att göra – för även där finns alla kroppsformer representerade, såväl underviktiga, normalviktiga som överviktiga. En del med ME/CFS verkar dock må lite bättre av karnitin. För mer energi behövs definitivt. Bara det inte handlar om sådan energi man får betala tillbaka genom så kallad PEM – ansträngningsutlöst försämring. Så har det varit för min fru när hon testat en del tillskott som ingår i kroppens energiproduktion, exempelvis co-encym Q10. Så var vaksamma på det och läs med förstånd.

Karnitin stimulerar pyruvatdehydrogenas
Karnitin bryter ner fett ner till energi. Det produceras av kroppen men kan även intas genom kost/kosttillskott. Karnitin underlättar fettsyratransport i mitokondrier och ökar därmed cellulär ATP-produktion (energi).
Källa

Det finns två former av karnitinbrist
Karnitinbrist kan vara sekundära till andra metabola sjukdomar (sekundär karnitinbrist) eller ett resultat av en mutation i genen som ansvarar för att tillräckligt karnitin kommer till cellerna för att bryta ner fett (primär karnitinbrist, dvs medfött).
Källa

Karnitin inom forskning
Det finns flera studier och medicinska artiklar som visar att karnitin kan vara bra för mitokondriernas produktion av ATP. Det behöver inte innebära att det skulle vara en lösning på den problematik med mitokondrierna de norska forskarna funnit hos ME-patienter. Men det kan vara intressant att känna till.

Karnitin stimulerar pyruvatdehydrogenas (PDH)
L-karnitin stimulerade CO2-produktionen från 1-14C pyruvat i mitokondrier till nästan det dubbla.
Källa

Effekterna av L-karnitin på pyruvatdehydrogenas (PDH)
16 långdistanslöpare fick placebo eller L-karnitin (2 g oralt) under en fyra veckors period av träning. De som fick L-karnitin visade en dramatisk ökning (P <0,001) i PDH-komplexa verksamheter.
Källa

Klinisk studie med 30 CFS-patienter visade positivt resultat
I en 24-veckors studie jämförde man effekterna av acetyl-L-karnetin, propionyl-L-carnitine och båda föreningarna i kombination på 30 CFS-patienter. De delades in i tre grupper:
1 grupp fick (2 g/dag) acetyl-L-karnitin
1 grupp fick (2g/dag) propionyl-L-karnitin
1 grupp fick kombination av båda

Metod
Effekter bedömdes genom kliniska intryck , multidimensional fatigue inventory, McGill Pain Questionnaire, och uppmärksamhetstest (Stroop).

Resultat
Klinisk globala intryck av förändring efter behandling uppvisade avsevärd förbättring av 59% av patienterna i acetyl-L-karnitingruppen och 63% i propionyl-L-carnitine gruppen, men mindre i kombinationsgruppen (37%).

Acetyl-L-karnitin förbättrade avsevärt mental trötthet (p = 0,015) emedan propionyl-L-carnitine enbart förbättrade allmän trötthet (p = 0,004).

Uppmärksamhet/koncentrationsförmågan förbättrades i alla grupper, medan smärta inte minskade i någon grupp.

Två veckor efter behandling blev det en försämring av trötthet med 52% i acetyl-L-karnitingruppen, 50% i propionyl-L-carnitinegruppen och 37% i kombinationsgruppen

Slutsats
Studien visade att både Acetyl-L-karnitin och Propionyl-L-carnitine förbättrar var för sig tillståndet hos en majoritet av CFS-patienter under behandling (ej efteråt). Acetyl-L-karnitin hade större positiv effekt på den mentala tröttheten än Propionyl-L-carnitine.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Wow så intressant! Älskar din blogg! Just det här inlägget var jag tvungen att kommentera om att jag funnit en produkt som innehåller ALLA 8 essentiella aminosyror och kanske är det därav jag blivit så hjälpt!!

  Gillad av 1 person

  • Men vad spännande Sanna! Kan du inte skriva lite mer om dig själv, vilken eventuell diagnos eller symtom du har. Vad du tagit, hur länge innan effekt. Dosering. Hur mycket bättre? Allt vill jag veta!

   Gilla

   • Vart vill du att jag skickar min historia:)
    Vi har en gång förlänge sedan haft en lite mess kontakt på fb då kan var som sjukast och sökte efter något som kunde hjälpa mig.

    Gilla

 2. Casper

  Min erfarenhet av Karnitin (Acetyl-L-karnitin); för mig finns det ungeför en handfull av kosttillskott som jag märker att gör något märkbart med kroppen, och Karitin är ett av dem.

  Tyvärr var Karnitin för mig en stor konflikt. Den fick mig att känna mig bättre, men samtidigt sämre. Hjärndimman lättade. Känslan i extremiteter och nervsystemet tycktes komma ”tillbaka”. Liksom dimman i hjärnan, kändes det som om dimman i hela nervsystemet lättade. Den avtrubbande känslan i kroppen minskade märkbart.

  Men..samtidigt kändes det som om jag druckit 8 koppar kaffe. Jag fick vad som på engelska kallas ”coffee jitters” (övervarv).

  Men det alldra värsta var att jag inte kune sova mera. Karnitinet fullständigt blåste bort förmågan från hjärnan att kunna sova. Det var en skrämmande känsla. Det var som om någon stängt av hela ”sovsystemet” i hjärnan. Jåg dötstrött i sängen och stirrade fullständigt klarvaken i taket.

  Att vara trött och klarvaken samtidigt är en mycket obehaglig känsla. Och det tog flera dagar att återställa sömnen, och tom. flera veckor senare kändes det som om någonting ännu var ”fel”.

  Senare försökte jag undersöka litet om detta fenomen, och hittade också andra som upplevt en likadan effekt. Ingen förklaring hittade jag dock vad det skulle kunne bero på, och mitt experiment med Karnitin fick stopp med den upplevelsen.

  Jag undrar ändå ännu om det är nån slags metabolisk ”starteffekt”. Typ Herxheimer. En typs chockeffekt av att kroppen varit delvis i dvala så länge? Kanske man borde fortsätta med doseringen tills man kommer över åsen så att säga. Men det vågar jag inte utan bättre analys på orsaken, eftersom problemet med sömnen blev kvarliggande så pass länge..

  Utan sömnproblemena skulle jag ha fortsatt utan tvivel. Hoppas det hjälper bättre för andra..

  Gillad av 1 person

 3. Lisa

  Hej jag fick samma effekt som Casper av extra stark rosenrot, först mer kraft, orka gå längre, se o höra mer osv. För att efter dagar, vecka mista sömnen. Fick betala med 6 veckors sömnlöshet, tvungen att medicinera sömn. Hamna dock i svårt skov….. Tror defenetivt det berodde på att jag försökte trotsa min trötthet. Har ME och misstänkt MS.
  Har nu på försök LDN och det känns som det påvärkar kroppen att faktiskt tillvärka mer energi. Tar 2mg till natt.
  Svårt att hitta något som hjälper……

  Gillad av 1 person

 4. Lisa

  Har tagit magnesium i ca 8 år, men är nu överkänslig mot det. Slår ut min mage ( har glutenintolerans, laktos IBS) MSM har jag inte provat, kanske jag borde. Man blir så trött av alla försök, men samtidigt är ett försök som lyckas ett stort plus.
  Har tänkt på att du inte gjort studier om LDN har jag missat det? Blir inte många hjälpta av det?
  Med vänlig hälsning, Lisa

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: