Kroniskt sjuka drabbas av Försäkringskassans ändrade regler

handlaggning
Bildkälla

Flera har kontaktat mig med anledning av utebliven sjukpenning i december
Försäkringskassan måste sedan den 1 november ha kompletta underlag för den period man söker sjukpenning för. De kan därför inte betala ut ersättning under tiden de utreder rätten till sjukpenning.

Detta ställer givetvis höga krav på att läkarna formulerar sig väl när de utfärdar läkarintyg. Om läkarintygen inte är kompletta får man ingen ersättning, vilket nu tyvärr drabbat många.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Tant Pia

  Med andra ord så skall sjuka människor ta ansvar för läkares arbetsuppgifter. Borde inte Socialstyrelsen sända ut riktlinjer gällande ifyllande av läkarintyg och stänga av de läkare som inte följer de statliga instruktionerna? Det är inte alla människor som har anhöriga i livet och kan låna pengar för att betala hyran vilket krävs för att vederbörande inte skall bli vräkt från sitt hem. Svårt sjuka människor har redan en tung börda att bära. Är detta stafettläkarsyndromet?

  Gillad av 1 person

 2. Sture Eklund

  Tycker att det är vansinnigt att läkarnas högsta prio ska vara att skriva läkarintyg som FK köper oavsett hur riktiga de är. Det är inte tal om att hjälpa patienter, nej lägg tiden på att kopiera samma texter som från föregående intyg och boka ny tid på en månad. Så länge pengarna betalas ut har läkaren gjort ett bra arbete.
  Tänk så enkel världen vore om FK kunde lita på alla sjuka. De som inte kan jobba fast de inte vill något hellre blir lidande för det fåtal som luras. Och det fåtal personer som faktiskt skulle kunna klara av ett enklare arbete och även kan få ett sådant jobb.

  Gillad av 1 person

 3. Anita Söbye

  Men det finns en viktig poäng… det är inte sjukdomen som bedöms det är arbetsförmågan, de skall utreda …

  Gilla

 4. Tant Pia

  Något annat som vore intressant att veta i frågan är huruvida de läkare FK kontrakterat för utredning av arbetsförmågan har den kompetens som behövs för arbetets utförande. För några år sedan hörde jag om en barnläkare som satt med läkarintyg gällande en bröstcancerpatient. Läkare har olika kompetensområden och kan därför inte veta allt om alla människor, sjukdomar eller arbetsförmågor. Hur många har ramlat i denna fällan och vad är det för fel på de läkare som antar arbete som ligger utanför deras kompetensområde? Handlar det bara om att tjäna pengar? När det gäller kroniska sjukdomar så är långt ifrån alla läkare eniga om orsaker, diagnoser och behandlingsmöjligheter. Med andra ord kan man bli helt körd om man blir felaktigt bedömd.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: