Oxidativ stress leder till sur kropp

Brist på intracellulär glutation leder till oxidativ stress i form av fria radikaler som orsakar basiskt blod, sur kropp, syrebrist, näringsbrist och hormonbrist.

Oxidativ stress genom fria radikaler spelar en central roll i ME/CFS
I en studie publicerad av Prof. Richards från Newcastle, Australien, framgår att oxidativ stress, mätt med methemoglobin, malondialdehyd och 2,3 difosfoglycerat är signifikant högre bland ME/CFS-patienter  (n=33) jämfört med friska kontroller.

Parameter mätt i blod Genomsnittlig kontrollvärden CFS (ME) värden
Malondialdehyd 31,3 47,63
MetHb 0,62 1,45
2,3-DPG 5,07 5,73
Genomsnittlig röda blodkroppars volym (MCV) 87,43 89,73

Källa 

Detta med 2,3-DPG intresserade mig då jag sett att kraftigt avvikande 2,3-DPG halter ses vid puruvatkinasbrist (puryvat som enligt den norska ME-studien ofta omvandlas till laktat istället för energi vid syrebrist).
Källa

Jag sökte vidare på 2,3-DPG och ME/CFS och fann detta mycket intressant blogginlägg som har några år på nacken. Det finns dock full logik i resonemanget.

Caring Medical har i ett blogginlägg skrivit följande (sammanfattat och fritt översatt)
ME-patienter har genomgående förhöjda nivåer av citrat som är en biprodukt av citronsyra. Citratnivåer går upp när det inte finns tillräckligt intracellulär glutation (en antioxidant) närvarande för att omvandla det till 2,3-DPG.

Om glutationbristen inte korrigeras händer följande. Höga nivåer av citrat undertrycker 2,3-DPG som är närvarande i röda blodkroppar och är ansvarigt för avspjälkning av syret. Med undertryckt 2,3 DPG kan inte hemoglobin lämnas ut och diffundera in i vävnaden som behöver det. Kroppens celler får då syrebrist trots normal syresättning av hemoglobin i lungorna. Cellerna övergår till ett mycket ineffektivt anaerobt sätt av energiproduktion. Det vill säga”backup-systemet” för att producera energi från glukos i frånvaro av syre startar. Det är inte enbart ineffektivt utan producerar även en stor mängd av organiska syror (bl a laktat) så att pH i vävnaderna blir sur.

Allt för basiskt blod leder till sur kroppsvävnad

Dessa omständigheter leder till trötthet. Sur miljö leder även till smärta i mjukvävnad som vi ser hos fibromyalgipatienter. Kroppen kommer då att försöka kompensera för acidos (sur kroppsvävnad) genom dumpning av blodbuffertar. Det gör blodet alkaliskt, dvs basiskt. Alkaliskt blod har i sig en effekt i att ytterligare undertrycka 2,3 DPG, så det leder till en ond cirkel. Den andra effekten av alkaliskt blod är förträngning av blodkärl. Det leder till det fruktansvärda scenariet att dåligt blodflöde minskar syretransporten till cellerna, även transporten av näringsämnen och hormoner försämras samt en ökad ineffektivitet avseende avlägsnandet av toxiner. Inte undra på att dessa patienter är så sjuka.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Gro

  Hei,

  Tusen takk for fin blogg!

  For mange norske lesere, er det nok forvirrende at dere i Sverige kaller oksygen for syre… Ettersom det er melkesyre vi prøver å unngå.

  Det kan oppstå forvirring. Hadde vært fint om du kan skrive oksygen i stedet for syre.

  Hilsen
  norsk følger 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Ingela S

  Hej, du skriver ” Det gör blodet alkaliskt, dvs basiskt”

  Är inte alkaliskt och basiskt varandras motsatser?

  Jag hängse inte riktigt med här 🙂

  Gilla

 3. Anita Söbye

  Som vad då ? ..

  Gilla

 4. ” Kroppen kommer då att försöka kompensera för acidos (sur kroppsvävnad) genom dumpning av blodbuffertar. Det gör blodet alkaliskt, dvs basiskt.”

  Jag vet dock inte direkt vad det innebär. Men jag har förstått att den sura miljön i vävnader har ett högt pris då kroppen gör allt för att blodet ska ligga mellan 7.35-7.45 i pH. För att lyckas med det blir det en del andra problem som kroppen får hantera. Blodet måste nämligen ligga konstant på denna nivå. Det är tydligen nr 1 för överlevnad. Får kolla mer på det i veckan om ingen kan förklara detta för en vanlig dödlig 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Anita Söbye

  Kan det bero på toxiner i blodet?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: