Tips till tillverkare av liposomala eller sublinguala kosttillskott/läkemedel

För er som vill tjäna pengar och samtidigt få sjuka må bättre
Som nog många har förstått finns en stor utmaning att kunna transportera läkemedel, och kosttillskott för den delen, ”dit man vill ha det”. Ett stort problem är att kunna passera blod-hjärnbarriären, ett annat  att få verkningsämnet till cellnivå.

Om jag själv hade haft möjlighet skulle jag satsa på att ta fram effektiva kosttillskott eller läkemedel som kan administreras på sådant sätt att det når cellnivå. Det råder en stor brist på det idag. Det mesta vi stoppar i oss har väldigt låg biotillgänglighet. Det bryts helt enkelt ned i magsäcken eller i tarmen.  Inte minst sådant som kroniskt sjuka är beroende av. Glutation är ett exempel. De företag som säljer l-glutathione säljer egentligen produkter som kan kastas i soptunnan! Möjligheten för kroppen att ta upp det är i stort sett obefintlig.

Men nu ska ni få ett hett tips
För  några veckor sedan ringde jag en medicinchef för ett läkemedelsföretag som utvecklar en transportväg för ett läkemedel baserat på bärnstensyra (succinat som bland annat ME/CFS-sjuka har för låga värden av enligt både Yamano och de norska onkologerna som forskar på rituximab för att finna en lösning på ME/CFS).

Succinat hjälper till att syresätta cellerna. Det kan inte tillföras oralt för det kommer då aldrig fram (på cellnivå). Det bryts ned i mage/tarm.

Företaget arbetar för att få fram ett läkemedel som kan fungera vid mitokondriella sjukdomar. Där succinat är den huvudsakliga substansen. Han gick förstås inte in på vilken transportväg de jobbar på. Frågan är om det kan tänkas vara liposomal form? Det finns en del intressanta studier om att det kan fungera. Det är dock ännu inte erkänt som en vetenskapligt baserad metod. Förmodligen har det att göra med att man inte kan rikta läkemedlet utan att liposomerna, som är i nanostorlek, kan spridas överallt och då vet man inte vad det kan få för långsiktiga konsekvenser. Sublingual form kan då vara ett alternativ, dvs att man stoppar en sugtablett under tungan som upplöses lätt. Det finns studier som visar att upptaget är särskild bra där.

Jag har sökt på liposomal form av succinat, men finner bara det på forskningsnivå, oftast i kombination med vitamin E, i samband med cancerbehandling. Troligen kommer dessa produkter, när de släpps på marknaden även vara till positiv gagn för alla de som lider av mitokondriella sjukdomar, men även för de som lider av andra kroniska sjukdomr där syrebrist i citronsyracykeln påverkar ernerginivån negativt. Ibland även så långt att laktat bildas och man får mjölksyrekänning av enklare rörelser.

För er som är intresserade, börja tillverka nu! Jag tror detta är stort! Om ni behöver bättre underlag med flera studier som talar för att detta kan vara en vettig idé, maila mig på databas@outlook.com så ska ni få flera studier och mer information.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Marie S. Prado

  Företaget Succeeders Glutation forcera då? / Marie

  Skickat från Samsung Tablet.

  Gillad av 1 person

 2. Maria Bergman

  Mycket intressant Mats! 😉 👍 Tack! ❤

  Gillad av 1 person

 3. Marie Winqvist

  Jag tillverkar just nu liposomal vit C för att boosta immunförsvaret hos en klient med lite pengar. Jag har en ”ultrasonic cleaner”, där jag blandar en del vit. C och tre delar solroslecitin. Mixa först och sen en halvtimme i maskinen. Viktigt att ställa en glasskål i metallbehållaren, annars – liposomala metaller. Har ej testat ngt annat, men liposomal Glutathion finns ju att köpa nu.

  Gillad av 1 person

  • Att tillverka liopsomal form själv är i princip omöjligt – trots all information som finns att tillgå. De billigare ultrajudsapparaterna som finns i vanlig handel är inte tillräckligt starka för att få verkningsämnet i nanostorlek. Det krävs apparater av industriell kvalitet.

   Jag har själv försökt med en apparat från Claes Ohlsson/ Kjell & Company. Men det räcker tyvärr inte.

   Gilla

 4. affabro

  Tack Mats för att du tar upp den här möjligheten att om möjligt få utforska de här olika administationssätten, som kan förstärka effekterna av de här viktiga ämnena och som kan bli en win, win för både tillverkare och patient. Detta är för mig högintressant att det även finns internationellt stöd för att vara nyfiken på effektförstärkande mekanismer för viktiga ämnen, som kan lindra sjukdomar på cellnivå.

  Gillad av 2 personer

 5. Sven Källström

  Om fördel av att ge läkemedel SUBLINGUALT: Den enda skillnaden ligger i ”infrastrukturen”, d.v.s. i blodflödesförloppet. Vid sublingual tillförsel tas läkemedlet upp av vener i munhålan – går därefter direkt till hjärtats höger förmak/kammare – och därefter direkt ut i artärsystemet. Vid peroral tillförsel tas läkemedlet upp i (stor del av) magtarmkanalen – passerar därefter levern (där en viss andel hinner brytas ner/omvandlas) – passerar därefter hjärtats vänstra förmak/kammare – går därefter via lungkretsloppet tillbaka till höger förmak/kammare. Vid tillstånd som t.ex. ME önskar man nog bästa möjliga distribution till Hjärnan! – och det uppnår man genom att transportvägen från munhåla till hjärna blir direktare/kortare. Däremot – när ett ämne tas upp i mag-tarmkanalen blir transportvägen till hjärnan längre: Det sker (under transporten) en utspädning av läkemedlet i en mycket större blodvolym – och en viss andel av läkemedlet omvandlas/bryts ner vid transporten genom levern. Således handlar sublingual administrering respektive tillförsel av läkemedel i liposomal form om två helt Olika Principer.

  Gilla

 6. Marie Winqvist

  Mats hur vet man att apparaterna från Kjell o Co inte fungerar ? Är det någon som har testat resultatet ? Det är ju onödigt att hålla på om det är inte fungerar. Många håller ju på med detta idag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: