Inosin hjälpte mamma och son med ME

inosin
Inosin

Anekdotisk berättelse – Inosin har liknande effekt som Immunovir
En mamma skrev den 15 maj 2014 på sin blogg att hon och hennes son (båda ME-sjuka) gick på Immunovir, vilket hade en positiv effekt. När de inte längre kunde få tag i Immunovir (fär ej säljas i USA) påbörjade de istället behandling med Inosin och kände redan efter några veckor av samma positiva effekt som med Immunovir.
Källa

4 månader senare
Jag läste med intresse hennes uppdatering den 15 september samma år. Både hon och hennes son mådde mycket bättre och han kunde nu gå på college.

Fritt översatt:
”Jag tror i synnerhet att Inosin haft positiva långsiktiga effekter. Vi började med Immunovir, ett receptbelagt läkemedel, men när det inte längre var tillgängligt bytte vi till Inosin och fann det precis lika effektivt och mycket billigare.

Denna veckas erfarenheter är ett bra exempel. Sedan vi började med Inosin har viralt utlösta krascher blivit sällsynta och bara varat några dagar, istället för veckor eller månader. Vintern brukar vara plågsam för mig, när det ena viruset efter det andra förs in i huset (med två skolbarn). Jag kraschade ofta. Inte mer! Jag har i allmänhet fler bra dagar och färre dåliga dagar, och min uthållighet är mycket bättre. Immuntypiska symtom som halsont, svullna körtlar, feberkänsla och influensaliknande värk har blivit sällsynta.

Så med dessa förbättringar har alla former av krascher blivit ovanliga för mig, och händer nästan aldrig längre. Mina allergier har förbättrats (ytterligare ett tecken på att immunsystemet är mer normalt). Min son har upplevt samma förbättringar, och jag tror att Inosin har en stor betydelse för att han nu kan gå på college och även bo på campus. Denna behandling hjälper oss att leva mera normala liv, även om vi båda fortfarande har ME/CFS.”

Tydligen ska Immunovir liksom Inosin ges som pulserande behandling
Bloggförfattaren menar att pulserande behandling är ett måste. Om man tar samma mängd varje dag, varje vecka, kommer det att sluta fungera. När hon tar Inosin (500 mg per tablett) följer hon därför Dr Cheneys behandlingsråd för Immunovir (förutom att hon enbart tog 4 tabletter då 6 st ordinerades).

Månad 1:
Vecka ett, ta 6 (hon tog 4) tabletter per dag, måndag till fredag, och ingen på helgen.
Vecka två, ta 2 tabletter om dagen, måndag till fredag, och ingen på helgen
Vecka tre, upprepa vecka ett.
Vecka fyra, Upprepa vecka 2.

Månad 2: Upprepa månad 1
Månad 3: Ta ingenting
Månad 4: Upprepa månad 1
Månad 5: Upprepa månad 1
månad 6: Ta ingenting
Källa

Passus
Självklart fungerar detta inte på alla med ME/CFS. Så enkelt är det inte eftersom mycket tyder på att det finns olika undergrupper. Jag tycker ändå att sådana här berättelser ska lyftas fram – inte minst då sjukvården har så lite att erbjuda för drabbade. Att Inosin kan ha positiv effekt liknande ett läkemedel är intressant. Därför tittar vi lite närmare på vad Inosin kan göra i kroppen.

Om Inosin
Inosin är en nukleinsyra som minskar mängden av fettämnen i blodet och ökar kroppens ämnesomsättning samt uthållighet. Inosin ingår i cellernas produktion av RNA och DNA och har betydelse för cellernas energiomsättning genom att öka produktion av ATP och öka syretransport. Vanligast är att insoin används av idrottare just för att det ökar uthålligheten.

Teoretiskt bör inosin och dess analoger fungera som effektiva inhibitorer av tumörcelltillväxt och virusreplikation.
Litteraursammanställning om inosin och dess analoger

Läkemedlet Immmunovir innehåller Inosin
Inosine Pranobex har flera olika namn, vanligast är Immunovir och Isoprinosine. Det handlar om ett immunmodulerande läkemedel som är en kombination av Inosin och dimepranol acedoben (en form av salt) i ett förhållande av 1:3. Läkemedlet har ingen effekt på virus i sig. Istället fungerar det som immunstimulerande, på liknande sätt som tymyshormoner.
Källa

Läkemedlet verkar ha ett brett spektrum
Det används vid behandling av sällsynta mässlingkomplikationer, subakut skleroserande panencefalit (sällsynt hjärhinneinflammation orsakad av herpesvirus). Det har även använts vid behandling mot ME/CFS, men tillräckligt validerade studier saknas. Ökad NK-cellsaktiviteten och T-hjälparceller har dock kunnat konstaterats.
Källa

ME-läkaren Paul Cheney har använt läkemedlet i stor utsträckning
Bland annat för att öka NK-cellsfunktion och minska Th2 dominans i immunförsvaret. Han och flera andra ME-läkare rekommenderar sina patienter att ta Immunovir. Forskningen är dock begränsad.
Källa

– År 1999 rapporterade Dr Byron Hyde om en mindre studie där ME-patienter behandlades med Isoprinosine, att  det var en ”milstolpe” vid behandling av ME/CFS 

– År 2007 uppgav professor Kenny De Meirleir att Inosin – en aminosyra, som finns i hälsokostbutiker – var lika effektivt som isoprinosine
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. affabro

  Mycket intressant, då många med ME, brukar lida av reaktivering av olika sorter av virus.

  Gilla

 2. Maria Bergman

  Jätteintressant! Tack Mats! 😉 👍 ❤

  Gillad av 1 person

 3. Margareta Svanberg

  Väldigt intressant!!

  Gillad av 1 person

 4. Carina

  Hej!
  Mycket intressant! Var köper man Inosin? Finns väl många olika typer?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: