IR-bastu lindrar ME-symtom

ir.jpg
Bildkälla

Ett antal studier med IR-bastu har publicerats under de senaste åren
Många studier har visat att denna speciella bastuterapi är en effektiv behandlingsmetod för ett brett spektrum av medicinska tillstånd som:

 • hjärtsvikt
 • fibromyalgi
 • perifer artärsjukdom
 • kronisk obstruktiv lungsjukdom
 • Sjögrens syndrom

Fungerar det för patienter med ME/CFS?
I  en senare studie, testade forskare huruvida infraröd bastu gynnar patienter med ME/CFS.

Metod
Tio patienter fick sitta i en IR-bastu (60 ° C) i 15 minuter och sedan vila på en säng under en filt i ytterligare 30 minuter. Behandlingarna utfördes en gång om dagen, fem dagar i veckan under fyra veckor.

Upplevd trötthet utvärderades med hjälp av en numerisk skattningsskala före, under och efter behandlingen. Smärtnivå, humör, och andra symptom bedömdes också före och efter behandlingen.

Resultat
Upplevd trötthet minskade betydligt efter behandlingen. På en skala från 1 till 10, hade den genomsnittliga nivån av utmattning minskat från 6,7 till 4,8 (-28%). Negativ stämning förbättrades avsevärt efter behandlingen. Dessutom förbättrades patienternas förmåga att bedriva normalt socialt liv avsevärt. Inga patienter rapporterade några biverkningar under behandlingen.

Dessa resultat tyder på att fördelarna med infraröd bastu kan minska vanliga symtom hos patienter med ME/CFS.

Källor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748743
http://universityhealthnews.com/daily/energy/new-study-shows-infrared-sauna-benefits-patients-with-chronic-fatigue-syndrome/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Li Fa

  Och med tanke på att behandlingen krävde en daglig aktivitet så skulle jag vilja påstå att resultatet är ännu bättre än vad det låter som! Är det något vi ME-sjuka har problem med så är det ju de negativa konsekvenserna av aktivitet, att det nästan alltid blir energibakslag och man tvingas in i passivitet eftersom energin har försvunnit/tagit slut. Det verkar ju inte alls ha skett här utan snarare en energiökning!

  Gillad av 1 person

 2. http://www.autism.se/skola

  Du är sänd från himmeln! Känslan av att det finns hopp och lindring infinner sig varje gång jag ser dina mail, ens innan jag läst.
  Jag har i 5 års tid tagit kokhett bad varje kväll eftersom det gör skillnad likt det du beskriver men det torkar ut och är ett enormt slöseri.
  Min man lider av fibromyalgi och jag har artrit/artros/Sjögren/psoriasis/sviter av neuroborrelia bla.
  Vi funderade på bastu i höstas… Nu kör vi!
  Tack för din inspirationskraft!

  Gillad av 1 person

 3. Camilla

  Jag vet inte vad det är för sjukdom jag har; troligen en infektion i CNS. Jag bastade i IRbastu en gång härförleden. Det var skönt. Men, även fast temperaturen är lägre i en IR bastu än i en vanlig bastu; så blev jag överhettad i mitt huvud!
  Jag blev yr, och var tvungen att gå ut och ”svalka mig” och sätta mig och vila.

  Jag undrar vad det är som gör att hjärnan kan bli ”överhettad” så där. En förklaring kan ju vara att man inte kan reglera sin kroppstemperatur så bra, något som jag vet kan gälla för de med diagnos ME tex.

  De andra som satt i IR bastun hade andra sjukdomar, -men överhettade i hjärnan verkade de inte bli, som jag blev. Hmm.

  Gillad av 3 personer

 4. Stina Karlsen

  Hei. Jeg vil bare si at jeg har kjøpt meg en infrarød badstue (byggesett). Har nå brukt den 10 av 14 dager. Det har ikke skjedd noen mirakler men heller ingen skade(pem). Jeg fortsetter og skal i tillegg prøve å legge meg ned og hvile 30 min i etterkant. Et hyggelig lite rituale i løpet av dagen😊

  Gillad av 2 personer

 5. karin almroth

  Hej! jag misstänker att j har ME-sjukdom o skulle gärna vilja köpa ir-bastu liggande men vars hittar j hemsidan eller är det du som säljer den?

  Gillad av 1 person

 6. Hej
  Intressant artikel, min fru har haft en infraröd bastu i 2 år och kan inte vara utan bastun då den har hjälpt till otroligt mycket. Vi köpte bastun av ett företag i Göteborg som heter Luxway Nordic.
  http://www.luxway.se/se/

  Gillad av 1 person

 7. Madeleine Sjöberg

  Liten varning bara för att köpa den bärbara IR-bastun på Life. Den har alldeles för hög EMF(elektromagnetisk strålning). Den har så högt som 80 MG(milligausse). Den som finns på Luxway.se ligger betydligt lägre på 1,5 MG. Det ska ligga under 3 MG.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: