Behandling av autoimmuna sjukdomar med Resolvin

Chronic-Inflammation-Promo
Inflammation är en del av  immunförsvaret, men kan bli kronisk och orsaka problem 

Resolvin kan skydda mot nedsättning av kognitiv förmåga 
Resolvin är ett ämne som produceras naturligt i kroppen av omega 3-fettsyror – en process som kan triggas av vanlig aspirin. I en studie från 2013 beskrev forskare från Karolinska Institutet hur resolvin kan skydda mot den nedsättning av kognitiv förmåga som ofta drabbar opererade eller allvarligt sjuka patienter.
http://ki.se/nyheter/aspirin-triggar-kroppseget-amne-som-skyddar-mot-kognitionsstorningar-efter-kirurgi

Men Resolvin kan framförallt bota kroniska inflammationer
2016 presenterades en italiensk/amerikansk/svensk studie om resolvin. I en artikel i ”Science Translational Medicine” rapporterade forskarlaget från Sverige om nya upptäckter som kan användas för att bota kronisk inflammation.

Studien visar att vissa lipidmolekyler, s.k. resolviner, som är naturligt syntetiserade i kroppen från omega-3-fettsyror i syfte att lösa akut inflammation, också kan vara effektiva vid kronisk inflammation och autoimmunitet. I försök som genomförts på möss har forskarna vidare upptäckt att resolviner faktiskt kan hämma vissa immunceller (Th1 och Th17 lymfocyter) som är ansvariga för att utlösa kronisk inflammation, och dessutom främja tillväxten av anti-inflammatoriska celler (regulatoriska T-lymfocyter).
http://www.su.se/forskning/forskningsnyheter/nya-forskningsresultat-%C3%B6ppnar-f%C3%B6r-att-kunna-bota-kronisk-inflammation-1.293790

Behandling av MS-patienter påbörjas
Forskarnas hypotes är inte enbart att resolvin är antiinflammatoriskt utan att det även kan korrigera de defekta immunprocesser som leder till ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd. Resultaten av studien har visat att resolvin har förmågan att återställa en lämplig balans av immunsystemet i laboratoriemodeller. ”Nu börjar vi att replikera experiment på blodprover från patienter med multipel skleros (MS) – förklarar Dr Chiurchiù – Om det kommer att leda till liknande resultat, kommer vi att kunna fortsätta med studier från fas ett till fas tre med mänskliga patienter. Det skulle på tre år kunna leda till utvecklingen av nya behandlingsterapier”.

Behandling av multipel skleros, reumatoid artrit, lupus och andra kroniska inflammationstillstånd och störningar i immunsystemet kan dra nytta av effekterna av resolvin menar professor Serhan, chef vid Harvard University . Han menar att de nu kan omsätta resultaten av studien till nya behandlingar och nya behandlingsstrategier.

Så här påverkar resolvin immunsystemet
Inflammationer som inte upphör eller som är okontrollerade är orsaken till alla de vanligaste kroniska inflammatoriska eller autoimmuna sjukdomarna – förklarar Dr. Chiurchiù – det största problemet orsakas av lymfocyter (vita blodkroppar). Det förekommer en förändrad balans mellan lymfocyterna som förstör  kroppens celler, såsom Th1 och Th17. Regulatoriska T-celler (Treg-celler) är då av avgörande betydelse för upprätthållande av immunologisk tolerans. Deras viktigaste uppgift är att stänga av T-cellsmedierad immunitet i slutet av en immunreaktion och att undertrycka autoreaktiva T-celler som undkommit processen för negativt urval i brässen. Forskarna har visat att om man injicerar resolvin i ett system som uppvisar denna obalans, undertrycks verksamheten av autoreaktiva lymfocyter snabbt, tack vare att Treg-cellerna förbättras.

Brist på resolvin kan vara en biologisk markör för förebyggande av denna typ av sjukdomar enligt professor Mauro Maccarrone, medansvarig och chef för ett laboratorium vid universitetet Campus Bio-Medico i Rom.

Studien bekräftar att Omega 3 bidrar till ökad produktion av resolvin
Forskningsresultaten bekräftar de positiva effekterna av en kost rik på Omega 3. Resolvin produceras av kroppen genom metabolismen av Omega 3-fettsyror, som är viktiga molekyler – betonar Dr Chiurchiù.
Källa

Resolvin D1 och D2 har i tidigare studier visat på antiinflammatoriska effekter

Det är Resolvin D1 och D2 som man studerat. Det går enbart att beställa i forskningssyfte.

Maekawa et al. fann att Resolvin D1 skyddar mot IL-17, vilket är det största problemet vid psoriasis

Tian et al. fann att Resolvin D2 är en mikrogliainflammatorisk inhibitor som blockerar TLR4 / NF-KB-vägsaktivering.

Jag tycker att detta med resolvin verkar mycket intressant. Just att Omega 3 är både smärtlindrande och antiinflammatoriskt känner många till. Frågan är dock vilka mängder, vilken administrering, och vilken sort som krävs för att uppnå de terapeutiska effekter som redovisas ovan. Jag kan tänka mig att det handlar om rätt stora mängder och rätt sort för att kunna återställa Treg-cellerna och hämma immunceller som Th1 och Th17.

Man har visat att Omega 3 kan passera blod-hjärnbarriären, vilket är riktigt bra! Ja, ni känner ju till svårigheten att antiinflammatoriska läkemedel har stora problem med det.
http://ki.se/nyheter/omega-3-i-kosttillskott-passerar-blodhjarnbarriaren

I en studie har man visat att liposomal form av DHA har bra effekt
Liposomer av DHA (ingår i Omega 3) inhiberade starkt frisättningen av reaktiva syreradikaler och reaktiva kvävearter från humana neutrofiler och murina makrofager, och inhiberade även produktion av de proinflammatoriska cytokinerna TNFa och MCP1. Dessutom inhiberade liposomerna tumörcelltillväxt och bröstcancerceller i in vitro kulturer. Forskarna föreslår att liposomal form av DHA kan vara ett alternativ till intravenös tillförsel av fiskolja vid behandling av inflammatoriska sjukdomar och cancer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5063558/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Maria Bergman

    Tack Mats mycket intressant! 😉 👍 👏

    Gilla

  2. Låter intressant 😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: