Varför drabbas fler kvinnor än män av autoimmuna sjukdomar?

Kan det bero på östrogen?
Östrogen minskar antalet cytokiner som uppenbarligen många med både fibromyalgi och ME/CFS har problem med. Även de med flertalet andra systemiska inflammationssjukdomar som leder till nedsatt kognitiv förmåga, energilöshet och olika typer av smärta, har i studier visat sig ha högre aktivitet av så kallade pro-inflammatoriska cytokiner.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2889220/#!po=3.71901

Den antiinflammatoriska effekten östrogen besitter gör att det kan finnas ett samband mellan brist på östrogen och uppkomsten av vissa autoimmuna sjukdomar. Östriol kanske då kan övervägas att prova. Det har i en studie på möss undertryckt flera olika cytokiner vid det framkallande tillståndet EAE (MS-liknande tillstånd).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21317386/

Upptäckten av att kvinnor med MS mådde bättre under graviditet kunde sättas i samband med att östrogen ökar vid graviditet. Det dämpar således immunförsvaret, bl a för att fostret inte ska stötas från kroppen. 254 kvinnor med skovvis MS följdes under graviditet. En minskning av antalet skov minskade med hela 71% vid graviditet.
http://www.prnewswire.com/news-releases/adeona-announces-completion-of-planned-enrollment-in-phase-ii-multiple-sclerosis-clinical-trial-130110268.html

Denna upptäckt ledde till en rätt omfattande fas II-studie med 164 MS-sjuka (skovvis) kvinnor, som behandlades med östriol. De minskade skoven med 32% under en 2-årsperiod.
http://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Results-Published-from-Phase-2-Trial-of-Estriol-in

Mayo clinic har uppmärksammat en fallstudie där en kvinna med MS under ett halvår fick inta orala doser av östriol, en mängd som motsvarar de nivåer man kommer upp i vid graviditet. Hennes värden förbättrades signifikant, men försämrades då behandlingen upphörde.
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/expert-answers/estriol-as-a-treatment-option-for-multiple-sclerosis/faq-20110764

Ämnet har diskuterats i olika ME/CFS-forum, bl a i Phoenix Rising. Här är ett exempel där olika krämer diskuteras som är tänkta att höja östrogennivån. Doseringarna som krävs för att komma upp i de nivåer av östrogen som återfinns vid graviditet är dock relativt höga.
http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/estriol-may-help-prevent-relapse-in-ms-and-autoimmune-disorders.12295/#post-519359

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anna-carin

  Hej kan nog stämma på min dotter då hon har typ värmevallningar precis som vid klimakteriebesvär. Finns det örtmediciner som kan höja lstrogennivåer?

  Gillad av 1 person

 2. Liliann

  Nu är jag kanske mer än lovligt koko, men om man går får ME av för lite östrogen, borde väl männen ha större benägenhet för ME?

  Gillad av 1 person

  • Jag funderade på samma sak men antagligen har män något annat som kompenserar . Har inte läst om det än men ska göra det. Der lär väl knappast vara testosteron…

   Problemet är att det enbart finns studier på just kvinnor avseende detta område.

   Gilla

 3. Helena Randowo

  Tyvärr gjordes 2009 en studie i Skåne som visade att risken för livmodercancer ökade med 50% för de kvinnor som intog östriol i tablettform. Av den anledningen rekommenderas lokal behandling och då kommer man inte upp i dessa nivåer

  Gillad av 1 person

  • Det var inte bra! Pest eller kolera. Det borde finnas en annan lösning på detta.

   Man jag förstår att en hämning av immunförsvarets cytokiner innebär ökad risk för framförallt virus och cancerceller.

   Gilla

 4. Sven Källström

  Hypotesen med subnormalt Östriol låter inte så galen.

  Den lägre frekvensen av autoimmuna sjukdomar hos män – tja, det är ju faktiskt många olika faktorer eller variabler som ligger olika hos män resp kvinnor.
  Om man gissar ”det beror på avsevärt högre nivå av testosteron hos män (även kvinnor har ju en viss, jmfvis lägre nivå av testosteron) så är ju detta på nuvarande stadium en GISSNING – men testosteron har ju dock, på flera sätt, en genomgående stor inverkan på männens biofysiologi!!

  Så – som gissning betraktat är det väl ingen dålig gissning.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: