Naturliga mördarceller som markör för sjukdomens immunstatus

NK-celler har sina egna specifika ytmarkörer
Den dominerande markören är CD56. Procentandelen CD56 + NK-celler mäts ofta hos patienter med kroniska sjukdomar som en markör för immunstatus: ju lägre CD56-nivå, desto svagare immunförsvar. Sedan finns CD57+ NK-celler, som anses specifikt vara för borrelia (se längre ner).

ME-patienter har i flera studier låga CD56+ NK-cellsvärden
I en genomgång av 17 studier, Strayer et al. (2015) fann de i majoriteten av studierna att 
patienter med ME/CFS tenderar att ha lägre NK-cellsaktivitet än friska kontrollpersoner.
Källa

Vidare har låg NK-cellsaktivitet visats vara korrelerad med funktionell status 
Källa

Det behöver inte vara fel på NK-cellerna
Grundorsaken till låg NK-cellsaktivitet vid ME kan vara brist på proteinet TRPM3
Forskare vid Griffith University i Queensland, Australien, har konstaterat en betydande minskning av proteinet TRPM3 på cellytan i NK- och även B-lymfocyter, liksom minskad intracellulärt kalcium hos ME/CFS-patienter, jämfört med frisk kontrollgrupp. TRPM3 är en undergrupp till TRP. TRP-kanaler (transient receptor potential) är en proteinfamilj som har många olika uppgifter, allt ifrån att reagera på olika sensoriska stimuli som tryck och ljudvågor, osmotiskt tryck, pH, värme och kyla samt en mängd olika kemiska substanser. Bristen på TRPM3 kan sättas i samband med en del av de symtom patienterna har.
Studie 1  Studie 2 

CD57 + NKC har associerats med kronisk borrelia
När Dr Stricker och Winger upptäckte att CD57 + NK-celler är låga hos kronisk sjuka borreliapatienter, och värdet tenderar att öka med patienternas kliniska förbättring, uppstod en möjlighet för  behandlande läkare att använda detta som praktiskt verktyg för att hjälpa till vid diagnos av kronisk borrelia utifrån behandlingens framsteg, och för att bestämma när man ska sluta med behandlingen.

Ingen vet säkert varför CD57 + NK-celler är låg hos patienter med borrelia, men det är viktigt att notera att många sjukdomstillstånd som ofta förväxlas med kronisk borrelia (MS, Lupus, Reumatoid artrit) INTE är förknippade med låga CD57 + NK-celler. För de flesta borreliapatienter ökar nivån CD57 + NK när behandlingen är lyckosam.

CD57-markörer kan också uttryckas på andra typer av celler som T-celler, så det är viktigt att skilja mellan CD57 + T-celler och CD57 + NK-celler. Läkare bör känna till att många laboratorier normalt enbart utför CD57 + T-celler och inte CD57 + NK-celler, som är av intresse vid kronisk borrelia.

För att ett laboratorium ska kunna mäta CD57 + NK-celler, måste de mäta den andel av lymfocyter som är CD57 + NK-celler absolute. ”Absolutantalet” beräknas genom att beräkna procentsatsen av patientens totala lymfocyter. Det normala intervallet hos friska personer av CD57+ NK-celler absolute är 100 till 360 celler per mikroliter blod.
Studie 1 Studie 2

Utifrån de erfarenheter jag har efter att ha kontakt med många sjuka, men även internationella läkare, brukar de kroniskt sjuka som fått positivt på borrelia ha under 80. Helt sängliggande – neråt 30 och t o m under det. Det är tecken på en mycket långt gången och kronisk infektion.

Observera att man kan inte jämföra med andra. Enbart mot normalintervallet. Det innebär att en patient som har 60 inte behöver må bättre än den som har 45, eftersom båda individerna kan ha olika värden som friska.

Man kan dock använda sitt egna värde för att följa upp det vid behandling. Min fru hade exempelvis 39 när hon var som sjukast för drygt ett år sedan. Vi har inte kontrollerat värdet igen, men det borde vara betydligt högre idag.

Det är dock viktigt att komma ihåg att CD57-resultatet bara är en siffra; långt viktigare är patientens kliniska status, eftersom de tester som idag finns inte är 100% tillförlitliga. De kan dock hjälpa till vid fastställande av diagnos.

Precis som AIDS-patienter har en markör i CD4 T-celler, har borreliapatienter en ganska tillförlitlig markör för status på sin sjukdom. För ME/CFS (CD56) är det lite mer oklart i nuläget.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: