Det som avvek mest hos ”nysjuka” ME-patienter var gamma- interferon

Akemi Tomoda m fl gjorde en intressant ”cytokinstudie” redan 2004 på 15 st CFS-patienter och resultatet jämfördes med 23 friska personer. Intressant var att de även i studien redovisade hur länge i genomsnitt de haft diagnosen: 1.3 år (Samtliga hade haft diagnosen mellan 1-3 år).

De mest avvikande värdena var gamma-interferon (IFN-γ) med 70%, och interleukin 6 (IL-6) med 59% ökning.
tnf
Källa

Även Mady Hornig, Ian Lipkin m fl, publicerade en studie 2015 att just IFN-γ enbart var förhöjt hos de som inte haft ME mer än 3 år.
Källa

Gamma-interferon
Gamma-interferon (IFN-γ) utsöndras av bland annat NK-celler och aktiverade T-hjålparceller vid påträffande av antigen hos patogener. IFN-γ aktiverar immunförsvaret bland annat genom att göra makrofager mer aggressiva och potenta fagocyterB-celler genomgår class switch som innebär att de börjar producera en typ av antikroppar som binder komplementproteiner.
Källa

Interleukin 6
Interleukin 6 (IL-6) är en av de mest kända cytokinerna. Det är en markör för inflammation som bland annat ökar efter muskelarbete.

Varför ökar ”immunsystemsaktivatorn” i början av ME?
Det måste finnas en anledning till att IFN-γ förhöjs hos ”nysjuka” i ME. Kan det bero på en eller flera infektioner?  Tanken med IFN-γ är trots allt att det ska aktivera immunförsvaret.

Efter några års aktivering kanske det som ligger bakom dessa processer blir utmattat, likt B- respektive T-cellsutmattning, som kan ses vid vissa tillstånd?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: