Ny metod för att kunna reglera immunförsvaret med precision

Antikroppar är fotsoldaterna i vårt immunförsvar
Dessa specialiserade, Y-formade proteiner fäster sig vid bakterier och virus, där de antingen blockerar patogenaktiviteten direkt, eller signalerar till immunsystemets celler att förstöra inkräktaren.

Men alla antikroppar är inte skapade på exakt samma sätt. På grund av små skillnader i strukturen av deras sockergrupper kan två i övrigt identiska antikroppar som angriper samma inkräktare inte vara lika bra på att rekrytera immunceller för att ”avsluta jobbet”.

Forskare från University of Maryland och Rockefeller University har tidigare utvecklat en metod för att modifiera en sockergruppstruktur, som öppnade dörren för biokemister att skapa antikroppar med konsekventa sockergrupper. Forskarna har nu tagit sin metod ett steg längre, genom att bestämma vilka specifika sockerkombinationer som ökar  eller undertrycker en antikropps förmåga att signalera till immunsystemet att angripa en inkräktare.

Resultatet, som publiceras den 13 mars 2017 i Proceedings of the National Academy of Sciences, är ett viktigt steg mot utvecklingen av högeffektiva antikroppar för att bekämpa flera olika sjukdomar.

En antikropps förmåga att skicka signaler beror på konfigurationen av sockerkedjor bundna till proteinet. I naturligt förekommande antikroppar, har dessa  en hel del variationer. Även i antikroppar som används för sjukdomsterapi, kan en given dos innehålla en mängd olika varianter av ”glykoformer”.

Tidigare har man försökt att ta reda på hur dessa glykoformer påverkar antikropparna, men att ta fram de mest effektiva metoderna är tidskrävande, dyra och inte 100 procent effektiva. Den metod som används i den aktuella studien gör det möjligt för forskare att skapa en given antikropp med identiska glykoformer. Varje glykoform kan sedan testas oberoende för att se om det förbättrar eller undertrycker immunsvaret.

Vårt första stora steg framåt var att utveckla en metod för att producera homogena glykoformer, sade Lai-Xi Wang, professor i kemi och biokemi vid UMD. ”Nu kan vi titta på hur olika sockerarter påverkar egenskaperna hos antikropparna. Fram till denna studie hade vi inget effektivt sätt att ta reda på hur enskilda sockerarter i olika glykoformer påverkar undertryckande eller aktivering av immunsvaret.”

Rituximab och andra immundämpande läkemedel är inte optimerade
De flesta terapeutiska antikroppar som finns marknaden är avsedda för behandling av cancer och autoimmuna sjukdomar. Rituximab, som exempel, är ett antikroppsbaserat läkemedel som används för att behandla lymfom, leukemi och reumatoid artrit. Rituximab och andra liknande antikroppsläkemedel framställs vanligtvis i odlade cellinjer.

”Dessa processer är inte alls optimerade. Det finns inget enkelt sätt att kontrollera glykosylering”, sade Wang. Glykosylering är den process genom vilken sockergrupper sätts till ett protein, såsom en antikropp. ”Vår metod kan användas för att förbättra antikroppar som redan finns på marknaden, eftersom det ändrar antikropparna direkt, istället för att arbeta på genetisk nivå.”

Wangs team,som specialiserat sig på biokemi av proteinglykosylering, har utvecklat metoder för att modifiera antikroppssockergrupper. De samarbetar med Jeffrey Ravetchs team vid Rockefeller University, som specialiserat sig på immunologi och djurmodeller för att testa effekterna av olika glykoformer på . De nya rönen kommer att hjälpa utvecklingen av framtida antikroppsbaserade läkemedel.

”Vår metod är allmänt tillämplig eftersom det kan användas på en mängd olika antikroppar”, sade Wang. ”Det är ett viktigt steg framåt i arbetet med att konstruera som kan riktas specifikt mot cancer, inflammation och andra sjukdomar. Snart kommer vi att kunna bygga kundanpassade .”

Läs artikeln här  

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Stina Karlsen

  Hei. Jeg beklager men finner ikke ut av annen måte å sende deg denne linken så det blir ”utenfor tema”(eller ikke?) Har du vært i kontakt med disse? http://www.av-avis.no/magasin/ME-pasienter-lever-et-liv-i-smertehelvete-Victoria-kaller-det-tortur-Na-kan-ekteparet-pa-Askoy-ha-funnet-redningen-13294b.html
  Kom over dette i dag ved en tilfeldighet. Vennlig hilsen Stina Karlsen

  Gillad av 1 person

 2. Nu kommer jag också utanför temat, men vill tacka för tipset om B12 du hade för en tid sedan. Som är tablett med mekobalamin men löses i munnen.
  Tar sedan två år 2 sprutor per vecka av M, men droppar i funktion i mellan doserna. Efter som min läkare inte velat höja dosen så prövade jag ditt tips.
  Tar 2 st dag från Holistisk’s B12 och har en klar för bättring!!!!
  Tack! Något som är värt att pröva för andra som droppar mellan injektioner.

  Med vänlig hälsning, Lisali

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: