Biomarkör för ME/CFS funnen?

activin

Studie från Australien visar att ME/CFS kan ha en biomarkör – Activin B
Brett A. Lidbury etal,, Australien har i en nyligen (16 mars, 2017) presenterad studie visat att Activin B kan vara en biomarkör för ME/CFS.

I studien ingick 45 patienter (40 kvinnor och 5 män: ålder 19-66 år) med med ME/CFS-diagnos utifrån Kanadakriterierna. Det var alla varianter på sjukdomslängd: 2 till 40 år. Deras prover jämfördes med 17 friska kontrollpersoner, 13 kvinnor och 4 män, ålder 24-60 år.

Det fanns inga statistiska skillnader mellan patientgrupp och friska kontroller avseende följande cytokiner:  IL-2, IL-4, IL-6, IL-10, IL-17A, TNFa och IFN-γ.

Det var stor avvikelse på Activin B, med 72,4% ökad närvaro hos ME-patienter
Vad är då activin B för något?  Det får jag återkomma om. Har surfat lite på det, och det har stor betydelse för mycket i kroppen, men jag måste prioritera annat ikväll. Ni som vet mer, skriv gärna i kommentarsfältet
Studie i fulltext

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Ammie

    Gud så intressant 🖒 hoppas nån kan förklara mer !

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: