Hur diagnostiserar man ME/CFS?

Svar: Genom att bli bättre på att diagnostisera andra sjukdomar
me är
Ett stort problem är att väldigt få läkare i Sverige känner till ME/CFS
Om läkare felaktigt sätter en ”ME-diagnos” på en patient som inte har uteslutits från en differentialdiagnos förstör man inte enbart för den enskilde patienten, utan för hela patientgruppen, som riskerar att bli alltför heterogen (spretig) och då självklart mycket svårare att forska på, både avseende att finna gemensamma avvikelser och ett läkemedel som kan verka bra för hela gruppen. Därför är det mycket viktigt att alla läkare har en bra kunskap om både ME/CFS och de differentialdiagnoser som anses vara vanligast. Symtomen kan nämligen vara överlappande med en del andra sjukdomar, i synnerhet infektionssjukdomar av olika slag.

Svensk sjukvård behöver bättre kunskap och utrustning
Förutom bättre kunskap hos läkarna är min uppfattning att svensk sjukvård måste uppgradera en del laboratorieutrustning. Min fru insjuknade 2008. 2012 fick hon diagnos ME/CFS. Symtomen stämde mycket väl in. Det visade sig 4 år senare att hon bland annat hade borrelia. Hon var mycket svårt sjuk, och är fortfarande sjuk, men hon är bättre. Har hon då blivit bättre i sin ME, eller var det en feldiagnos från början? Vad har hon idag? Restsymtom?

Hon är långtifrån ensam. Det finns många andra som både blivit bättre och friska av olika behandlingar mot infektionssjukdomar trots att de haft ME som diagnos. Har de blivit bättre eller tillfrisknat från sin ME eller var de feldiagnostiserade från början?

Man behandlar inte ME/CFS med antibiotika lika lite som med träning
Självklart är det så att ju fler som har olika infektionssjukdomar som får ME-diagnos desto svårare blir det för de forskare som fokuserar på ME. För allas skull är det därför av stor vikt att svensk sjukvård blir bättre på att diagnostisera olika infektionssjukdomar. Det finns säkert även de med utmattningssyndrom som också blivit feldiagnostiserade i ME. Jag har läst om några enstaka som i princip tvingat sig själva att gå och träna sig friska. Det är klart de inte hade ME De var feldiagnostiserade. Man kan inte träna sig frisk från ME.

Läs mer om differentialdiagnoser till ME/CFS och symtom här

Gå gärna med i FSI
Anledningen till att jag är en av de som grundade Föreningen för Svårdiagnostiserade infektionssjukdomar var självklart av ovan anledning – att min fru fick fel diagnos.
FSI verkar för bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård
Bli medlem här (200 kr/år)

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Melaine Fernandez

  Konstigt att det sägs att det inte går att testa för ME när Per-Arne Öckerman gjorde redan på 90- talet. Med hjälp av blodprov och microskåp…

  Gillad av 1 person

 2. Ingela

  Ja problemet är ju uppenbart. De KAN inte diagnosticera infektionssjukdomar alls, eller hänger det på en uttänkt strategi?
  Infektionssjukdomar är idag den nya epidemin som jag ser det och folk blir långtidssjuka av att inte få hjälp. Inte underligt att sjuktalen ökar. Borde ju ligga i regeringens intresse att få folk friska men nu verkar det lättare att exkludera folk ifrån sjukförsäkringen istället för att sätta press på landsting och vårdinrättningar.
  Tyvärr lever väl de kvar i tron att Sverige är ett föregångsland inom medicin fortfarande fast det har visat sej gång efter annan att vi halkat lååångt efter i ranking.

  Gillad av 1 person

 3. Ingela S

  Jag kan inte annat än att hålla med er.

  Sverige är inte alls ett föregångsland längre.
  Iom. att vinster i välfärden tillåtits, så finns det många starka krafter som styr vilka vägar pengarna skall gå.

  Ingen verksam läkare eller väldigt få, vågar stå upp för patienten om risken för uteslutning från kollegiatet föreligger.

  Skamstämplar och förlöjliganden är skrämseltaktiken uppifrån, samt från VoF

  Tack för ordet 🌷

  Gillad av 1 person

 4. Paulette

  Väldigt bra Mats som vanligt! Trots att jag har svårt att läsa och förstå så pass långa texter pga M.E:n & Borrelian så läser jag ändå alltid alla dina inlägg och facineras lika mycket varje gång över vilken kunskap du har och informerar om. Varför kan bara inte de som har makten att förändra förstå?? 😦

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: