Glutation är kungen av alla antioxidanter (Del 1)

gsh bild
Nivån av glutation minskar med ca 1% per år i vuxen ålder. Samtidigt ökar den oxidativa stressen i kroppen med motsvarande. Det har med åldrande att göra.

Glutation har varit inspirerande från dag 1 när jag började läsa på
Höga nivåer av glutation är förknippat med långt liv och frihet från sjukdom. Om nivåerna av glutation är låga är det med förknippat med sjukdom och tidig död. Det finns en stark koppling mellan låga blodvärden av glutation och de flesta kroniska sjukdomar man har studerat. Glutation är även en nyckelspelare när det gäller metabolism (ämnesomsättning). Eftersom det är naturliga molekyler och inte syntetiska molekyler är BigPharma inte intresserade. Därav finns det inte som läkemedel (det närmaste man kan komma är prekursorn N-acetylcystein, men det används av läkare enbart mot slem i  halsen…). När hörde du en läkare prata om antioxidanter sist? Det är inget de får lära sig om på sina fortbildningar som enbart finansieras av läkemedelsföretag, för naturliga molekyler genererar inga pengar.

Nivån av glutation har en nedåtgående trend från 20-årsåldern
För de allra flesta minskar nivåerna med ca 1% per år. Ännu mer om du har en livsstil som präglas av stress, rökning eller sjukdom.

Lägre nivåer av glutation gör din kropp mer försvarslös mot fria radikaler och oxidativ stress blir ett faktum. Oxidativ stress innebär att fria radikaler helt enkelt kapar dina friska celler.

Studier av glutation har visat att nivåerna går ner i varje åldersgrupp utom en, och det är den grupp av människor som blir riktigt gamla, uppåt 100 år. De har nivåer av glutation som är jämförbara med de som är 30-40 år gamla.

De med ME/CFS och Fibromyalgi är en särskilt utsatt grupp
De med ME/CFS inkluderat Fibromyalgi har i snitt 29 procentenheter lägre nivå av glutation än jämngamla enligt en studie. Det motsvarar att en 45-åring är som 74-åring när det gäller förmågan att hantera fria radikaler och oxidativ stress.
Källa

Glöm varningar om antioxidanter om du är sjuk – du behöver det!
Jag tror att detta är oerhört viktigt. Att höja nivån av glutation är svårt. Så kallad l-glutation bryts ner i mage och tarm och bioupptaget är oerhört lågt. Annars är det mycket bra att äta många olika antioxidanter, men det finns även några andra sätt – genom liposomal form (ej vetenskapligt erkänt) eller i sublingual form (under tungan).

Läs gärna denna artikel om glutation som visar att  det har oerhört kompetenta egenskaper. De bästa som jag någonsin har läst om överhuvudtaget.

Jag återkommer med en mer djuplodande artikel om glutation (del 2) inom kort.

Ha en fortsatt trevlig Valborg!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. http87270 Anita

  Jag har fått Acetylcystein som antioxidant av samma läkare som hittade min MTHFR gen o gav mig recept påMekobalamininjektioner samt Folsyra 2007 (senare ändrat till methylfolat från hälsokost).Det fann ingen vetenskap bakom detta (?) jag har inte lyckats övertala någon annan läkare sedan dess. NAC är omtalat bland de med sköldkörtelsjukdom som har myxödem, många blir hjälpta.

  Gillad av 1 person

  • NAC är fantastiskt bra och metylfolat är ett måste för de med MTHFR-mutation. Kroppen har då svårt att omvandla folsyra till folat.

   NAC är ju inget som ett läkemedelsföretag kan ta patent på varför det inte ordineras för annat är slem i halsen… Om det ordinerades för de som är kroniskt sjuk skulle säkert många må bättre, oavsett vilken sjukdom. Sjukdomar frigör fria radikaler och orsakar oxidativ stress. Då behövs kraftfulla antioxidanter.

   Gillad av 2 personer

 2. Ammie

  Det ser jag fram mot att fortsätta läsa om. 👍

  Gillad av 1 person

 3. Ulla Berggren

  Jag äter Glutathion från Helhetshälsa efter att ha lyssnat på dr Horowitz föreläsning där han också satte glutathion som den första och viktigaste komponenten i utrensning av gifter och tungmetaller i kroppen.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: