Försäkringskassans handläggare överprövar läkares bedömningar

Flera med ME/CFS blir nu utförsäkrade
Jag har blivit kontaktad av väldigt många sjuka som inte får sin sjukskrivning förlängd av Försäkringskassan, trots att läkarna skrivit bra läkarintyg. Det handlar främst om diagnosen ME/CFS, en mycket svår och komplicerad diagnos, som ofta är gravt funktionsnedsättande. Det speciella med denna diagnos är även att aktivitet, oavsett om den är fysisk eller psykisk, försämrar tillståndet ytterligare – i flera dygn, ibland ännu längre.

Handläggare på försäkringskassan menar ofta att
1.Läkaren ska förtydliga vilken diagnos som sätter ner arbetsförmågan
(Ibland kan en patient ha flera diagnoser i kombination, som ME/CFS, Fibromyalgi, IBS, hypotyreos mm).

2. Objektiva fynd som bekräftar diagnosen ska redovisas
Som alla insatta vet finns inga ”siffror” när det gäller ME/CFS – det är just det som är problemet! ME/CFS saknar biomarkörer och är en strikt symtomdiagnos!

Det finns inte ett enda läkemedel eller botemedel. Forskningen kämpar med det. Hur kan en ”kontorsmänniska” utan medicinsk kunskap få överpröva ett läkarintyg, när det framgår att läkaren gör bedömningen att patienten inte kan utföra något arbete överhuvudtaget?

Handläggaren följer Försäkringskassans Vägledning 2015:1 Version 5, sid.67
I rättspraxis betonas ofta att en bedömning av rätten till sjukpenning måste göras utifrån intyg som innehåller en tydlig beskrivning av sjukdomen och de funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar som den ger. Man understryker att bedömningen så långt möjligt och rimligt ska utgå från objektiva fynd, tester och observationer och att läkarens bedömning inte i sig är avgörande för om sjukpenning ska beviljas. (Domsnytt 2016:013)

Om Försäkringskassans handläggare fortsättningsvis ska ha detta ansvar bör de sjävklart få medicinsk utbildning!

Jag återkommer inom kort med exempel.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Delat på MyHappiness

  Tack & Mvh Sverker

  > 8 maj 2017 kl. 23:30 skrev Går kroniska sjukdomar att bota? : > > >

  Gillad av 1 person

 2. Tina Trujillo

  Det måste bli en ändring! Antingen så är det läkarna med den medicinska kunskapen som bestämmer (känns ju självklart) eller så kan man lika gärna ”avlasta” läkarna genom att upprätta några slags center eller dyl som får stå för bedömningen. Så länge det krävs fysiska fynd från tester etc så hjälper det ju inte vad läkaren bedömer. Som det fungerar idag så blir det ett enormt lidande för oss patienter att inte veta om man har försörjning nästa månad! Och det är ingenting som får en att bli bättre! Det är dessutom väldigt tidskrävande för läkarna att skriva dessa intyg och alla kompletteringar som ändå inte ”gills”. För att inte tala om den frustration det även blir för läkaren som gör en medicinsk bedömning men som slås ner från outbildade handläggare. Ändra bedömningsgrunderna eller ta bort ansvaret från läkaren.

  Gilla

 3. Ingela S

  Att kasta ut svårt sjuka människor ur försäkringssystemet, är som att säga ”Ajöss”!

  En smygande förintelse …, för vad skall en svårt försvagad person göra än att lida , pengarna tar slut och sedan mors goodbye.

  Detta är inte förenligt med en socialdemokratisk politik, ej heller förenligt med FN’s stadgar, och ej heller förenligt med modern forskning.

  FK’s beslutsfattande läkare B o r d e könna till diagnoser och sjukdomsbilder bättre än de uppenbarligen gör i dagsläget.

  Detta är ett långsamt mord på svaga i samhället

  Jag är feuktansvärt besviken på bemötande och hanteringen av sjuka i Sverige nuförtiden! Att man bara har mage att refusera försvarslösa hjälp

  Ilsken är bara förnamnet 😡🙄

  Gillad av 1 person

 4. Carina Lundqvist

  Politikerna som ser till att de själva har det så bra verkar inte skämmas ett dugg över hur dom låter FK behandla de sjuka.

  Gillad av 1 person

 5. Stefan Andersson

  Redan när Elisabeth Strandhäll fick frågan (I dagens eko) om hon inte trodde att läkarna hade förmågan att bedöma patientens arbets-förmåga, förstod jag att hon inte hade en aning om hur verkligheten ser ut. På detta svarade hon nästan diplomatiskt att hon trodde att det måste vara svårt att göra en sån bedömning, när man bara träffar pat. i en kvart. Jag skulle tro att de flesta läkare har en större möjlighet att göra en sådan bedömning, även om de bara träffar patienten en kvart,än en handläggare på försäkrings-kassan som inte träffar patienten över huvud taget.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: