Försäkringskassans handläggare överprövar läkares bedömning – Del 2

FK 1
Försäkringskassan saknar medicinsk kompetens och måste förlita sig på läkare!

Det finns flera sjukdomar/diagnoser som inte har kända biomarkörer. Det handlar om symtomdiagnoser. Det har uppenbarligen Försäkringskassan oerhört svårt att förstå. Det handlar om diagnoser där det ännu inte finns några objektiva fynd. ME/CFS och Fibromyalgi är exempel på två sådana diagnoser, och självklart finns det fler diagnoser där vetenskapen ännu inte kommit ikapp.

Tvinga inte Försäkringskassan att minska sjuktalet!
Se till att utveckla bättre diagnostik och behandling istället – det är den enda framkomliga vägen! Jag tycker nästan lika mycket synd om handläggarna på försäkringskassan som om de sjuka. Självklart förstår jag att handläggarna på försäkringskassan har det svårt. De är ju tvingade till detta!

Jämför med Polisen
Ska vi stänga receptioner och inte svara i telefon för att minska antalet anmälda brott? Det är en jämlik jämförelse enligt mitt sätt att se på det.

Bloggen har nu en illustratör för att på ett enklare sätt förmedla budskap
Denna sida är mycket välbesökt – och jag tar faktiskt tillfället i akt att göra vad jag kan för att försöka bidra till ett friskare Sverige, och att så många som möjligt kan gå med i ”Laget Sverige” på sikt.

Jag kommer fortsätta med denna artikelserie och har nu fått hjälp av en illustratör för att på ett enkelt sätt visa vilka dumheter som pågår. En förändring måste självklart ske nu! Flera svårt sjuka utförsäkras varje dag i Sverige. Det beror enbart på att sjuktalet ska minska i Sverige – ett riktigt korkat beslut som vissa politiker drivit igenom, och de har uppenbarligen inte insett konsekvenserna av detta!

Självklart hoppas jag att detta inlägg delas så mycket det bara går, och att så många som möjligt skriver en kommentar om vad just Du anser om detta!

Ni som känner politiker – skicka gärna detta inlägg till dem! Detta måste uppmärksammas betydligt mer än vad som hittills gjorts!

Läs del 1 här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Det här inlägget lyser upp med all önskvärd tydlighet.

  Du gjorde en mycket bra reflektion och liknelse där med polisen .

  Ja, varför inte stänga ner receptionerna för att få ner antalet anmälda brott.

  Kanske man skulle stänga ner SOS Larmcentral också

  Gillad av 2 personer

 2. Ulrika Nygren

  Tack för att du kämpar åt så många som lider så svårt! Jag är så rädd för att drabbas av detta. Är redan sjuk i psoriasis och artrit sedan jag 20/30 års åldern. Har artros i många leder och har sedan 30 års ålder haft alla kriterier för Sjögrens syndrom utom ETT; blodbrovsvärdet. Orkar inte gå till läkare igen då de inte bryr sig om att läsa journalen ens. Jag ser pigg ut men känner mig sååå gammal. Inga blodprover visar något utom sköldkörteln (men gränsvärden) Har allergier av alla de slag också. Men äter Elevance mot ADHD och det här räddat mig.
  Fick borrelia i höstas dock och var mkt trött och hade ont i skallen o nacken o ryggen samt nervsmärtor dom strålade ut här och där. Det höll på okt-jan. Verkar ha försvunnit. Det var i samband med detta som jag hittade din blogg. Min man och jag följer den. Han fick diagnosen myalgi i höstas men har nästan alla symtom på fibromyalgi utom vissa triggerspunkter som saknas. Egendomligt äro våra kroppar. Men ännu mer egendomligt är var du hämtar din kraft ifrån Den som inger en hopp om en mer humanistisk och professionell vård med holistiskt perspektiv.
  Vänligen Ulrika

  Gillad av 2 personer

 3. Sture Eklund

  Tack Mats för att du belyser ämnet!
  Enligt Försäkringskassan själva får de till på köpet inte ifrågasätta diagnos utan bara arbetsoförmåga. Vilka biomarkörer finns på att du inte kan arbeta? Det blir bara upp till en handläggares godtyckliga bedömning som i allra bästa fall baseras på vad som är skrivet i ett läkarintyg. Men det finns alltför många bevis på att det blir precis som på bilden 😓

  Gillad av 2 personer

 4. Håller helt med! Jag hävdar att trappor städas bäst uppifrån. Jag tror att detta är ett systemfel som har sina rötter uppe hos ansvarigt departement som vill göra en Quick fix för att snygga till siffrorna utan att gå till botten med problemet. Jag tror att man måste börja med att ge tillbaka makten till ansvarig läkare vars bedömning måste gälla. Man kan ju inte flytta dessa beslut till någon som saknar kompetens att göra en professionell bedömning. Man låter ju inte en apotekare granska en brokonstruktion heller…

  Gillad av 2 personer

 5. Att det finns på bloggen innebär att jag får dela ? Frågetecken
  Att ha ME innebär att jag måste hushålla med energin. Delar jag det jag press har läst, så delar jag en känsla.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: