Försäkringskassan kräver nu biomarkörer – läsarbrev

Dagligen skriver uppgivna och svårt sjuka att de nu inte får förlängd sjukpenning
Kommentarer från handläggare på försäkringskassan sårar, förolämpar och gör livet till ett rent helvete för de som drabbas. Det handlar främst om diagnosen ME/CFS, en mycket svår och komplicerad diagnos, som ofta är gravt funktionsnedsättande. Det speciella med denna diagnos är även att aktivitet, oavsett om den är fysisk eller psykisk, försämrar tillståndet ytterligare – i flera dygn, ibland ännu längre. Det verkar inte försäkringskassan ta hänsyn till vid sina TMU-undersökningar. De tittar på vad man här och nu kan prestera – inte vad det får för konsekvenser dagar eller veckorna efteråt.

Jag har nu även flera exempel på att handläggarna sagt att ME/CFS inte är en diagnos man kan sjukskrivas för då diagnosen saknar biomarkörer, dvs det saknas avvikelser i de standardprov som tas hos sjukvården.

Råd som läkare ofta får från Försäkringskassan
1.Läkaren ska förtydliga vilken diagnos som sätter ner arbetsförmågan

(Ibland kan en patient ha flera diagnoser i kombination, som ME/CFS, Fibromyalgi, IBS, hypotyreos mm).

2. Objektiva fynd som bekräftar diagnosen ska redovisas
Som alla insatta vet finns inga ”siffror” när det gäller ME/CFS – det är just det som är problemet! ME/CFS saknar biomarkörer och är en strikt symtomdiagnos!

Handläggaren följer Försäkringskassans Vägledning 2015:1 Version 5, sid.67
I rättspraxis betonas ofta att en bedömning av rätten till sjukpenning måste göras utifrån intyg som innehåller en tydlig beskrivning av sjukdomen och de funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar som den ger. Man understryker att bedömningen så långt möjligt och rimligt ska utgå från objektiva fynd, tester och observationer och att läkarens bedömning inte i sig är avgörande för om sjukpenning ska beviljas. (Domsnytt 2016:013)

Läsarbrev från Per

Handläggaren: ” men du måste ju ha en mätbar diagnos förstår du väl!
Jag har varit sjuk sedan 2002 men fungerade hyggligt fram till december 2011.
Efter en bihåleoperation då så tog mina symptom fart ordentligt och jag har sedan dess i stort sett helt jobbat hemifrån, ofta liggande, under de värsta skoven. Vissa dagar har jag inte kunnat göra något alls.

Blev under flera år avfärdad av sjukvården som utbränd eller deprimerad vilket jag alltid med emfas bestred då jag visste att så inte var fallet. Blev satt på SSRI (antidepressiva läkemedel) och blev ännu sämre. Gick hos naprapat 3 gånger i veckan till enorma kostnader för att låsa upp alla låsningar som kroppen skapade (framför allt stel nacke och bröstrygg). Förutom detta utvecklades en extrem hjärndimma, hjärtarytmier, domningar, störd ämnesomsättning (jag gick upp 30 kg på 2 år trots extremt kalorisnål kost) invärtes skakningar, tryck i huvudet, dimsyn i omgångar m.m.

Innan symptomen bröt ut styrke- och konditionstränade jag 6 dagar i veckan och sprang utan problem en mil på 45 minuter. I min nuvarande form kan jag vissa dagar gå maximalt 10 meter och får direkt en puls på 140 och flåsar som efter ett maratonlopp.
Svensk sjukvård har som sagt inte kunnat hitta några mätbara defekter förutom högt blodtryck och hjärtarytmier som man avskrivit som ofarliga.

Efter många turer fick jag till slut tid för utredning om möjlig ME/CFS på Danderyds sjukhus i juni 2015. Notera att detta fick jag föreslå min läkare själv då varken hon eller hennes kollegor visste vad MR/CFS var.

Efter utredning (som var klar september 2015) fick jag omedelbart en ME/CFS diagnos. Läkarteamet på Danderyd sade att det var ett kristallklart fall. Dock förklarade man att man ingen hjälp hade att erbjuda då deras avdelning skulle stängas ner. Det skulle inom snar framtid öppnas en mottagning för detta på Stora Sköndal. Jag uppmanades att be min VC att skriva remiss dit. Min VC läkare (jag hade bytt VC) var mycket samarbetsvillig och skrev genast en remiss och skrev ut medicin åt mig som skulle vara muskelavslappnande för min nacke och rygg samt sömnmedicin så att jag skulle få sova ordentligt. Till detta lades en 50% sjukskrivning (han ville skriva 100% men jag vägrade då jag innehar en hög befattning i ett internationellt företag i musikbranschen och behövde få jobba så mycket jag klarade för min mentala hälsas skull).

Nu gick jag in i den stora väntan, väntan på kallelse till Stora Sköndal. Remiss skriven i september 2015 som sagt och månaderna gick. Stötte regelbundet på Stora Sköndal men fick bara svar att dom var överbelastade och uppskattade väntetiden till 6 månader (den var alltid 6 månader oavsett hur lång tiden gått). Väntetiden visade sig bli 20 månader eller nästan 2 år. Under tiden hankade jag mig fram och var i perioder hel däckad men lyckades klara av att jobba 50%.

Efter en allt för lång väntan får jag tips om att Bragée skulle öppna en ME/CFS-mottagning och bad genast min läkare att skriva remiss dit. Till min förvåning blev jag kallad dit redan efter 6 veckor och började gå på initiala undersökningar där för några veckor sedan. Äntligen skulle något hända! BOOOM! Då kommer smällen. Ett kuvert i A4-format från Försäkringskassan ligger en dag i brevlådan och i brevet står att man inte accepterar min läkares sjukskrivning. Läkaren behöver förtydliga och komplettera. Min läkare skrev en extremt detaljerad förklaring kring min situation och berättar om alla symptomen, mina ambulansresor till akuten och hur jag vissa dagar bara kan ta mig fram några meter i taget med hjälp av kryckor. Avslag igen! Försäkringskassans läkare bedömde att det inte fanns något i läkarintygen som tydde på att min arbetsförmåga var reducerad. Jag var välkommen att ringa min handläggare och lämna kompletteringar eller andra frågor om jag ville. Jag ringde då handläggaren med skakig röst och frågar vad detta handlar om. Sjukintygen är ju kristallklara. Handläggaren meddelar att det finns inget i intygen som bevisar att jag är sjuk. Jag är helt paff och frågar om hon och läkaren läst dem? Jodå, det har både handläggaren och läkaren gjort och man är ense om att jag är fullt arbetsför. Jag frågar hur det skall gå till? Jag har kronisk yrsel, hjärndimma och kan vissa dagar knappt gå och orkar gå max 10 steg i taget.
Då kommer knockouten, handläggaren tar sats och spyr ur sig: ” men du måste ju ha en mätbar diagnos förstår du väl! Det finns ju inga provsvar på vare sig blodprov, urinprov eller röntgen som visar att du är sjuk.

Jag frågar försynt om hon vet vad ME/CFS är och att det är en symptomdiagnos som saknar kliniskt mätbara medicinska provtagningar. Handläggaren hävdar att hon mycket väl vet vad ME/CFS är men hennes instruktioner är att gå på mätbara provresultat för att kunna godkänna fortsatt sjukskrivning så hon har inga andra alternativ än att avslå min ansökan.

Jag frågar försynt hur hon tycker jag skall försörja mig och får till svar att det kanske finns andra jobb jag klarar. Frågar henne då om hon känner till några arbeten som kan utföras liggande på heltid med hjärndimma och ett antal andra allvarliga symptom?
Det blir tyst i luren och sedan säger hon kort att ”det är i varje fall så det är”.

Frågar då vad hon tycker jag skall göra? Får direkt svaret, ”Ja, du kan ju alltid be Bragee-kliniken att skriva ett intyg. Dom är ju bra på sådana!”. Det går inte att ta miste på den ironiska tonen i hennes sista mening.

Här står jag nu, eller snarare ligger, och försöker jobba så gott jag kan för att försörja min familj.

En bild av Sverige 2017 där sjuka inte längre får hjälp om man inte har ”rätt” sjukdom.

Per

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Det framstår för mig som ren sadism

  Det är en levande mardröm hur hela försäkrings o h sjukvårdssystemet satts på HOLD.

  I n g e n t i.n g verkar fungera längre som sig bör

  Är orolig för framtiden

  Och jag kan bedyra att det inte skulle finnas ett enda jobb som en me/ cfs sjuk med dessa omfattande besvär faktiskt klarar av .
  Varje dag varje timme varje minut hankar han sig fram, min Per ❤

  / sambo, ledsen och maktlös ;(

  Gillad av 1 person

 2. Alex

  Vad anser Gabriel Wikström om detta?

  Gillad av 1 person

  • Han är ju själv sjuk i en diagnos utan biomarkör. Det går ett tag, ofta upp till max 6 månader. Sedan måste ofta en tidsplan tas fram för återgång i arbete. Sjuktalen ska minskas – ett politiskt beslut. Det innebär per automatik att regler och tolkningar blir snävare.

   Gilla

   • Lars-Erik

    Blir intressant att följa Gabriels sjukskrivning, förväntar mig att alla behandlas lika I Sverige. Nu har Gabriel hela Sveriges befolknings ögon på sig att prestera för ”Laget Sverige”
    En återgång i arbete inom en snar framtid är att vänta sig, för han har väl ingen ”riktig” sjukdom. Förmodligen bara lat och vill ha lite semester.

    Gillad av 2 personer

 3. Sadism är vad det är . Det är en förfinad variant av förintelse ….historien upprepar sig …..handläggarna på Försäkringskassan är ss generalerna som utför ordern ….det osar diktatur .
  Vem vinner på att knäcka sjuka människor ekonomiskt vid sjukdom ????
  Vi betalar in via skattsedeln när vi arbetar …..därför att vi ska känna trygghet …..att vi vid ev sjukdom ska få hjälp att överleva .
  Tänk om någon stjäl din bil ….din bil som du behöver enligt dig …..försäkringsbolaget säger . NEJ du kan ju gå ….vi ser inget behov för att just du behöver en bil .
  Att du betalat in för din bil försäkring i 30 …40 år spelar ingen roll .
  Vad håller våra politiker på med ?????

  Gillad av 1 person

 4. Erik

  Snacka om totalitär stat med planekonomi. För kommande femårsplanen har Staten beslutat att ingen får vara sjuk längre.

  Gillad av 1 person

 5. Det här kallas för utsortering. Svenska myndigheter vågar inte bygga uppsamlingdläger för samhällets sjuka, fattiga. Då gör man så här istället. Man slår undan benen på de sjuka så antar man att resten sköter sig själv.

  Gillad av 1 person

 6. Svårt sjuk utan gehör

  Bra skrivet Annika och Linda the poet <3<3

  Det här har skickat jorddofter under en längre tid nu.

  Jag ser de här efterskalven efter alliansens totala utförsäljning av våra skattemedel till privata fickor.

  Sedan fanns ingenting kvar att förfoga över, som skulle täcka säkerhet och sjukvårdsapparaten , skola och andra väsentliga grundläggande system.

  Man sålde kon som genererade mjölk, och här står Sverige på barskrapad backe och får vända på varenda skattefinansierad krona.

  Jag tror egentligen inte att en S- ledare som Stefan L i det här fallet är särskilt nöjd med hur det måste sparas överallt.

  Vänta bara tills nästa valår, om lycksökare tror sig bli friskare ochvrikare och ej trampade på om de låter högern tar över. Då tar de över på riktigt 😨😱.

  Det är i alla fall så jag ser på det. Läget är bedrövligt som det är nu, men det kan förvärras än mer, snabbare än vi hinner blinka.

  Det här inlägget får iofs. stå för mig, men jag är faktiskt rädd på riktigt!

  Gillad av 2 personer

 7. Det kan bli ännu värre

  Bra skrivet Annika och Linda the poet <3<3

  Det här har skickat jorddofter under en längre tid nu.

  Jag ser de här efterskalven efter alliansens totala utförsäljning av våra skattemedel till privata fickor.

  Sedan fanns ingenting kvar att förfoga över, som skulle täcka säkerhet och sjukvårdsapparaten , skola och andra väsentliga grundläggande system.

  Man sålde kon som genererade mjölk, och här står Sverige på barskrapad backe och får vända på varenda skattefinansierad krona.

  Jag tror egentligen inte att en S- ledare som Stefan L i det här fallet är särskilt nöjd med hur det måste sparas överallt.

  Vänta bara tills nästa valår, om lycksökare tror sig bli friskare ochvrikare och ej trampade på om de låter högern tar över. Då tar de över på riktigt 😨😱.

  Det är i alla fall så jag ser på det. Läget är bedrövligt som det är nu, men det kan förvärras än mer, snabbare än vi hinner blinka.

  Det här inlägget får iofs. stå för mig, men jag är faktiskt rädd på riktigt!

  Gillad av 1 person

 8. GunBritt Johansson

  Varför kan inte regeringen se till att man åtminstone kan få folk till försäkringskassan som ska berömma är både insatta i problemet och har en utbildning, som det nu är finns där ju bara massa blåbär

  Gillad av 2 personer

 9. Ninna

  Ska man skratta eller gråta. Är också under utredning för ME. Har peppar peppar inte haft problem med försäkringskassan. Gissar att det beror på att min sjukpenning är 3500 kr per månad. Är egenföretagare…. Och tursamt.nig orkar jag just nu med 25% jobb.

  Men blir ju lite mörkrädd när jag hör/ läser om fks hantering.

  Rimligtvis borde försäkringskassan godkänna alla sjukdomar som tex finns angivna på 1177, socialstyrelsen och viss.nu.

  Borde ju vara en bra ingång för pressen. Att ta upp alla diagnoser som saknar biomarkörer men finns. Sedan ta upp kända personer tex. Wikström…

  Gillad av 1 person

 10. Ingela

  Min stilla undran är varför inte FK har befogenheter att sätta press på vården på ett annat sätt dvs Vi KRÄVER att det och det utreds med de och de proverna och att allt dras till vägens ände innan man avfärdar folk. Vårdens inkompetens med provtagning (eller ovilja till provtagning) gör ju att männiksor med allvarliga sjukdomar drabbas av detta. Nej slå ihop dom och se till att utredningarna blir på en intergrativ basis så kanske ifrågasättandet och ”tyckandet” tar slut.

  Gillad av 1 person

 11. Monica Andersson

  ”Råd som läkare ofta får från Försäkringskassan
  1.Läkaren ska förtydliga vilken diagnos som sätter ner arbetsförmågan
  (Ibland kan en patient ha flera diagnoser i kombination, som ME/CFS, Fibromyalgi, IBS, hypotyreos mm).

  2. Objektiva fynd som bekräftar diagnosen ska redovisas
  Som alla insatta vet finns inga ”siffror” när det gäller ME/CFS – det är just det som är problemet! ME/CFS saknar biomarkörer och är en strikt symtomdiagnos!

  Handläggaren följer Försäkringskassans Vägledning 2015:1 Version 5, sid.67
  I rättspraxis betonas ofta att en bedömning av rätten till sjukpenning måste göras utifrån intyg som innehåller en tydlig beskrivning av sjukdomen och de funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar som den ger. Man understryker att bedömningen så långt möjligt och rimligt ska utgå från objektiva fynd, tester och observationer och att läkarens bedömning inte i sig är avgörande för om sjukpenning ska beviljas. (Domsnytt 2016:013)”

  Jag tror att fk skulle behöva utbilda sin personal i ordbetydelse. Lika så skulle vår läkarkår behöva upplysning om ordet objektivs betydelse.
  Ordet objektiv har inget som helst att göra med om det finns biomarkörer eller inte. Det finns inte utrymme att tolka in någon sådan betydelse i ordet. Man kan ge texten den tolkning man gör av den i dag, MEN då måste man byta ut ordet objektiv till ett annat ord som har den betydelse man i dag tillskriver ordet objektiv.
  Objektiva fynd kan således inte tolkas som tex.mätbathet. ordets betydelse är:

  Objektiv enligt saol 14 (2015 )
  = Saklig Opartisk

  Objektiv. När en person har att bedöma en situation och kopplar bort alla känslor som en filmkamera eller robot, skulle göra agerar personen objektivt. Oavsett vilken människa som bedömer situationen kommer de alla att beskriva situationen likadant. Vad och hur en person som var i situationen kände är oväsentligt.
  Objektiv – om begreppet | Lagen.nu
  https://lagen.nu › begrepp › Objektiv

  Gillad av 2 personer

 12. Att kräva biomarkörer är ju ett slag helt ut i luften. Hur många diagnoser har en biomarkör att tillgå? Depression? Schizofreni? ME? Fibromyalgi? M fl m fl.

  Det står också i kontrast till FK uttalande om att det är inte pga din diagnos som vi sjukskriver dig, vi sjukskriver dig enbart för din inskränkta arbetsförmåga. D v s oavsett diagnos och medicinskt utlåtande om arbetsoförmåga har FK gett avslag efter avslag på sjukpenning för att man inte kunnat bevisa att man inte har en arbetsförmåga. Därför har diagnoserna varit av ren sekundär betydelse i bedömningen av sjukpenning. Så varför idag tala om krav på biomarkörer?
  Man biter ju sig själv i svansen…

  Gillad av 1 person

 13. mia

  men…??finns det inte system för sjukskrivnings koder enligt världsomspännande system? har glömt vad det heter….ICD eller ngt?

  Gilla

 14. mia

  om fk kräver biomarkör funkar inte kortisoluppgifterna?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: