Nästan hälften av 5300 MS-patienter fick fel diagnos initialt

5 läkarbesök innan rätt diagnos
Enligt en ny undersökning av 5300 patienter med multipel skleros (MS) i USA, fick nästan hälften besöka en läkare minst 5 gånger innan den korrekta diagnosen MS sattes.

Undersökningsresultaten visade också att MS-patienter regelbundet mött ett brett spektrum av symtom, långt bortom de som typiskt diskuteras i de flesta nyhetsbevakningar av sjukdomen. Av de 42% av patienterna, som initialt fick felaktig diagnos, fick en fjärdedel veta att de var deprimerade, vilket de förstås inte var.

Ytterligare 15% diagnostiserades med migrän och 14% diagnostiserades med fibromyalgi, CFS eller vitamin B-12-brist som var vanliga felaktiga diagnoser.

”Resultaten av denna undersökning visar tydligt att personer med MS kämpar med en sjukdom som påverkar alla aspekter av deras liv på ett sätt som många runt dem helt enkelt inte kan se”, sade Tim Armand, VD och en av grundarna av Health Union, som genomförde undersökningen.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: