Intressant undersökning av 100 patienter med borrelialiknande symtom

Dr Kenneth Sandström blev ju av med sin läkarlegitimation då han behandlade ett antal patienter under längre tid, och även använde antibiotika, som kliniskt har visat ha bättre effekt mot vissa tillstånd. Det är sådant man lär sig av  – kliniska erfarenheter. Det finns nämligen inte tillräckligt med forskning och litteratur som visar på  vilket sätt en behandling är mest effektiv vid svårare fall. Just svåra fall har Kenneth fått – de svåraste i Sverige. Han har även lyckats i de allra flesta fall. ”Som tack” blev han av med läkarlegitimationen för att han inte följt de svenska behandlingsrekommendationerna som Sverige är ensamma om i hela världen – vad är det för vetenskap?

Att behandla borrelia efter att någon blivit fästingbiten och som uppvisar en större hudrodnad är oftast enkelt och oftast effektivt med gällande behandlingsrekommendationer. Men om fästingbettet missats (är lätt hänt då de minsta fästingarna är som knappnålshuvuden) så blir det svårare att både diagnostisera och behandla. Sedan har vi alla andra infektioner som kan föras över från fästing samt alla de infektioner som kan väckas till liv i kroppen som man en gång i tiden tidigare utsatts för.

Det är mycket komplicerat med fästingrelaterade sjukdomar. Sverige har inte ens test för hälften av alla fästingöverförda infektionssjukdomar. Därutöver är de befintliga testen under all kritik. Folk blir feldiagnostiserade på löpande band.

I Irland har en intressant studie genomförts på 100 patienter (storleksmässigt jämförbar med Sveriges flaggskepp i Uppsala, CVI  – där enbart 2 av 150 bedömts ha borrelia hittills).

Studien i Irland använde sig bl a av ELISPOT Borrelia och det visade sig att 16 av 100 hade borrelia av de med borrelialiknande symtom. Låter lite lågt kanske, men högst rimligt. 80 st var diagnostiserade i ME/CFS. Intressant var kanske att det var många andra avvikelser som var mer vanliga än just borrelia.

Läs om Dr Kenneth Sandströms referat från studien här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: