Snart kommer bakåtsträvarna när det gäller borrelia att avslöjas – de bär ett mycket tungt ansvar och orsakar enbart skada!

cropped-mats1.jpg
Mats Lindström, bloggare om kroniska sjukdomar

Det förekommer nu återkommande berättelser om de som inte får hjälp av svensk sjukvård pga av bristande diagnostik – här är en till, och det kommer fler.

Svenska borreliatest är undermåliga! Det är dags att göra något åt det nu
Emelie Knutsson var mellan 2010-2013 en av Sveriges mest framgångsrika montéryttare. Hon firade stora framgångar i sadeln men så försvann hon i flera år…

Nu berättar hon för Trav365 om varför – hon insjuknade i borrelia
Svensk sjukvård kunde inte finna orsaken. Tyvärr oroväckande vanligt. Det beror inte på de sjukvårdsanställda, Det beror på de få bakåtsträvare som styr – de är en handfull, som försvarar de gamla metoder som vi har i Sverige för att identifiera eventuella aktiva infektioner av borrelia – vilket förstås inte går – det behövs ju även en läkare som kan bekräfta diagnos utifrån klinisk bild – och där har vi det största problemet. ”The red code” – som många infektionsläkare tvingas att agera under.

Jag känner till de läkare och professorer som ligger bakom att tusentals i Sverige inte får den hjälp de är i behov av. Jag har sett många läkarutlåtanden utifrån provsvar och symtombild. Det är en mycket skrämmande bild av svensk sjukvård, men framförallt de infektionsläkare som agerar utifrån vad jag erfar – en ”red code”. De vågar inget annat.

Om det är prestige (troligast), ekonomi eller annat vet jag inte. Motivet kan vara svårt att utreda. Den faktiska handlingen, eller egentligen underlåtenheten, är desto lättare att bevisa.

De bär ett mycket tungt ansvar för alla de som inte får hjälp i Sverige. Snart kommer jag och flera med mig att agera  kraftfullt, då det är nödvändigt för folkhälsans skull!

”Uppsökte läkare flera gånger”

Efter många om och men och då Emelie inte blev bättre, snarare ännu sämre, sökte hon till slut privatvård. Då upptäcktes det att Emelie drabbats av borrelia.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Man skulle ju tro att den mest inbitne ”borrelia & co-förnekare” i alla fall skulle börja fundera och kanske till och med visa en gnutta ödmjukhet inför problematiken när fall som dessa står ”som spön i backen”. Av någon anledning så visar dom i alla fall inte detta offentligt. Prestige och politik är min gissning. Din spekulation kring en ”red code” känns absolut inte orimlig.

  Gillad av 3 personer

 2. Jag kan tyvärr bara hålla med. Helt sjukt att det skall envisas med gamla ej fungerande metoder för att testa mot borrelia och alla andra vektorburna sjukdomar.

  Gillad av 2 personer

 3. Tina L

  Mycket bra skrivet Mats, jag håller med till punkt och pricka. Det är fruktansvärt ledsamt att inte få den hjälp vi sjuka behöver och jag tänker att det borde vara myndigheter på hög nivå som är intresserade av att hjälpa oss och få bättre diagnostik, att få fler friska och arbetsföra liksom.
  Tack för allt du gör Mats!

  Gillad av 3 personer

 4. PeterT

  Man borde fråga dessa bakåtsträvare vilken diagnostik och behandling som rekommenderas av CDC i USA.
  Svenska riktlinjer framstår som åderlåtning i jämförelse.

  Gillad av 2 personer

 5. Maria

  Man undrar ofta över var hos de styrande läkarna ödmjukheten finns till att läkarvetenskapen inte är statisk utan ngt som utvecklas och förändras i takt med forskning och nya erfarenheter. Nämner man ordet borrelia så blir man plötsligt bemött med en tvärsäkerhet som det inte finns fog för. Som patient m svår borrelia blir man så liten o ensam i vårdapparaten och man får nästan be om ursäkt när man ber om hjälp. Det är hemskt!

  Jag hoppas verkligen vi kan få till en förändring av bemötandet och behandlingen av borreliapatienter!

  Gillad av 3 personer

 6. Conny Dalfors

  Bra kämpat Mats! Någon gång ska väl klokskapen komma ikapp. Med allas gemsamma krafter skall vi väl någon gång ”bryta igenom motståndsvallen” Det får ju vara någon måtta på hur dålig svensk sjukvård får lov att vara i denna frågan. Men även hur rädda media är för att fördjupa sig i ämnet. Har ärligt talat väldigt svårt att förstå att inte media ”biter tag” i denna mumsbit till berättelse. Så jädra mycket elände okunskapen ställer till med i form av: smärta, lidande, förstörda ekonomier, relationer, men även skändade och utstötta läkare som vågat utmana systemet och ”tänka utanför boxen”. Vilka då snabbt inkapaciterats för en förpassning till ”de tystas grupp”. Med vänlig hälsning , Conny Dalfors

  Gillad av 3 personer

  • Maria

   Jag håller med, det helt oförståeligt att det är så svårt att få media att tordas skriva om denna fråga! Hur tusan bildar man opinion och får till en förändring när läkare, media, politiker alla lyssnar och blint litar på dessa, om jag fattat rätt, fåtalet läkare som styr behandlingen av borrelia i Sverige?

   Den läkare som vidgat perspektivet och testar behandling utanför svenska behandlingsriktlinjer avlegitimeras trots goda behandlingsresultat. Aftonbladet skriver en artikelserie om problematiken kring borrelia men beslut tas att inte publicera pga, som jag fattat det, kritiken mot denna form av behandling. Kritik som ges från dessa tvärsäkra läkare, samma läkare som även deltog i beslut av avlegitimeringen av Kenneth. Ett fåtal läkare som inte är ödmjuka nog att förstå att det inte finns fog att vara så tvärsäkra när det gäller borrelia. De är tvärsäkra och de som har makten att förändra lyssnar på dom och går helt på deras linje. Hur tusan kan man då få till en förändring???

   Gillad av 2 personer

 7. Magnus Olsson

  Jag håller helt med också har själv varit i dom rullarna ,så i dag har man nervskador som inte går något att göra åt,för att läkarna inte har kunskap,eller att dom inte bryr sig för det är bara stafett läkare

  Gillad av 3 personer

 8. Ann

  Kanon bra skrivet Mats!! Och jag delar din uppfattning!!!

  Gillad av 3 personer

 9. Lisa Holm

  Jag förstår inte varför det inte ska gå att engagera några bra journalister på den här frågan. Här är en massa saftiga saker att ta i. För en skandal är det. Den är inte lika spektakulär som Macchiarini-affären, men räknat i antal drabbade är den mycket större.

  Gillad av 2 personer

 10. Anna Eklund

  Det är skrämmande, och mycket sorgligt för de drabbade, att svenska läkare är så dåliga på sitt jobb!!! Det är en skandal av stora mått!!! Tänk om någon annan yrkesgrupp skulle misslyckas så med det ena uppdraget efter det andra!!!
  Tack Mats för att du kämpar och orkar påtala detta gång efter annan!!

  Gillad av 3 personer

 11. Katarina Jakobsson

  Ja Mats, jag kan för mitt liv inte förstå varför denna handfull människor i Sverige tillåts förvägra de som betalat till vår allas gemensamma sjukvård adekvat diagnostik och vård inom landet. Å andra sidan finns det alltid de som livnär sig på andras olycka, kanske är det så även i detta fallet. Som lokal landstings- och kommunpolitiker går det inte att röra sig frammåt i denna fråga, det är fel nivå, men skam den som ger sig. Tillsammans urholkar vi stenen.

  Gillad av 2 personer

 12. Åsa ahlbin

  Så bra skrivit, bakåtsträvarna har kostat 15 år av mitt liv tills jag äntligen fick diagnos i USA , må de drabbas själva så kanske de börja kämpa rätt

  Gillad av 2 personer

 13. Ulla Berggren

  Bra skrivet Mats! Det måste väl finnas människor i dessa läkares närhet som också drabbas och inte får rätt vård och behandling eller? Och läkare drabbas väl själva någon gång ? Hur behandlar de sig själva då? Enligt reglerna? Vad händer om man gör tickplex test som visar hur många och vilka bakterier ,virus och parasiter och andra mikroorganismer man är drabbad av och tar det med till vårdcentral? Blir man inte trodd då heller? Får man inte behandling då heller? Det finns tusen frågor och väldigt få svar.

  Gillad av 2 personer

 14. C

  Det är helt otroligt att läkarna totalt förnekar att borrelia, erlichia, rickettsia och andra smittor ofta orsakar långvariga besvär, och att de avfärdar symtomen som inbillning. Det är så vanligt att man blir vldigt dålig några månader efter fästingbett och många har likartad symtombild. Själv var jag väldigt sjuk i ett par månader och måttligt sjuk i ytterligare några månader och fick som många andra skaffa antibiotika privat för att bli bättre. Det var så tydligt att det var antibiotikan som gjorde mig bättre.

  Gillad av 2 personer

 15. Per S

  Antar att de inte har hänt så mycket sedan 2004 när jag analyserade problemet för att hitta rotorsaker.
  Ej rangordnade
  > Diagnos sättning av infektionsläkare skapas av konsensus i en grupp, ingen vill officiellt sticka ut mot kollegerna.
  > prioritering av antibiotika användning vid kirurgiska ingrepp. Långa kurer ansågs öka risken för resistens.
  > Långvarig borrelia som överfört via blod eller genitalt så uppträder IGg och IGm annorlunda.
  > Man undvek att testa för ett specifikt protein eftersom då skull satsningen på borrelia vaccin inte fungera, nu blev det inget eftersom vaccinet reaktiverade en latent borrelia.
  > Bristfälling hantering av att sätta nivån för borrelia positiv, Man testade borrelia prov och fann DAKO som den bästa problemet är att man testade mot person som man ansåg hade borrelia, detta utan att ha koll på vilka species som man testar mot. Det har lett till att över 50% av befolkningen idag testar positivt och läkare som jag träffar tycker att borrelia prov inte ger något eftersom de är alltid positiva.

  Listan kan göras längre

  Till saken hör att jag har gått med borrelia som liten och klarat mig under många år (ca 35) så jag tror att borrelia och liknade bakterier är smarta överlevare och vi råkar bara komma i vägen och det enda som fungerar är att förändra besökarna habitat så att de inte klarar sig alla andra typer av attacker kan de hantera genom att förändra sig tills läget är gynsamt.

  Ökad syresättning och cirkulation genom ökad fysisk aktivtet är det som jag satsar på eftersom det hjälper kroppens process och kan öka fett metabolism om man lägger belastningen på rätt nivå.

  Borrelia verkar dessutom vara känslig för syresatta miljöer om man får tro litteraturen om de tidiga försöken som gjordes. Lida Mattman Stealth Patogens ger en viss inblick.

  Jag har behandlat med både korta och starka tablett och IV, men det som get bäst resultat är långvarig låg dos pulsade tetracycline(preprated inte klassen) i kombination med saker som förstärker dosen(blockera pathwayen för nedbrytning). Detta tills immunsystemet klarar att inte överagera , då har jag fortsatt att modulera immunsystemet med fysisk aktivitet i kombination med neurorehabilitering för att hantera den diffusa hjärnskadan som uppkommer av bakterien och starka antibiotika behandlingen.

  Nu är jag inne på att bygga tillbaka muskelkontrollen och uthålligheten.

  Gillad av 2 personer

 16. Att vara läkare i Sverige är att vara Gud i de enögdas rike.
  Svenska läkare ser inte patienten utan bara den del som de har specialistkompetens på. Den tredimensionella bild som uppstår när man ser sin patient med bägge ögonen gör dem bara osäkra och förvirrade.
  Träffade en kvinna som efter en misslyckad operation inte kunnat sitta på 20 år. I 40 år har det funnits motmedel. Men det var upp till henne att hitta behandlingen och föreslå den. En enkel operation och hon kan sitta igen! Måste jag säga att hennes läkare tyckte illa om att hon googlat.

  Så frågan är om boreliamaffian är unika? Vi som vågat ifrågasätta behövs. Och sådan krafter som Du Mats kan dessutom klä av dem med fakta.

  Gillad av 1 person

 17. Carina

  Håller helt och hållet med.Bra skrivet Mats. Det måste bli en förändring och det snart.

  Gillad av 2 personer

 18. Kenneth Lager

  Bra skrivet Mats!
  Jag har inte läst så mycket av det Du skriver men jag ska bättra mig.
  Men Kenneth

  Gillad av 2 personer

 19. Det bra att du sätter fingret på detta problem hos svensk sjukvård! Detta gäller borrelia, men också flertalet andra sjukdomar, ibland t.o.m. cancer. Det är som patienten inte blir trott på längre, man struttar blint på ”provsvar” , ”de visar ingenting” och då ” är det ingenting”. Det måste ta slut med detta!
  Om patienten mår dåligt, men ”provsvaren inte visar något”, då måste det ju vara fel på provet, eller hur?!??
  Det senaste exemplet är en man som hade levercancer. Varken blodprover eller datortomografi visade något. ”Alla prover är bra”, sade de. Men mannen kunde inte ens gå längre. Några månader därefter hade cancern spridit sig, då var det för sent. Då kunde man hitta den… ibland känns det som vi betalar alltför dyrt för ingenting! I USA hade detta aldrig varit möjligt! Där hade läkarna blivit ansvariga, kanske fått betala skadestånd, kanske borde det systemet införas här hemma också…

  Gillad av 2 personer

 20. Helena

  Bra skrivet. Håller med helt och fullt.

  Gillad av 1 person

 21. Jag skulle kunna sälla mig till de som berättar om utebliven vård av infektionsläkare och sedan fått vård och tillfrisknande av privata och utländska läkare. Efter 5 månaders behandling med antibiotika och nästan frisk, försvin försvinner möjligheten till fortsatt vård och nu börjar det om igen. Troligen hade jag behövt ytterligare några månaders behandling. Jag kommer att söka mig till utländsk läkare nu. Jag har helt enkelt inte tid att invänta en förändrad diagnostik och behandling i Sverige. Min sjukdomshistoria är i stort sett identisk med andras berättelser.

  Gillad av 2 personer

 22. Ingela S

  Att IDSA’s riktlinjer inte längre får uppdraget att hålla i riktlinjerna, har en klar och tydlig anledning.

  De saknar underlag från modern forskning, och har blivit omkörda med över 700 evidensbaserade välgjorda studier.

  Kom igen, vänd om innan jobben sitter lösa.

  Hur kan man sova gott om natten med gott samvete, när det de facto går att bota väldigt många istället för att stå med armarna i kors, erbjuda ssri på löpande band, och sedan vända bort blicken?!

  *skäms samtliga inblandade i den här härvan

  Gillad av 2 personer

 23. Carina Sörensson

  TWAR är en annan sjukdom som ingen kan hantera. Har blivkt så fruktansvärt illa behandlad innan jag till sist fick hjälp.

  Gillad av 2 personer

 24. Casper

  Stentufft Mats! Vi skall inte vara rädda för dessa s.k. auktoriteter. De arbetar ifrån skuggan, och tål inte att strålkastaren riktas in på dem. Det kommer ännu att visa sig att kejsaren inte har någo kläder!

  Gillad av 2 personer

 25. Pia Klockljung

  Det är verkligen hemskt att läkarna inte tar till sig nya rön. Har man sköldkörtelproblem så är också svårt att få rätt hjälp. Det finns bara en medicin enligt de flesta läkarna. Att man knte blir frisk utan har kvar symtom resulterar bara i att mantratdina värden är bra. Ja men jag mår inte bra. Dina värden är bra.

  Gillad av 2 personer

 26. Ammie

  Bra men hemskt att det nästan krävs upplopp för att få rätt hjälp. och vansinnigt tråkigt med fantasilösa , nickedockor som inte försöker hjälpa sina patienter ..eller skriva i media … kör på bara ..kanske fler kan komma tillbaks i arbetslivet och kosta samhället mindre ..ett argument som borde bita

  Gillad av 2 personer

 27. Maria Bergman

  Bra skrivet Mats jag håller med dig! Hoppas det blir förändringar snart så jag får chansen till ett liv som jag inte haft på många år! (Har varit sjuk sen – 91)
  Hoppas också att jag lever då när vården i Sverige tagit sitt förnuft till fånga och ändra nuvarande riktlinjer och tar till sig forskning från resten av Världen.❤

  Gillad av 2 personer

 28. Marie Persson

  Håller med dig Mats! Det är sorgligt att behöva kämpa för sin rätt att få vård, när man är sjuk borde det vara självklart att få hjälp. Jag har blivit helt bra från blodkärlsinflammationen, samt giftstruman med hjälp av örtmediciner, det känns helt fantastisk att må bra igen.

  Gillad av 1 person

 29. Det finns inget gott i det amarikanska systemet med höga skadestånd. och ändå finns det inget ont som inte har något gott med sig. Möjligheten att kunna kräva ut ansvar vore väl det som snabbast skulle förändra den svenska vården.

  Gillad av 1 person

 30. Majvor Hallin

  Bra att någon tar tag i detta, och jag VET att Mats vet vad han pratar om. Han har dagligen kontakt med massor av människor som inte får rätt hjälp – eller ingen hjälp alls. Svensk sjukvård har halkat efter, skall vi verkligen i dagens Sverige vara tvungna söka upp privata kliniker både i Sverige och utomlands?? Och bekosta vården själv? Vad händer med dom som inte har den ekonomiska möjligheten till detta?? Vad händer med dom som är för sjuka för orka ta sig till vård långt från hemorten??
  TRAGISKT tycker jag är rätta ordet för detta….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: