Bottenbetyg för svensk sjukvård

Patienter ger underbetyg till svensk sjukvård
Befolkningens tilltro till sjukvården har minskat. I en internationell jämförelse får Sverige bottenbetyg. Knappt 60 procent av patienterna tycker att vårdpersonalen har koll på viktig, medicinsk information i deras sjukdomshistoria.
Källa

Svensk vård sämst i Norden – och dyrast
Av samtliga 35 länder i en europeisk jämförelse intar Sverige 12:e plats (ned från 10:e plats 2015).
Källa

Samtidigt klagar en barnläkare på en utredning beställd av regeringen
På Dagens Medicin får märkligt nog en barnläkare blogga om än det ena och det andra som han inte har expertkompetens inom. Nu sågar han en statlig utredning som ännu knappt påbörjats. Han har nämligen tittat i sin kristallkula och gissat sig till det slutliga resultatet. Det verkar inte särskilt vetenskapligt att ha den utgångspunkten…
Källa

Han har tidigare klassat mig som en aktivist, som fått för mycket radiotid utan att bli ifrågasatt av företrädare för svensk sjukvård. Jag påstås även leverera osanning efter osanning. Konstigt att så många då följer denna blogg.
Källa

Jag har sällan sett förslag till lösningar, utan mest ifrågasättanden. Hur ska människor bli friskare i Sverige, och hur ska vi få upp förtroendet för svensk sjukvård? Fundera lite på det.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lasse

  Är det så vi har för höga löner på vissa inom vården så ej har råd bota sjuka idag ?
  Innebär då att man måste tränga undan vissa sjuka eller göra dessa sjuka friska på papperet, fast sjuka.
  ej ge behandling för spara pengar för resultat ej säkert.

  Gillad av 1 person

 2. Ingela L

  Lösningarna är framåtskridande och det gillar inte bakåtsträvaren. Kanske ser sin plats i hierarkin hotad?

  Gillad av 1 person

 3. Jag läste statistik någonstans att en distriktsläkare på 70-talet hanterade grovt sett dubbelt så många patienter per dag än vad som hinns med idag. Jag tror att det i grunden är ett systemfel där vi, inte bara inom sjukvården, ägnar oss i allt högre grad åt metaverksamhet, dvs vi utreder hur vi ska arbeta eller dokumenterar hur vi har arbetat så att vi snart inte har tid att göra själva arbetet. När det gäller vetenskapliga studier så bör väl detta även fortsättningsvis bygga på att man på bästa sätt enligt vetenskapliga metoder försöker generera ny kunskap även om denna ibland riskerar att motbevisa gammal kunskap. Även misslyckade försök kan vara värdefulla eftersom även dessa kan generera kunskap. Att genom ”gudomlig insikt” ha alla svaren på förhand trodde jag inte var vetenskap. Det är ju många vetenskapsmän och – kvinnor genom historien som behövt brottas mot ”gudomliga insikter”…

  Gillad av 3 personer

 4. Ammie

  Kanske börja tro att patienten är expert på sin sjukdom och inte vill vara sjuk utan må så bra som möjligt . Det borde man kunna förstå om man haft diagos i 32 år och jobbat mycket dom åren och sen plötsligt så funkar det inte längre …det är ju inte lathet som gör att man tvingas leva på 45 % av inkomsten …det kan inte va så svårt att räkan ut .
  Att se att vi trots samma diagnos behöver olika hjälp bp personlighet och andra speciella förutsättningar. .en del kanske kan funka på jobb trots sjukdom andra inte bp arbetsuppgifter mm . Att känna tillit för att man inte är hemma för att det är kul för Det är det inte…skönt att vara hemma …JA om man är frisk och orkar stå upp och göra nåt med dagen …ligga ensam o isolerad och inte klara sin egna hygien ….NEJ

  Gillad av 2 personer

 5. Maria Bergman

  Mycket bra skrivet Mats! Barnläkaren är en märklig människa som bara gnäller utan att försöka hitta nån lösning på att göra sjuka människor friska så dom kommer ut på arbetsmarknaden och blir en del i det Svenska samhället istället för att leva som levande död utan nån hjälp av någon. Vad ska sjuka göra som är utelämnade till ett liv utanför Det som alla tar för givet att kunna skaffa jobb, utbildning, familj och ha en fritid. Det är ju bara en mänsklig rättighet.

  Gillad av 2 personer

 6. Ingela S

  Förtroende förtjänar man
  Det kommer inte per automatik, och inte heller på grund av titel.

  Förtroende förtjänar man genom respektfullt bemötande till andra människor

  Arrogans sänker och förtroendet förverkas.

  Vill man ha goda relationer med sina patienter med gemensamt utforskande som utgångspunkt, kan båda parter ( läkare -patient) bidra med medicinskt kunnande kontra personlig historik ( anamnes). En sokratiskt upplagd dialog med mycket personlig värme är A och O.

  Gillad av 3 personer

 7. Lotta Bynke

  Hej Mats! Människor som vill förändra och förbättra har i alla tider kallats aktivister och sammhällsomstörtare av den del av etablissemanget som är heller bevarar och förnekar. Så var det för de som hävdade att jorden nog inte är platt och så verkar det vara inom delar av svensk sjukvård än idag. Framtiden och vetenskapen är på din sida så håll ut och bär din aktivisthatt med stolthet. Den betyder mycket för alla sjuka som står bakom dig och vet hur rätt du har.

  Gillad av 2 personer

  • affabro

   Mycket bra formulerat och en rejäl uppmuntran till Mats, som håller sig till fakta och undviker kristallkulan.
   Jag bara instämmer att de som vill förändra och förbättra i alla tider kallats aktivister och ordet kontroversiell är ett väl använt ord i vår tid av härskartekniker.
   Tack för ditt inlägg Lotta Bynke!

   Gillad av 1 person

 8. Maria

  Jag måste säga att de allra duktigaste läkarna jag träffat har varit ödmjuka till insikten att vi idag inte vet allt om kroppen o sjukdomar, de har varit inlyssnande till det jag har sagt och de har ibland även kunnat säga ”jag vet inte” på mina funderingar. De som däremot inte varit lika kompetenta har gärna uttalat sig tvärsäkert och försökt visa på en fasad av kunskap…. ”de vet bäst och jag är ”bara” patienten”, helt o hållet en envägskommunikation.

  Man kan ju undra vilken kategori barnläkaren hör till???

  Gillad av 2 personer

 9. Mitt förtroende skulle vården få tillbaka igen:
  När läkarna lyssnar på MIG som patient.
  När de kan ställa en klinisk diagnos (och då inte bara depression) utan påvisade provsvar.
  När provanalyserna är så noga utvecklade så de går att lita på.
  När de vidareutbildar sig minst vartannat och lär in ny forskning. ”Följa utvecklingen”kallas det.
  När de inte ger sig i sitt sökande på vad som felar min kropp och gör allt för att göra mig frisk.
  När de lärt sig vad kosten betyder för att hela kroppen och förebygga sjukdomar.
  När de vill göra mig frisk istället för att bara dämpa symtom.
  När de inte längre är slavar under läkemedelsbolagen.
  DÅ ska de få fötroendet tillbaka från mig.

  Gillad av 2 personer

 10. Sylvia G

  Vem var det som myntade uttrycket: Den okunnige är oftast tvärsäker på sin sak, den kunnige tvekar oftast.

  Gillad av 1 person

 11. A H

  Att förneka och förvränga för att de ännu inte vet tillräckligt innebär bara mer lidande för patienten. Att vägra ta till sig ny forskning borde räknas som arbetsvägran. Men det får tydligen fortsätta. Att som vc-läkare ifrågasätta andra specialistläkares diagnos och behandling för att de själva inte har samma kunskap är helt ofattbart, men det händer ofta.
  Jag har tappat förtroendet.

  Gillad av 1 person

 12. johan

  De bästa läkarna är de som kan göra dig helt symtomfri dvs frisk, – genom dokumenterad historik, eller genom rekommendationer från patienter. De läkare som ”påstår” att de är experter inom Borrelia och Co-infections ex, Mats Reimer eller Björn Olson(Ncvi), som inte kan hjälpa Kroniska Borrelia patienter överhuvudtaget, dvs kan bota eller symtomlindra svårt sjuka i stadie 2 och 3 Borrelia dvs ”kronisk”. Sanningen är att INGEN av dessa kroniska Borrelia patienter blir friska på 2-3 VECKOR antibiotika, – det krävs månader och år för detta, idag.
  – De Svenska ”infektions experterna” saknar den PRAKTISKA kliniska kunskapen som ILADS-läkare har,- och det viktigaste av allt ÖDMJUKHETEN – att erkänna, – att de helt enkelt inte behärskar detta mkt komplexa område. Denna djupa INSIKT är helt avgörande, för att dessa läkare ska kunna lyckas bota patienter(dvs kunna lära sig ngt nytt och inte stirra sig blind på orimliga krav, såsom blindade placebo studier i ett läge då vetenskapen helt enkelt inte hunnit ikapp verkligheten).
  Sanningen idag i Sverige, – är att INGEN kan detta område tillräckligt bra. – och det måste satsas stora resurser på att UTVECKLA detta område, – och det är därför Mats Lindström driver denna blogg med mkt stort HJÄRTA.
  Det måste gå att ifrågasätta dessa SJÄLVUTNÄMNDA sk ”svenska experters” kunskap, MR och BO! Deras praktiska kunskaper liksom P. Macchiarini måste kunna valideras/granskas mkt noga, precis som de själva kräver hösta bevis läge för nya borreliastudier.
  Historien är full av bevis, där sk, ”experter” utger sig för att vara så kunniga att de inte kan ifråga sättas, – inte minst i Thomas Quickfallet, där de inblandade ”experterna” TRODDE(och påstod) att de var de enda som kunde ALLT om ”förtränga minnen”.

  Gillad av 2 personer

 13. affabro

  Ett bra och innehållsrikt svar, som säkert många kan skriva under på.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: