Läkare, professor, forskare och politiker sökes för att skriva gemensam debattartikel

Ni som läser detta har säkert lyssnat på ett väldigt subjektivt radioprogam idag. Det var den ena läkaren efter den andra som redogjorde för det vetenskapliga läget i Sverige med fokus på borrelia. Vi fick bl a höra att kronisk borrelia inte finns och att svensk sjukvård har liknande behandlingsrekommendationer som de flesta andra länder, vilket inte är sant.

Programmets utgångspunkt om falsk balans faller platt då programmet verkligen kantrade över till en kraftig obalans.

Programledaren inledde med problematiken med falsk balans och menade att det var allmänt tyckande som stod mot vetenskap. I själva verket handlar det om vetenskap mot vetenskap.

Radioinslaget gick ut på att Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI), genom mig, oemotsagd fick leverera osanning efter osanning och dessutom fick sista ordet i ett lokalt radioprogram i P4 Väst för någon vecka sedan. Budskapet var att pseudovetenskap ställdes mot vetenskap.

Jag blev igår uppringd av programledaren i P1 och fick en fråga. Han var inte intresserad av att jag ville säga mer. Men med mitt uttalande hade han förmodligen försäkrat sig om att radioprogrammet skulle bli sakligt och objektivt.

Den övervägande delen av sändningstiden gick ut på att programledaren menade att FSI är en kontroversiell förening och att den vetenskap vi stödjer oss på är ovetenskaplig. Detta försökte han styrka genom ljudklipp från förinspelade intervjuer från läkare och en medicinreporter som uttryckte sin åsikt.

FSI har tre läkare och en farmaceut i ett vetenskapligt råd. De delar vår syn. Vi har över 700 vetenskapliga studier som stödjer vår uppfattning. Det är inte tyckanden eller pseudovetenskap!

Berömvärt av kanalchef P4 Väst att förhålla sig neutral. Han liksom jag hade förstås föredragit att intervjun hade skett även med Mats Reimer i direktsändning.

Lyssna själva och gör en egen bedömning.

Ni som är medicinsk skolade och delar FSI:s uppfattning i frågan, vänligen kontakta mig. Det är nu dags att få upp denna fråga på dagordningen på ett seriöst sätt.

E-post: mats.lindstrom@fsi-sverige.se

Här kan ni lyssna på dagens radioinslag:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/933028?programid=2795

 

 

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Ja, det kantrade över ordentligt

  Programmet var inte neutralt på något sätt

  Gilla

 2. Conny Dalfors

  Det var det mest subjektiva inslag jag hört på länge. Ett riktigt lågvattenmärke för svensk journalistik. Heder åt ansvarig utgivare på p4 väst (tror jag han kom från) som stod emot detta uppenbara partiska inslag. Det som gör mig nyfiken efter att ha hört detta, är vilka drivkrafter som ligger bakom detta inslaget? Och vem som aktuell reporter ”springer ärende åt”?
  Om ha själv står bakom hela upplägget, förutsätter jag att han bara sommarjobbar. Och då tror jag att svensk journalistik får STORA problem med trovärdigheten i framtiden om sådana ”adepter” släpps igenom. Svensk publik service har det tillräckligt motigt som det är i nuläget. Det är oerhört viktigt med objektivitet och stark integritet inom journalistiken. Detta var ett riktigt lågvattenmärke. Med vänlig hälsning, Conny Dalfors

  Gillad av 2 personer

 3. Mia L

  Bra skrivet och kämpat Mats!! Radioprogrammet var nog det sämsta jag har hört. Inte neutralt alls! Mycket dålig journalistik!!! Ingen balans alls! Var inte balansen viktig för reportrarna?!
  Uppenbarligen inte! Balansen i programmet var helt vinklat åt dem som inte verkar ha nåt intresse alls av att att alla vi som lider i Sverige av dessa infektioner ska bli friska.. mycket sorgligt!!

  Gillad av 1 person

 4. Maria

  Bra skrivet! Håller helt med om radioprogrammet. Dålig journalistik!

  Jag förstår inte varför det kan vara så svårt att få en journalist att vilja gräva i detta ämne. De tar den lätta vägen och endast intervjuar svenska företrädare som redan står för den svenska behandlingen och därmed befäster de gång på gång den behandlingsmodellen istället för att anstränga sig och även vända sig till de internationella läkare som står för ilads behandlingsmodell och som kan ge sin syn på saken och som faktiskt kan visa på problemets komplexitet. Varför föredrar man enkel, dålig jounalistik framför att verkligen göra en seriös granskning? Det är ju precis sånt här som gör att man tappar förtroendet för journalistiken!

  Gillad av 1 person

 5. Johan

  Radioprogrammet verkar riggat. Snacka om skev balans. Håna en patientförening istället för att ta del av den kunskap de vill vidareförmedla från läkare och professor som har en annan syn än dessa konservativa läkare. Den där kvinnliga medicinreporter verkar inte vara insatt överhuvudtaget. Känner hon inte till att det pågår en debatt, inte minst i USA, att den ”andra sidan” definitivt inte består av marginaliserad vetenskap. ILADS har fler vetenskapliga studier i ryggen än IDSA. Tänk att de får sitta och ljuga i radio på detta vis. Jag kan inte förstå det. Föreningen är ju väldigt seriös och följer den senaste utvecklingen inom området.

  Snacka om fake news!

  Gillad av 1 person

 6. Marie

  Håller med om att det var ett förfärligt vinklat program! Tydligen hade barnläkaren vänt sig till P1 ang inslaget i radio väst och klagat på skev balans då han mfl blivit intervjuade per telefon. Att som han också gjorde,jämföra patientföreningen med förnekare av global uppvärmning, och att ingen vettig person skulle idas delta i diskussion med dem, är ju helt enkelt patetiskt!! Trist att reportern svalde hela betet okritiskt och själv svarade för den värsta sortens vinkling och spridande av fake news…….! direkta felaktigheter som att amerikanska myndigheter har samma inställning som svenska ang borreliabehandling bemöttes ej. Där förespråkas ju nu mig veterligen ILADS och inte längre ISADS behandlingsriktlinjer för kronisk borrelia.
  Tycker det är otroligt tragiskt att inga journalister vågar gräva i det här utan att man förutsätter att läkare/myndighespersoner per automatik har rätt. Om vi inte vågar eller vill ifrågasätta vart är då demokratin på väg? Speciellt viktigt i ett litet land som Sverige att man ser utanför ankdammen! En läkare sa till mig att det spelar ingen roll hur avancerade prover du än kam visa upp från experter i utlandet så bryr man sig inte om dom om det inte är från Sverige. När blev vi så oantastligt duktiga här, på allt?

  Gillad av 1 person

 7. Johan

  Ja helt snedvridet som vanligt av Reimer(han är expert just på detta)! Mats Reimer är Sveriges största Borrelia kritiker! Varför? Han har de senaste åren sågat alla ILADS borrelia experter, som har mer än 15-30 års erfarenhet( bla Dr Horowitz, Dr Burroscano, Dr Phillips, Dr Klemann, även Augsburg Borreliose center mm..,- alla är charlataner,..utom han själv!??), av att behandla borrelia med MULTI antibiotika eftersom de flesta som har svåra problem med borrelia, även har Co-Infektioner.
  Om man nu kollar Reimers EGNA skriftliga borrelia historik(som barnläkare, alltså EJ specialist) ,….- hans skriftliga historia(de senaste åren) består till största del av att trakassera patienter i olika bloggar och hans Ovetenskapliga artiklar i dagens medicin! De senaste studien som är så fantastisk, är en riggad fakestudie(holländska) med mkt tveksam vetenskaplig grund( man vet inte om patienter hade borrelia och/eller Co-infektioner troligtvis hade de redan erhållit behandling, och ej med Multi-IV antibiotika kurer, som ILAD-läkare numera använder. ILADS läkare VET att enbart Doxycycline IV Inte räcker till att bekämpa alla bakterier i svåra borrelia fall. De flesta svåra fall lider även av multiinfektioner, referens; Msmids av R. Horowitz.(läs!)(Reimer anklagar också att de journalister som inte han har riggat…- att de är okunniga och opålästa…- men Han fattar inte själv att han är inkompetent, som Borrelia ”expert”!?)
  Den holländska studien är designad att misslyckas, just pga av detta, detta känner ALLA, – ILADS läkare till. Så de slängde bort 10-20 miljoner i onödan.
  Det krävs mycket längre/större och flera studier i dagsläget. – och det är här den stora satsningen behövs(troligtvis med flera nationers samverkan) eftersom det krävs stora resurser ex som med Roslings engagemang med Ebola i Afrika).
  Om de svenska ”expert” läkarna gick samman och kliade sina GENI ..-istället för att klia varandras RYGG, som de gör idag,…- Så kanske det skulle bli en utveckling istället för ett TIllbakasträvande!!

  Gillad av 1 person

 8. Amie

  Fruktansvärt dåligt ”debattprogram”! För att få en klar bild av kontroversen i USA och vad svenska infektionsläkare vet borde det vara experter som uttalar sig, som professor Mars Hagberg (Göteborg) m fl som står bakom de behandlingsrekommendationer från 2009 som fortfarande gäller för borreliabehandlig och svenska forskare som Thomas Jaensson, Uppsala som även forskar på övriga fästingöverförbara sjukdomar.

  Gillad av 1 person

 9. Amie Malmberg

  I Dagens Medicin nr 26-33 finns en lista på Vårdens 100 mäktigaste; det kanske är till några av dessa Du skulle skicka mailet. Mvh Amie

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: