Vad tror du att ME/CFS beror på?

polis

Vad tror du ME/CFS beror på?

minbild

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Vi kanske skulle behöva minst 20 alternativ, men nu ställde jag frågan utifrån vad ni huvudsakligen tror ME beror på.

  Jag vet att det kan bli lite svårt… Läckande tarm anser t ex många hör ihop med autoimmunitet. Samtidigt kan läckande tarm orsakas av infektioner… Sedan kan hormoner påverkas negativt av både autoimmunitet och infektioner… Rörigt värre 😉

  Gilla

 2. Clas Mellby

  Tack för en mycket lärorik och inspirerande blogg. Följer den med stort intresse.
  Din fråga är nog fel ställd, enligt min uppfattning. Det finns en genetisk profil som är en möjliggörare för ME/CFS. Har man den så kan flera orsaker (t.ex. stress) lösa ut en låg-intensiv inflammation som påverkar det autonoma nervsystemet med flera symtom som följd. Dessutom verkar det som att en tarm-flora i obalans under hjärnans utveckling kan även detta vara en möjliggörare för triggers till en låg-intensiv inflammation … och så vidare.

  Det viktigaste är att inse att fenomen i komplexa system går bara att förklara retrospektivt. Det går inte att prospektivt med ”vetenskaplig” säkerhet säga att om det är si och så, då kommer x att inträffa. I bästa fall kan man säga att om vissa villkor är uppfyllda tenderar vissa effekter att växa fram. I bästa fall.
  Det största misstaget är att leta efter EN förklaring och tro man löst problemet för att man hittat något.

  Men för att försöka svara på din fråga så är huvudorsaken (eller grundorsaken) till att ME/CFS förekommer är att vi vet i princip ingenting om hur vi kan förebygga det. Och värre är att vetenskapliga etablissemanget har helt fel metod för att försöka förstå det.

  Gillad av 1 person

 3. affabro

  Min syn på saken:

  För min del tror jag att patogenerna är grunden, som ställer till oreda och förgiftning i alla systemen och lockar till sig immunförsvaret, till de vävnader där de intracellulärt befinner sig och orsakar att vävnaden angrips

  Toxinerna som alstras av patogenerna blir ytterligare en trigger för immunförsvaret att reagera på. Lymfsystemet arbetar hårt för att rensa upp bland toxiner och avfallsprodukter ifrån patogenerna.
  Vacciner anser jag vara en riskfaktor att starta igång en sådan här process.

  Gillad av 1 person

 4. David

  T-cells autoimmunitet tror jag utan tveka kan vara en betydande del. Virus som triggar igång reaktioner som sedan fortgår.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: