Nina Ström tackar Kenneth Sandström som höll vad han lovade

Det är märkligt att en svensk läkare som verkligen gör vad han kan, och dessutom lyckas, blir avlegitimerad. Det handlar om infektioner som är oerhört svåra att diagnostisera med svenska labb-prover. Den kliniska bilden, som läkare ska ta hänsyn till, verkar vara av underordnad betydelse i de fall hudrodnad saknas. Infektionen heter Borrelia. I denna berättelse kan ni läsa om en tuff mamma, Nina Ström, som inte gav sig i kampen att få hennes dotter Engla frisk.


”Jag lovar dig att du kommer bli frisk. Det kommer att ta tid och du måste ha tålamod. Men du kommer att bli frisk. Det lovar jag dig.”
Exakt dessa ord sa Dr Kenneth Sandström till min dotter Engla vid det andra besöket hos honom i november 2016.

Allt började hösten 2015
Min då 9-åriga dotter började vara sjuk var och varannan vecka med diffusa virussymptom som ont i halsen, ont i kroppen, hängig, trött, huvudvärk, illamående, svettningar, frossa, yrsel. Men ingen feber och hon var inte heller förkyld. Tyckte det var så märkligt. Så höll det på hela hösten och vintern. I april 2016 kände jag att det här inte är normalt att ha en 10-åring som är sjuk med diffusa virussymptom hela tiden. Hon var dessutom likblek och man såg att något var riktigt fel med henne.

Så jag åkte in till akuten en tisdagkväll och sa att jag inte åker härifrån förrän de tagit reda på vad som är fel med henne. De tog alla möjliga prover som man får svar på inom någon timme. Inget visade något konstigt. Jag frågade då om de kunde ta borreliaprov. Men läkaren mumlade något om att det inte var någon idé eftersom provsvaren är osäkra och inte alltid stämmer. Läkaren skrev i stället en remiss till Specialistvårdsmottagningen på Sachsska barnsjukhuset. Dit fick vi komma redan veckan därpå.

På Specialistvårdsmottagningen görs utredningar på barn som de inte vet vad det är för fel på. De tog alla möjliga prover man kan tänka sig, dvs virusprover, bakterieprover, inflammationsprover, blodstatus, borreliaprov etc. Även cancer och andra allvarliga sjukdomar uteslöts. Alla prover visade sig vara normala förutom att min dotter hade lågt D-vitaminvärde. Jag frågade då igen om läkaren är säker på att det inte är borrelia, eftersom min dotter har solklara borreliasymptom. Och vid detta tillfälle kom även min dotter på att hon faktiskt hade fått en fästing i armhålan förra sommaren (2015) när hon var på besök på sin farmors lantställe. Hon har aldrig tidigare haft någon fästing, vad vi vet. Fick svaret att det är bombsäkert att hon inte har borrelia, eftersom det inte finns några antikroppar i blodet. Läkaren beslutade att en lumbal punktion skulle utföras. När svaret kom visade även det på att allt var normalt. Läkaren sa åter igen att det verkligen är helt uteslutet att min dotter kan ha borrelia, eftersom både blodprov och lumpalpunktion inte visade på några antikroppar. Okej, jag trodde på läkaren.

Läkaren sa att vi skulle träffa sjukgymnasten för vidare utredning. Även sjukgymnastens utredning visade inte på något konstigt. Läkaren ville nu skicka en remiss till neurologen för utredning.

I denna veva kom jag i kontakt med en person som tyckte att det lät på symptomen som min dotter har borrelia och erbjöd mig att komma hem till henne några dagar senare, då Titti Alvarsson, biomedicinsk analytiker som driver Dalapraktiken, skulle vara hos denna person i två dagar och utföra mörkfältsmikroskopi av blod på personer med misstänkt borrelia och co-infektioner. Jag tackade gladeligen ja.

I början på juni 2016 åkte vi hem till den här personen och träffade Titti som utförde mörkfältsmikroskopi av min dotters blod. Vi satt bredvid och fick titta på. Titti sa att hon såg spiroketer i blodet, alltså borrelia. Hon lät oss titta i mikroskopet där vi med egna ögon såg spiroketen. Hon visade oss även spiroketen på dataskärmen. Titti såg som tur var ingen borrelia i cystform. Jag filmade även allt. Vid den här tidpunkten hade min dotter varit sjuk i nästan ett år utan att vi visste vad som var fel på henne. Jag kände en stor lättnad av vi äntligen visste vad det var som var fel, samtidigt som jag var väldigt frustrerad och arg över att alla prover som tagits på Sachsska barnsjukhuset visade på att min dotter inte har borrelia. Jag var i chock och fattade ingenting hur det kunde vara på det här viset. Vi bor ju i Sverige. Vi har ju bra sjukvård. Eller . . .

Jag fick rådet att skicka blodprover till Tyskland eftersom svensk sjukvård inte har kunskap om diagnostisering och behandling av vektorburna infektioner. Jag gick med i Svenska Borrelia- och TBE-föreningen. Jag pluggade på massor om borrelia och co-infektioner. Vi skickade sedan prover till Tyskland och provsvaret kom veckan efter midsommar 2016. Proverna visade positivt på borrelia, twar och ebv.

Nu tänkte jag att jag har tillräckligt med bevis för att min dotter faktiskt har borrelia. Så jag mejlade provsvaren och filmen på spiroketen till läkaren på Sachsska barnsjukhuset och tänkte att nu får vi äntligen hjälp. Läkaren svarade att det inte är någon spiroket, eftersom den är för lång och rör sig för konstigt. Läkaren kunde dock inte svara på vad det var för något. Och de tyska provsvaren avfärdade läkaren med att de inte stämmer överens med svenska referensramar, så de kan man inte lita på. Läkaren ville i detta läge konsultera infektionsöverläkaren. Det bestämdes att de ville sätta in en tre veckors kur Doxyferm för att se om min dotter blir frisk. Jag ifrågasatte då hur de menade, dvs frisk från vad, eftersom min dotter inte har borrelia, enligt läkaren. Fick då till svar att läkaren ville se om min dotter blir frisk från symptomen hon har. Och jag hörde inte ett ord till om att någon utredning på neurologen skulle genomföras.

Efter tre veckors behandling med Doxyferm försvann huvudvärken. Övriga symptom kvarstod. Jag frågade då läkaren om hon kunde skriva ut mera Doxyferm. Fick till svar att 21 dagar är den maximala behandlingstiden med antibiotika. Jag frågade då hur min dotter skulle bli av med alla andra symptom som hon hade. Fick till svar att de kommer gå över av sig själv inom några månader. Läkaren hänvisade mig till infektionsöverläkaren för vidare information. Infektionsöverläkaren bekräftade det läkaren sagt och de ville inte fortsätta behandla med antibiotika. Läkaren skrev däremot ut D-vitamindroppar eftersom värdet var på tok för lågt.

I augusti 2016 kontaktade jag Dr Kenneth Sandström, då jag fått vetskap om att han är den enda läkaren i Sverige som har kunskapen om hur man behandlar kronisk borrelia och co-infektioner så man blir frisk. Vi fick en tid i början på september. Jag hade med mig de tyska provsvaren och journalen från Sachsska barnsjukhuset. Kenneth satte in behandling med två olika antibiotika, en mot borrelia och en mot twar. Redan efter några veckor började min dotter vara helt symptomfri 2-4 dagar per vecka. Jag kände sådan tacksamhet och fick hopp om att hon faktiskt kommer att bli frisk, även om det kommer ta tid. Min dotter har missat stora delar av sin skolgång och har fått hemundervisning för att kunna klara sina mål och få godkänt i alla ämnen. Symptomen har succesivt blivit bättre. Sedan mitten på februari 2017 har jag märkt stor förbättring i min dotters mående. Flera symptom är helt borta, andra symptom är mycket svagare, hon mår mycket bättre, är mycket piggare och har mer energi. De senaste 10 dagarna har hon varit helt symptomfri och varit i skolan varje dag. Kan inte minnas när det hände senast. Är så tacksam för att Dr Kenneth Sandström hjälpte min dotter när svensk sjukvård vägrade. Kenneth har gett min dotter livet tillbaka och hon är på god väg mot tillfrisknande.


Nina Ström med sin dotter Engla

Nina Ström


Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  ❤️

  Underbart Nina och framförallt Engla, som har hela livet framför sig
  -nu som frisk!

  -Vilken förälder skulle ge upp sitt eget barn och vilken förälder skulle tacka de läkare som vägrat bidra till läkande och de enbart gjort en bråkdel av jobbet?

  – Vilken vettig människa ger upp, om den själv blir allt sjukare?

  – Vilken människa skulle tro på den läkare som säger att ”resten
  självläker” och att gradvis försämrade symtom skulle innebära s k ” restsymtom” ?

  Det är för mig en logisk kullerbytta..

  – Det handlar om överlevnad, ingen skall få ta ifrån en den rätten.

  Läkare skall hålla sig uppdaterade och får ej bestraffas när hen lyckas få sina patienter friska.
  Patientens bästa måste gå före läkemedelsföretagens tjusiga belöningspaket till läkare .Mutor sker kanske mer diskret nuförtiden …..

  Straffbart borde det vara att hetsa läkare till defensiva förhållningssätt , så konsekvensen blir att de släpper taget om de patienter de ej lyckats med att få friska.
  – Det borde vara högst straffbart att föra läkarkåren bakom ljuset, och påstå att svensk sjukvård redan vet allt om detta, när det t.o.m. saknas såväl öppenhet som kommunikation.

  Vad är haken?

  Var kommer detta istäcke ifrån och vilka drog över detta täcke?

  Sverige har tystnat i dessa frågor och ingen journalist verkar längre våga stärka patientsidan.

  Vart är vi på väg och varför ?

  F d. läkaren och tillika underbara människan Kenneth Sandström har
  gjort precis det en läkare skall göra – Läka.

  Han har tagit sig an många mycket svårt sjuka i långvariga infektioner, och i en del fall mottagit konsultation från de mest framgångsrika experterna i världen på detta område. Läkare som har behandlat patienter så länge som behövts, för tillfrisknande.

  Det behövs extremt mycket kunskap om infektionerna det handlar om och som många människor drabbas av, och det behövs än mer kunskap och erfarenhet om hur man behandlar dessa, vilket kan vara mycket komplext i många fall.

  Det tar tid, och uppehåll i behandlingar brukar även vara nödvändiga

  Mera forskning behövs inom detta omfattande område i Sverige inom de sk. vektorburna infektionssjukdomarna, samt om varför de bryter ut hos vissa men ej hos andra.

  Yttre påverkan som kan öka sårbarheten och trötta ut immunförsvaret kan vara bl a:

  •Multivariabel toxicitet (som mögel i närmiljön)
  •Dentala gamla lagningar med amalgamfyllning
  •Negativ Stress bl a.

  Ödmjukhet och öppenhet är A och O för en framgångsrik folkhälsa.
  Det saknas nuförtiden och det är direkt farligt. Tilliten rasar nu i rask takt på många håll….

  Alla människor vill vara friska, och alla måste också ges möjlighet till det!

  Tack för ordet ✍🏻

  Gillad av 1 person

 2. T.W.

  Kan meddela att när han hade sin L-leg så var det massiv telefonkö. 30 min varje dag ringde jag. Det tog en hel vecka att ens komma fram. Det talar för sig själv, primärvården hade svikit många med återkommande Borrelia.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: