Att få fart på glukosupptaget (AMPK) kan vara viktigt för en grupp av ME-patienter

Öka förbränning av kolhydrater kan vara rätt spår för en del
ME/CFS består av olika undergrupper. Därför behöver de delas in i rätt undergrupper. En grupp kanske är lite lättare att identifiera (någorlunda i vart fall)  – den undergrupp som helt enkelt går upp i vikt, trots att de undviker onyttigheter och inte äter för mycket. De har uppenbarligen problem med att omvandla kolhydrater till energi. Det innebär att kolhydraterna som inte förbränns istället binder fett – dessutom vätska. Visst du att 1 gram kolhydrater binder 2.7 gram vatten?

Flera studier visar att ME-patienter har brist på aminosyror, som blir en slags reservtank då kolhydraterna inte kan tas upp
En reservtank av aminosyror är dock inte lika fint bränsle som när kolhydrater omvandlas till energi. Här nedan är tre olika studier från förra året som visar att ME-patienter verkar förbruka mer aminosyror:

1. Den norska studien som släpptes i december gick ut på att det är en funktionsnedsättning av pyruvatdehydrogenas (PDH). Denna funktionsnedsättning innebär att pyruvat som ska omvandlas till 30 ATP-molekyler enbart omvandlas till 2 APT-molekyler och resten blir laktat  (som orsakar mjölksyra). Kroppen behöver då alternativa bränslen istället för kolhydrater (som inte kan tas upp på rätt sätt), och då är det aminosyror som står till förfogande.

2. I Naviaux studie som släpptes några månader tidigare – ”dvala-studien”, kom de fram till att patientgruppen bland annat hade för låga värden av de aromatiska aminosyrorna; fenylalanin, tyrosin och tryptofan.

3. Även i Christopher Armstrongs studie från slutet av förra året fann de minskade nivåer av många aminosyror i blodet som glutamat, hypoxantin, laktat, fenylalanin, och acetat.

Om jag får gissa skulle nog denna undergrupp må något bättre av att tillföra aminosyror. Men det är självklart ingen lösning på problemet.

Att aktivera AMPK kanske kan vara lösningen för en undergrupp?
Brown, Newton m fl har funnit att patienter med ME har nedsatt produktion av ett protein som heter AMPK-kinas, vilket leder till nedsatt stimulering av glukosupptag (kolhydrater) – yes!

Det kanske kan vara värt att få fart på AMPK? Då kan kolhydrater tas upp i energiproduktionen istället för att i princip enbart binda fett och vätska.

Vad aktiverar AMPK?
Metformin – ett läkemedel som bl a används mot diabetes
Polyfenoler som bl a finns i resveratrol, quercetin, frukter och grönsaker, ginseng , curcumin, berberine samt grönt och svart te aktiverar även AMPK
Gynostemma verkar intressant, har liknande effekt som Metformin
– Lingon kan vara bra
– Nyponpulver har en bättre effekt än läkemedlet Metformin. Det är extraktet trans-tilirosid i nypon som är effektivt
AMPK-aktivatorn O304 verkar även vara intressant

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Då låter det ju inte konstigt att en del av ME-patienter var lipoödem eller lipoödem liknande problem med kroppen. Jag har detta problem, och ingen läkare tror mig att jag gått upp i vikt fast jag äter relativt lite. 35 kg på några år. Såklart går man ännu fortare upp om man skulle äta mer emellanåt!
  Tack att du är ihärdig med att ta fram alla dessa studier!

  Gillad av 1 person

 2. P

  Väldigt intressant, tack Mats! Hos läkarna får man enbart höra ”att då äter du mer än du gör av med, punkt”. Ledsamt och oerhört frustrerande, att läkarna är så fyrkantiga även där, när vi så många av oss andra, begriper att det finns så oändligt mkt mer bakom allt. Alla i min omgivning säger ”du borde rasa i vikt med din nyttiga och bra kost”…men icke!

  Gillad av 1 person

 3. Tack, läkarna är ju inga dietister. De kan ta prover och läsa i fass vad som ska skrivas ut om provet visar avvikelse. I övrigt får man inte mycket mer hjälp som kroniskt sjuk från det hållet. Polyfenoler kan nog vara vettigt att inta om du vet med dig att du inte äter för mycket eller onyttigt men ändå går upp i vikt. Särskilt intressant tycker jag då quercetine, berberine, curcumin och resveratrol är. Även Inosin som är föregångare till Adenosin som har stor betyselse för AMPK. De kan kanske få fart på glukosupptaget varvid man slår två flugor i en smäll – ökad energinivå och viktnedgång.

  Gilla

 4. Ingela S

  *AMPK, AMP Activated Protein Kinase
  Wow,
  En mycket givande artikel, som kan underlätta sökandet efter kurer att pröva ut och anpassa på sig själv, vi som har dessa besvär.

  Det är tur att du är en duracellkanin Mats ;))

  Tack

  Gillad av 1 person

 5. Sara

  Metformin används ibland vid PCOS och insulinresistens (metabolt syndrom), så det låter ju inte orimligt.

  Gillad av 1 person

 6. Rose-Marie

  Problemet med metformin är väl att man måste ha diabetes 2 för att få det utskrivet. Det har inte jag. Ändå står det i Fass att läkaren kan ha skrivit ut aktuell medicin för något annat. Vilket de gärna gör (allergimedicin Atarax som sömnmedicin).
  Kanske måste läkaren ha med provtagning i journalen som visar diabetes 2, för att få skriva ut metformin.

  Gillad av 1 person

 7. Rose-Marie, det är nog troligt, men Gynostemma verkar vara bra på detta, och det går ju att köpa i en välsorterad tebutik 😊

  Gynostemma aktiverar AMPK och sätter fart på glukosupptaget!

  En kopp te dagligen av 6 gram Gynostemma minskade blodsockernivån från i genomsnitt 9.6 till 6.7 under en 12-veckorsperiod hos 12 st patienter med diabetes 2. Placebogruppen (n=13) som fick grönt te minskade enbart från i genomsnitt 9.0 till 8.1.

  Resultatet var häpnadsväckande bra och torde innebära att gynostemma kan ersätta läkemedlet Metformin för många med diabetes 2.

  https://www.researchgate.net/publication/41826955_Antidiabetic_Effect_of_Gynostemma_pentaphyllum_Tea_in_Randomly_Assigned_Type_2_Diabetic_Patients

  Gilla

 8. Rose-Marie

  Tack för info! Ska kolla efter det. 👍

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: