Läkaren kan inte mer göra – Marie får inga pengar under utredningstiden

P_20171106_150723
Maries läkare anser att det är meningslöst att få Försäkringskassan att ändra sig.

Marie 56, vårdare och personlig assistent, gästbloggar om hennes svåra situation då hon inte får ersättning från Försäkringskassan under utredningstiden.

Maries egen berättelse
Efter långvariga infektioner och total utmattning utan att ha fått adekvat hjälp av sjukvården, och svårigheter att bli sjukskriven pga avsaknad av diagnos fick jag en akuttid hos en AT-läkare. Han frågade vad jag hade för problem och jag tog upp min slitna lapp med alla symptom jag visat varje läkare under åren. AT läkaren kollade lappen, slog på datorn och sa

– Jag tror du har den här sjukdomen, Myalgisk encefalemyelit. Jag fattade ingenting! Så väl hemma läste jag om sjukdomen och insåg att han hade rätt.

AT läkaren ringde en vecka senare och frågade om jag också trodde det var rätt sjukdom. Fick remiss till Danderyds ME rehab. Blev äntligen sjukskriven november 2013 efter 2,5 års kamp.

Utredningen visade ME och kronisk smärta. Mitt i allt var jag på utredning för karpaltunnelsyndrom. Diagnos i båda händerna. Hade en enorm rädsla att försäkringskassan skulle neka sjukskrivning för ME varför jag tänkte att operation på handleden vore kanske bra, 8 veckors sjukskrivning. Gjorde operationen men när läkaren skar upp handen vaknade jag och skrek, för det gör ju skälvklart ont. Nedsövningen fungerade inte som den skulle.

Efter operationen fick jag ett helvete som finns än idag, konstant värk i handen, armen och axeln. Det svider, skär, bränns och inga värktabletter fungerar och jag måste alltid ha handleden omlindad och pga detta så använder jag ju bara höger hand oftast och har en konstant inflammation där.

Jag blev sjuksriven fram till november 2014 då jag sa att jag ville jobba 25% för jag visste inte vad jag skulle säga på mötet som min chef hade. Försäkringskassans representant dök ej upp. Så jag började jobba. Efter ca 8 månader gick jag upp på 50% , trots att jag egentligen inte orkade jobba.

I februari 2016 orkade jag inte jobba längre. Kropp och själ var totalt slut. Jag fick 100% sjukskrivning igen och remiss till Stora Sköndal och kom dit i augusti 2016.

Sjukskriven och väldigt sjuk så ansökte jag om sjukersättning efter råd från min dåvarande handläggare på försäkringskassan.

Avslag….

Överklagande….

Avslag…

Hur sjuk ska man vara?

Jag har inga fritidsintressen, orkar inget.

Jag är aldrig på restaurang eller fest.

Åker ingenstans.

Orkar ingenting 😦

Idag är jag inskriven på Stora Sköndal. Jag har bra läkarintyg och är utredd men försäkringskassan utreder min rätt till sjukpenning och gör som de gjorde i våras. De stänger av sjukpenningen under tiden man utreds.

Hur tror försäkringskassan att man ska överleva?

Vem tror de ska försörja mig?

Vad ska jag leva av?

Deras metoder skapar panik i en kropp som redan är i panik pga sjukdom. Varför vill de göra en sjukare?

Idag finns inte tryggheten hos försäkringskassan. Helt plötsligt får jag inga pengar och jag vet inte om jag kommer få några och jag vet inte vad jag ska göra, för jag orkar inte göra något heller. All energi jag har ska liksom gå till oro och rädsla för ekonomisk krasch. Insikten gjorde att jag fick en ångest som slog till hårt och jag trodde på allvar att jag skulle dö. Fick ingen luft och paniken kom rätt in i själen.

All stress, oro, ledsamhet, värk, överklagan och stressen av att inse att jag inte orkar gå till jobbet fast hela mitt inre skriker – Jag vill – gjorde att kroppen tryckte på stoppknappen.

Så nu kostar jag mer pengar för samhället eftersom jag går till en psykoterapeut , så var ligger vinsten i allt?

Att sedan även inse att läkarna ger upp och det då inte finns någonstans för mig som sjuk att få stöd gör mig väldigt ledsen och samtidigt väldigt jävla arg! Jag har inte valt att bli sjuk!

Jag vill jobba, jag älskade mitt jobb med ok lön och hundarna fick vara med så varför skulle jag vilja sitta här? Här i en lägenhet, ensam, sjuk och inga pengar om jag istället kunde gå till mitt jobb?

Mitt liv innehåller samma ekonomiska struktur som innan jag blev sjuk, med lån som ska betalas, räkningar som ska in och nu även mediciner som ska inhandlas, sjukresor som kostar samt läkarbesök. Det finns inte en krona kvar till någonting när allt är betalt.

Har inte under mina år som sjukskriven struntat i en enda räkning men idag, nu finns inga pengar alls och jag vet inte hur jag ska göra?

Ansvarsbiten gnager i mig och stressen över allt gör mig så trött. Men en sak har jag lärt mig och det är att JAG ÄR SJUK!

Väntar idag på beslut om sjukpenning eller ej. Läkarintyget är från 1 september men inget svar än…

Med vänlig hälsning

Marie

Ge tillbaka makten till Läkarna nu!
https://youtu.be/WP0fEalrdIk

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Kära Marie

  Håller du ut tills 2018, skall väl nya bestämmelser träda i kraft: betalning under påg utredningstid, om jag inte uppfattat det fel.

  Jag lider med dig och förstår VERKLIGEN din förtvivlan och frustration blandat med den ekonomiska oron, den största framtidsångesten… hur allt skall bli och utveckla sig.

  Jag håller verkligen tummarna stenhårt, för att du skall få upprättelse i det här så snart som möjligt!

  StyrkeKramar

  Gillad av 1 person

 2. Nuvarande ordning konstituerar ett brott mot mänskliga rättigheter. Oacceptabelt.

  MvH Angelica Johansson, Ordförande VIDAS

  Gillad av 1 person

 3. ”Tortyr är ett medvetet, överlagt angrepp på en enskild människas psyke, kropp och värdighet. Det innebär att utsätta en individ för olaglig och oförsvarlig smärta och förödmjukelse.
  I konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som antogs av FN 1984 definieras tortyr på följande sätt:

  ”I denna konvention avses med begreppet tortyr varje handling genom vilken allvarlig smärta eller svårt lidande, fysiskt eller psykiskt, medvetet tillfogas någon antingen för sådana syften som att erhålla information eller en bekännelse av honom eller en tredje person, att straffa honom för en gärning som han eller en tredje person har begått eller att hota eller tvinga honom eller en tredje person eller också av något skäl som har sin grund i någon form av diskriminering, under förutsättning att smärtan eller lidandet åsamkas av eller på anstiftan eller med samtycke eller medgivande av en offentlig tjänsteman eller någon annan person som handlar såsom företrädare för det allmänna. Tortyr innefattar inte smärta eller lidande som uppkommer enbart genom eller är förknippade med lagenliga sanktioner.”

  https://www.amnesty.se/vad-gor-vi/tortyr-och-rattssakerhet/tortyr/

  Gilla

  • Marie

   Ja men det där är rätt på pricken hur det känns… Även om det inte är samma som andra upplever i världen så är det faktiskt så det känns 😦 ledsamt 😦

   Gilla

 4. Camilla

  Ja, detta är fruktansvärt! Om man är sjuk, så kan man inte jobba -och då borde man få rätt till någon form av sjukersättning från staten. Varför klarar inte/vill inte klara av, den svenska staten, ansvarig myndighet, Försäkringskassan -av detta?

  Detta land har blivit ett land där man ”bara pratar”. Politiker, experter, journalister, -sitter i media -och PRATAR! (Ofta medan de får smaka på något trevligt tilltugg, från någon tvkock.) Men, INGEN GÖR något!!!
  Detta går inte!
  Människor lider och till och med dör, -alltmedan detta sk. etablissemang ”pratar” och har det lite trevligt.
  De som är ansvariga för denna politik, -borde skämmas och genast avgå; utan avgångsvederlag!

  Gillad av 1 person

 5. Detta är ju snudd på straffbart!! Vilket lidande detta system kostar! Vad är det som behöver utredas?? Hon är ju 100% sjuk och orkar inget i livet!!
  Hur svårt kan det va?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: