Ny studie – Antibiotika räcker inte alltid mot borrelia

zhang
Ying Zhang, en forskare vid Johns Hopkins University, anser att nya behandlingar för borrelia behöver utvecklas.

10-20% av borreliadrabbade blir inte friska efter behandling
Trots att huvuddelen av patienter med akut borreliainfektion kan botas med så kallad ”adekvat behandling” –  i Sverige 10-14 dagar, och i de flesta andra länder 2-4 veckors antibiotikabehandling, drabbas ca 10-20% av patienterna av kroniska symtom som beskrivs som restsymtom. De lämnas ofta åt sitt eget öde och blir inte trodda av sjukvården. I synnerhet verkar det gälla neuroborrelios, dvs i de fall bakterierna nått hjärnan och centrala nervsystemet som sker i ca 16% av fallen.

Flera studier visar nu att borreliabakterien kan inta så kallad persisterande form
Persisterande form innebär i princip att bakterierna rullar ihop sig i avvaktan på ”bättre tider”. De stänger av valda gener och därigenom saktar tillväxten eller förändrar grundläggande funktioner för reproduktion och metabolism. De blir då mycket svåra att slå ut, både för immunförsvar och antibiotika.

Vanlig antibiotika fungerar inte mot persisterande form
Ying Zhang m fl forskare vid Johns Hopkins universitet har visat att doxycyklin (doxyferm), amoxicillin och andra vanliga antibiotika som används mot borrelia inte slår ut dessa persisterceller. Forskarna försökte ibland dussintals antibiotika, i kombination eller upprepat, så kallat pulserande, men de hade fortfarande svårigheter att utrota bakterierna i provrören. Detta i kombination med att dagens borreliatest har stora svårigheter att avgöra om en infektion är genomgången eller aktiv gör dessa fynd väldigt intressanta.
Källa

Vissa eteriska oljor har visats ha effekt mot persisterande form in vitro
Ying Zhang och hans forskarteam har i en nyligen presenterad studie undersökt 34 olika eteriska oljor med olika antimikrobiella aktiviteter mot just persisterande borreliabakterier. De fann att inte alla eteriska oljor hade effekt. De tre bästa eteriska oljorna var oregano, kanelbark och kryddnejlika. De eliminerade fullständigt alla persisterande borreliabakterier utan återväxt.

Carvacrol visade sig vara den mest aktiva, en huvudingrediens i oreganoolja, som visar sig ha utmärkt aktivitet mot persisterande borreliabakterier.

Framtida studier behövs för att karakterisera och optimera de aktiva eteriska oljorna i läkemedelskombinationsstudier in vitro och in vivo.
Källa

Carvacrol och tillgänglighet
I en vanlig svensk oreganoolja (svensk nätbutik) som jag googlade på var procenthalten 84,89% Carvacrol. I övrigt finns det 98%-ig Carvacrol i forskningssyfte. Kanske något för svenska ”borreliaforskare” att testa istället för att gå i gamla fotspår och konstatera ”vad var det jag sade”…

Observera att oreganoolja är mycket starkt och rekommenderas att användas i max en till två veckor! Därutöver vet vi förstås inte hur Carvacrol verkar in vivo (i kroppen). Men det är väldigt intressant. Bara vetskapen om att borreliabakterier inte ens kan slås ut i ett provrör av antibiotika är oroväckande, och det hoppas jag att våra infektionsläkare och forskare inom området även anser.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. NJ

  Jag hade kanske klarat mig ifrån persistent borrelia om man hade fått lite mer på fötterna vid behandlingen. Inget socker, Doxyferm istället för Kåvapenin och högdos d-vitamin. Så enkelt!
  Mycket farlig sjukdom för vissa! Vården måste börja lyssna på patienterna och följa upp.

  Gillad av 1 person

 2. Ingela S

  Kan man göra egna oljor av kryddnejlika och kanelbark kanske ..?

  Jag brukar slänga i kryddnejlikor i mitt heta tevatten emellanåt, tänker att det bör bita på något åtminstone

  Gillad av 1 person

 3. pege63

  Oregano olja i mer än 2 v, har ätit i över 1 mån i samband med andra oljor utan några problem som helst.

  Gilla

 4. MargaretaAndersson

  Hur använder man oreganooljan för att den ska ha effekt?

  Gillad av 1 person

 5. marinanor

  Mats – har ni själva testat oregano olja? Jag äter nu örtpreparat mot eventuell borreliainfektion. Skall fråga naturläkaren om oregano olja.

  Gilla

 6. Jodå, det har testats bland mycket annat. Svårt att säga vad som haft effekt. Den störstabförbättringen fick hon av långvarig antibiotikabehandling samt läkemedel mot Babesia 2016.

  Gillad av 1 person

 7. marinanor

  Hur mår hon idag? Har hon någon behandling nu?

  Gillad av 1 person

 8. Heder åt de som borrar i detta och försöker leda saker i bevis – på riktigt. Jag blir så förbaskat trött på de språkrör på området som använder härskartekniker istället för studier för att göra sin röst hörd (t ex genom att använda termer som pseudovetenskap eller kvacksalveri om allt sådant som inte passar in i den förutbestämda mallen och till och med sådant som man inte ens verkar orka sätta sig in i). Härskartekniker passar dåligt om man samtidigt säger sig företräda vetenskap, om nu vetenskap faktiskt går ut på att skaffa ny kunskap.

  Gilla

 9. Malin

  Vad är det för örtpreparat mot borrelia?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: