Nya fynd avseende ME

Nya uppgifter angående Anakinrastudien, dvs IL 1-hämmarstudien
Resultatet som tidigare presenterats var kanske inte så bra. Men studien var också kort (endast 4 veckor).

Nu har de släppt hela resultatet, och det som anges under rubrik ”Discussion” är intressant. De mätte nämligen ett antal cytokiner hos 50 ME–patienter (som inte gick på läkemedel) och jämförde med friska kontroller. De fann två avvikelser;  IL-12b och CSF-1, som båda var signifikant högre hos ME-patienter jämfört med friska kontrollpersoner.

Cytokin-koncentrationer är kända för att påverkas av läkemedelsanvändning Användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som ofta används av ME-patienter, ökar produktionen av olika cytokiner. Det kan enligt forskarna vara en förklaring till ökade nivåer av proinflammatoriska cytokiner i tidigare studier. En fördel med den aktuella studien var att patienterna som använder läkemedel uteslöts, med undantag av orala preventivmedel och paracetamol.

Mer om de två avvikande cytokinerna

IL-12b (IL-12p40)

anakinra bild
IL-12b uttrycks av att aktiverade dendritiska celler i en process bildar antingen IL-12 eller IL-23. IL-12 riktar sig mot T-celler och NK-celler, i vilka det bildas interferonproduktion. IL-23 (som inte mättes i denna studie) har en viktig funktion i Th17-produktionen, som i sig har en effekt på minnes-T-celler och verkar vara kritisk vid autoimmuna sjukdomar i centrala nervsystemet.

– Tidigare studier på ME-patienter har konstaterat en ökad koncentration av både IL-12 och IL-23
– En relation mellan IL-12 och trötthet har fastställts
– Vidare har ökade koncentrationer av IL-12 och IL-23 särskilt associerats med MS, Psoriasis, inflammatorisk tarmsjukdomar, cancer och reumatoid artrit (RA)

CSF-1
csf
CFS-1, även känd som makrofag-kolonistimulerande faktor (M-CSF), är ett utsöndrat cytokin som påverkar hematopoietiska stamceller att differentiera till makrofager eller andra relaterade celltyper. Eukaryotiska celler producerar också M-CSF för att bekämpa intracellulär virusinfektion.

Som framgår av denna studie är provhantering och diagnostiska förfaranden mycket viktiga vid mätning av cytokiner. Framtida studier bör ta hänsyn till detta och för att replikera fynd bör metoderna redovisas i stor utsträckning.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: