Skicklig Advokat sökes

kladdan
Claudia 49 diagnostiserad i ME:
”Det som känns konstigt är att både min läkare vid specialistmottagningen i Stora Sköndal  respektive min husläkare intygar att jag inte har någon arbetsförmåga.  Ändå hänvisar handläggaren på Försäkringskassan till deras egen läkare som anser att jag kan jobba. Den läkaren har vare sig träffat mig eller pratat med mig. Jag vill verkligen jobba. Både min man och jag har kämpat i många år för att jag ska kunna återgå till arbetet. Att vara kroniskt sjuk var inte mitt mål med mitt liv.”

Försäkringskassan anser att min fru kan arbeta
Ibland undrar jag hur människor överhuvudtaget orkar med att arbeta på Försäkringskassan. Det verkar vara den enda myndighet där tjänstemännen inte behöver vara tillgängliga bestämda tider i veckan. Trots att utbetalning av sjukpenningen skulle ske den 26:e och det har blivit den 28:e så finns det ingen att nå, utan man kan bara ringa och prata in ett meddelande och hoppas att någon tar tag i ärendet så att räkningarna hinner betalas i tid. Vissa räkningar ska ju numera redan vara betalda den 28:e. Claudia ringde i vart fall och lämnade ett meddelande, men denna gång behövde hon inte vänta i dagar som brukligt, utan redan efter en halvtimme ringde handläggaren upp och beklagade sig, och att de skulle betala ut för mars på en gång, men nämnde i samma andetag att ”de” har för avsikt att inte bevilja någon ytterligare sjukpenning baserat på de handlingar de har att tillgå i ärendet. De kommer idag skicka ut det preliminära beslutet som hon får bemöta. Dvs kommunicering. De får nämligen inte fatta beslut i frågan förrän ärendet är kommunicerat med den berörde personen. Om beslutet därefter går emot Claudia kan hon begära överprövning och i nästa skede överklaga till förvaltningsrätten.

Så det handlade inte enbart om mars. Det handlade om framtiden.

De handlingar Försäkringskassan har är kanske inte så mycket värda. Men det går inte att få fram så mycket bättre underlag. ME-läkare växer inte på träd! Hon har trots allt varit hos ett otal olika stafettläkare de senare åren och ingen av dem har hört talas om ME. Är det Claudias fel? Nu ska vi till en ytterligare ny läkare i morgon där Claudia kommer att vara en av 12-15 besökare den dagen. Till vilken nytta kan man undra? Vi får se vad som händer. Men det var inte detta Claudia önskade – att bli kroniskt sjuk, inte kunna arbeta med det hon älskar (hästar) och dessutom få indragen sjukpenning. Det sänker en människa totalt när man redan är väldigt dålig att utsättas för detta stressmoment. Det är som att faktiskt inte bli trodd, kastat rakt i ansiktet:

– Du ljuger och är inte så sjuk som du hävdar!

Bildresultat för pinocchio images free
Bildkälla

Hur länge ska vi behöva kämpa själva utan samhällets uppbackning?
Jag börjar faktiskt tröttna på allt detta. Jag har kämpat så länge för att få min fru att må bättre och få något slags anständigt liv överhuvudtaget – faktiskt utan hjälp av svensk sjukvård. De gav upp och ville bara ge psykvård. Det har kostat både mycket tid och pengar men även varit mentalt ansträngande. Nu mår hon bättre än tidigare men är fortfarande väldigt dålig i jämförelse med en frisk människa.

Varför måste tjänstemännen utgå från att man är kriminell och ljuger?
Varför kan inte samhället bli bättre på att ta hand om de som verkligen behöver hjälp? Varför ha ett system som utgår från att man är kriminell och nyttjar systemen? Det leder enbart till ännu sämre hälsa.

En kamp med olika ”slag” pågår. Slagfältet har godtyckliga spelregler och domare saknas. Enskilda tjänstemän sitter och tycker vad de anser är bäst och överprövar andra professioners bedömningar, och det är helt OK, och så får det vara. Ministrar och övriga politiker säger emellanåt bra saker men inget konkret händer. Målbilden för alla professioner som arbetar med dessa frågor är spretig. Därav så åtgår mycket energi vid alla oundvikliga ”slag” och fler dör och fler tappar gnistan.

Fakta
– ME går idag inte att bota
– ME-sjuka har inte rätt att träffa en läkare som känner till diagnosen
– Många med ME är så pass dåliga att de är hembundna
– Många med ME har mycket stora problem med Försäkringskassan
– Mycket mer kan göras nu

Ni kan följa detta ”Försäkringsärende” i denna blogg. Det är Försäkringskassan vid Globen som är aktuell. Mer ingående fakta kommer att presenteras längre fram. Det som pågår känns helt fel, och den läkare på Försäkringskassan som driver detta ärende skulle jag gärna vilja träffa. Gärna i TV.

Och du som är utbildad jurist och medlem i Advokatsamfundet samt har stor erfarenhet av försäkringsärenden får gärna maila mig på databas@outlook.com

Mats Lindström
Anhörig

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ewa K

  Hej! Jag följer allt du skriver. Orkar inte alltid ta in 100%. Imponerad av din uthållighet och saklighet. Håller tummarna och önskar Claudia och dig lycka till med kampen/ ”kriget” ni för.
  Mvh, Ewa Kyngäs Gävle

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 2 personer

 2. ajader

  Det känns ju tokigt att ”gilla” ett inlägg som detta.
  Jag gillar inte det Claudia nu råkar ut för, men jag gillar det du skriver ifråga om att systemet inte fungerar. Att försäkringskassans arbetsförfarande många gånger slår helt fel och mot fel människor.
  Tänk om det fanns en knapp man kunde trycka på som gjorde att alla beslutsfattare på Fk först fick gå en dag i den sjukes skor, innan de fattade något beslut. Jag tror att det skulle påverka statistiken markant. I alla fall när det gäller de avslag som ME-sjuka får.
  Om de bara visste hur ME påverkar livskvaliteten 😢

  Jag hoppas att Fk tar sitt förnuft till fånga och bedömer efter Claudias läkarintyg och inte efter idén om det sänkta sjuktalet

  Gillad av 2 personer

 3. Anni Sundquist

  Man kan undra om FK har en ”egen agenda” – en budget som chefer o tjänstemän måste kämpa för att hålla, annars blir de av med jobbet (=neka så många som sjuka som möjligt ersättning).
  Dessvärre måste denna kamp också ta tid från FK… Sjuka och svaga grupper är förmodligen inte så attraktiva väljargrupper. Men de har ju också, anhöriga och vänner som också drabbas indirekt…
  Detta system kan aldrig vara samhällsekonomiskt nyttigt och ger ett oerhört stort mänskligt lidande – en sorts dubbel bestraffning – sjukdom/misstroende-usel ekonomi-trol försämring. De som har envisa, trogna anhöriga kan klara sig men under tuffa omständigheter…
  Hoppas, hoppas ni lyckas få FK att ompröva o ”göra rätt”!

  Gillad av 1 person

 4. Alma

  All ära till er! Stå ut i er kamp! Det är bedrövligt att det ska behöva vara så som ni och andra drabbats styrkekramar i massor till er💐

  Gillad av 2 personer

 5. Man blir så j-a förbannad! Vad är det för folk som sitter och bestämmer över människors liv? Gäller inte adekvata läkarintyg i Sverige längre? Eller har man en särskild kvot som avgör om man blir sjukskriven eller inte? Snart dax att anmäla den svenska Försäkringskassan till Europadomstolen!

  Gillad av 1 person

 6. Detta är SKANDAL! När ska svensk sjukvård vakna? ME är ju inte så ovanlig. Och varför är inte vissa läkare betrodda. Försäkringskassans egna s.k. experter är ju helt okunniga. Jag håller tummarna för er och hoppas att ni kan få juridisk hjälp i detta. Claudia har ju inte valt detta själv. Håller med Bert Lindström i denna fråga.

  Gilla

 7. Förra våren började FK streta emot angående min fortsatta sjukpenning (sjukskriven 75% under sommarhalvåret; 100% vinterhalvåret) och de ville att jag skulle ta en anställning som jag ”skulle klara av”! Min sjukpenning drogs in i samma veva! FK begärde även att min läkare skulle fylla i blanketten ”Läkarutlåtande om hälsotillstånd”! Har de begärt ett sådant från Claudias läkare? Om inte, kanske något ni bör ta upp? Min läkare har aldrig accepterat att jag har bl.a. Borrelia så det har jag lagt på is! Men han har sjukskrivit mig för utmattningssyndrom! Gott så, eftersom chansen att få en mer korrekt diagnos var ouppnåelig! Hur som helst, läkaren skrev i utlåtandet precis det som jag beskrivit mina symtom för honom vid alla läkarbesök under ca 3 år! Han skrev så bra så jag fick tillbaka min sjukpenning! Det har rullat på med FK MEN jag är aldrig säker på om de ska börja bråka igen! Jag är 61 år och känner inte precis något driv att byta karriär! Jobbat också som ridinstruktör i många år och vet att den som väljer ett yrke inom hästbranschen är definitivt inte någon som tänkt leva på latsidan! Inget som FK förstår tyvärr! Hoppas att det löser sig för Claudia och tack Mats, för din kämpaglöd!

  Gilla

 8. Sandra

  Har gått igenom samma sak med min son som blev utkastad i juli 2017. Ironiskt nog 2 månader efter att hade fått diagnosen ME. Det är så oerhört tragiskt och man blir så less. Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten och vi får väl se hur det går där. SKANDAL är bara förnamnet!!!

  Gillad av 1 person

 9. Fasen va trist att behöva gå igenom detta! Och för er som har så bra kunskap och som förstår denna sjukdom bättre än någon annan!! Ta fram detta exempel nu i rampljuset, i tv rutan i tidningar, hos Malou, i radio! Sprid detta för alla människor och nu inför höstens riksdagsval, utmana politiker och fråga vem som ska fixa detta!!! Detta är en skam för vårt land att detta ska få försigkomna! Det går emot all kunskap, all sans och balans och det sunda förnuftet har någon slängt i papperskorgen och tömt x flera…. 😦

  Gillad av 1 person

 10. Irene Skogsberg

  Ja, herre jösse! FK är ytterligare en skamfläck på Sverige.
  Går det inte att IVO-anmäla FK-läkarna? Namnet på läkaren är väl offentlig handling. Många styrkekramar till er ❤

  Gillad av 1 person

 11. Alex

  Maken jobbar som handläggare på FK och jag som ser både hans sida av jobbet och min sida som sjukskriven blir uppgiven. Systemet är så uselt att jag inte vet hur det skulle kunna lagas.
  Det behövs ett helt nytt upplägg och en dräglig arbetssituation för handläggarna. Tänk om det satt en/flera FK-handläggare på varje vårdcentral, så att läkarna kunde prata med dem direkt. Vad mycket lättare det blivit för alla! 😢

  Gillad av 2 personer

  • ajader

   Ja jag förstår att det måste vara ett svårt och ibland tungt jobb att sitta som handläggare. Det är därför det är så bra när även handläggare går ut och berättar om hur situationen ser ut även inifrån organisationen. Det blir mer trovärdigt och chansen att våra politiker faktiskt fattar att läget är kritiskt ökar markant då tror jag.
   Jag skulle inte vilja jobba som handläggare under rådande omständigheter.
   Hoppas att din man orkar kämpa på och försöker påverka systemet inifrån. 🌺

   Gillad av 1 person

 12. Pia

  Tack för allt det jobb du gör både för din fru, men också för oss övriga i samma situation som inte har någon som gör vår röst hörd. Du gör ett viktigt och betydelsefullt arbete för många. Själv har jag sjukersättning på 50% för ME, när jag sedan blivit sämre erkänner inte FK att sjukdomen påverkar min arbetsförmåga med nedsättning till minst 1 timme/ dag? Jag blev utan sjukpenning från dag 1. Ärendet är inte avgjort i förvaltningsrätten än. Nu tycker FK att de inte längre behöver kommunicera avslagsbesluten på nyanmälda sjukperioder. Hur inkompetenta är de? Det vore dags att få en debatt i TVmedia inför valet. Vad jag vet finns det i dagsläget inget parti att rösta på för oss som vill h

  Gilla

 13. Pia

  Ops… för oss som vill ha en översyn av FKs metoder och ett rättssäkert likvärdigt jämställt system. Lobba mot TVmedia om du orkar för att få genomslagskraft när det gäller FK. Det har gått alldeles för långt. Håller tummarna för din fru.

  Gillad av 1 person

 14. Helene

  Marie-Louise Aijkens
  overklaga@outlook.com
  http://www.marie-louise-aijkens.se
  Jurist med specialisering inom offentlig rätt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: